Komşular arası savaş, ülkemizde ekonomik konuların öne çıkmasıyla gündemin ikinci sırasına gerilese de hâlâ en kritik mesele olması hasebiyle çok önemlidir. Zira, savaş uzamış ve yıkıcılığı, özellikle sivillere etkisi artmıştır. Başta da işaret ettiğimiz gibi sivillerin katledilmesi ve savaşın uzaması, savaşı meşruiyet zemininden iyice uzaklaştırmakta ve trajik insan hikayelerinin kamuoyuna mal olmasına yol açmaktadır.

Savaş ortamında yine dikkat çeken bir gelişme ise Rus Rublesinin dolar karşısında 120 Rubleye kadar yani % 30 ‘dan fazla değer kaybetmekle birlikte tekrar eski değerine yani 76 Ruble civarına dönmesidir. Rusya swift sisteminden çıkarılmış, Rus Merkez Bankası ve bazı Bankalarının malları dondurulmuş, Rus oligark ve elitlerin Batı ülkeleri ve ABD’ye girişleri ve ticari ilişkiler yasaklanmış, hava sahası kapatılmış vb. gibi yaptırımlar  olduğu halde parasının değerini koruması ve alternatif yöntemler geliştirmesi sürecin ekonomik olarak iyi yönetildiğinin ve/veya Rus ekonomisinin sağlamlığının işareti değerlendirmemizi bir kenara kaydedelim.

Yine not edilmesi gereken bir husus ta  Solvakya’nın S-300 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesidir. Bunun yerine ABD tarafından Patriot sistemi taahhüdünde bulunulmasıdır.  Rusya, kendi silahı ile denenecektir.

Sahada bir diğer gelişme ise Rusya’nın Kiev’den çekilerek savaşın başlangıcındaki tezlerine uygun güneye doğru yoğunlaşmasıdır. Donbass bölgesinde savaşın yoğunlaşmasıdır.

Bu arada ülkemizin izlediği “denge” politikası şu ana kadar iyi sonuç vermiş ve savaşan tarafları müzakere masasına oturtmayı başarmıştır. Olası tahrikleri de göz önüne alarak bu politikadan ödün verilmemesi ve savaşın dışında kalınması en doğru yol gibi görülmektedir.

Gelelim bu zamana kadar yaşanılanlardan çıkardığımız derse:

  1. “Filler tepişir olan çimenlere olur.” Nitekim  halk ölüyor ve çok derin acılar çekiliyor, insanî dramlar yaşanıyor. Halk, evini yurdunu terk ediyor, mülteci oluyor, Sığınaklarda çok zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışıyor.
  2. En iyi lider, ülkesini “anlamsız savaşlara” sokmayan  aklı olan  yada birilerinin koç başı konumuna düşürmeyendir. “Biz senin yanındayız; size her türlü desteği veririz” sözleri gaza getirmektir; boştur. Ülke harap olduktan sonra neye yarar…Burada haklı olmak yetmez , ileriyi görmek ve halkını korumak esas olandır.