İçeriçumra Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği olarak hazırlamış olduğumuz “Tarımın Başkentinde Çevre ve Tarımda Sürdürülebilirlik” projesi İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğüne Mart 2024’de sunulmuştu. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce uygun görülerek projenin uygulanması için Ekim ayında protokol imzalanarak çalışmalara başlanılmıştır.

İçeriçumra Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan projeye Çumra Belediyesi, Çumra Ziraat Odası, Çumra Sulama birliği ve İçeriçumra Tarımsal Kalkınma Kooperatifi projeye destek olan kuruluşlardır.

Çumra- Çatalhöyükten dolayı “Medeniyetin Başladığı Yer” olarak bilinmesi yanında tarımın da başkentidir, modern tarımın yapılmakta olduğu ilçedir. Bu nedenle Çumra tarımda önemli bir merkez olup Orta Anadolu’nun Çukur ovası olarak da bilinmektedir.

Özellikle dünyada ve ülkemizde görülmekte olan küresel ısınma ve iklim değişikliğine bağlı kuraklık ve diğer iklim özellikleri Çumra’mızda da kuraklık ve bazı tabiat olayları giderek artmaktadır. Yüzey suyumuzun iki yıldır verilemediği, yer altı suyunun da her geçen yıl daha derinden almak zor unda kalınması üreticilerimizi zorlamaktadır. Su sıkıntısı yanında ürün girdilerinin pahalılığı da maliyetleri artırmaktadır.

Çumra’ya bağlı mahalle muhtarlarımızın ve sulama kooperatif başkanlarının ev sahipliğinde birçok mahallemizi ziyaret ederek üreticilerin tarım ve çevreyle ilgili görüşlerini aldık. Proje dâhilinde bunları değerlendirmek üzere ilgililerle birlikte 19 Şubat Çarşamba günü Çumra’da Konya’daki üniversite hocalarımızın da katılacağı bir çalıştay yapacağız.

Günümüzde teknoloji ilerlemekte, iklim değişiklikleri ülkemizde bölgemizi de etkilemekte olduğundan gerekli tedbirleri üreticiler alması kaçınılmaz bir zorunluluk haline gelmiştir. Endüstride Endüstri 4.0 uygulanmakta, hatta Endüstri 5.0’ uygulamasına geçilmektedir.

Endüstri 4.0’ın Unsurlarına bakacak olursak;

- Büyük Veri Analizi (Big Data), - Akıllı robotlar, - Simülasyon, - Dikey ve yatay sistem organizasyonu, - Nesnelerin interneti, - Siber güvenlik, - Bulut, - Eklemeli üretim ve Zenginleştirilmiş gerçekliliktir.

Sanayide olan gelişmeler tarımı da etkilediğinden tarımda da Tarım 4.0’ı uygulamalıyız.

Endüstri’deki gelişim tarımı da etkilediğinden tarımda da önemli gelişmeler olmuş ve olmaya da devam etmektedir. Gelişim önce İnsan ve hayvan gücüyle yapılan geleneksel tarım makinalı iş gücüne dönüşmüştür. Küçük güce sahip olan ekipmanların yerine daha büyük güce sahip makinalar almaktadır. Tarımsal üretim seri üretimlere dönüşmekte ve bilgisayar ve otomasyon sistemleri kullanılır hale gelmiştir. Sera ve tarlalarda “Sulama Otomasyonu” ve “Bilgi ve İletişim Teknolojileri”, Dronlar ve bazı algılayıcılar Tarım 4.0’da kullanılır hale gelmiştir.

Bu gelişmeler doğru kullanıldığında tarımsal üretimi artırmakta ancak doğru kullanılmadığında da üretim alanlarına ve çevreye zarar verebilmektedir. O nedenle tarımsal üretimde üretim alanlarına ve çevreye zarar vermeden verim ve kaliteyi artırmak için tohum, gübre, ilaç ve diğer girdilerin kullanımında uygun ekipmanlarla doğru uygulamalar yapmalıyız.

Çumra uzun süredir önemli tarım ürünlerinde verim miktarı ve kalite olarak oldukça iyi durumdadır. Küresel iklim değişikliğinin getirdiği ürün yetiştirmede ki sıkıntılar dünya genelinde olduğu gibi Çumra’daki üreticileri de etkilemektedir. Özellikle yeterli yağış alamayan ilçe de daha çok yerüstü ve yeraltı su kaynaklarından faydalanılarak sulu tarım yapılmaktadır. Ancak üreticiler geçtiğimiz yıllarda yerüstü sularından yararlanamadığın daha çok yeraltı sularından faydalanarak ürün yetiştirmek zorunda kalınmıştır. Kuyularını her yıl 10-20 metre daha derine indirmek zorunda kalan üreticinin ürün maliyeti de artmaktadır. Ürün maliyetlerinin artışı ve diğer karşılaşılan problemler üreticiye tarımdan uzaklaştırmakta, gençler şehirlere göç etmekte tarımla uğraşan nüfus giderek yaşlanmaktadır. Tarımsal üretimde kullanılan ilaç, gübre ve diğer girdilerin kullanım zaman ve miktarları doğru kullanılmadığında bitkiye, canlılara, toprak ve su kirliliğine neden olduğundan çevreye de zarar vermektedir. Bu gün var yarın yok olan hiçbir iş, meta ve faaliyet sürdürülebilir değilse hiç değeri yoktur. Bir faaliyet sürdürülebilir ise değerlidir.

Üretim yapılan tarım alanlarında çevrenin korunması ve tarımda sürdürülebilirlik birçok faydası yanında nüfus hareketini yani köyden kente göçü önlemesi bakımından da önemlidir

İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğünce desteklenen Çumra Belediyesi, Çumra Sulama birliği, Çumra Ziraat Odası ve İçeriçumra Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin birlikteliğiyle yapılan bu projeyle ilgili 19 Şubat 2025 Çarşamba günü Çumra’da yapacağımız çalıştay Çumra’mıza önemli katkı sağlayacaktır. Çalıştayda Üniversitelerden gelecek Öğretim Üyelerinin masalardaki başkanlıklarında katılımcıların dile getireceği problem ve çözüm yolları dernek yönetimi ve Proje koordinatörü Prof. Dr. Mevlüt Mülayim başkanlığında rapor haine getirilerek yazılı ve görsel olarak ilgililere ulaştırılacaktır.

Bu çalıştaya katılan üreticilerin ve konu uzmanlarının Çumra’mızda Çevre ve Tarımın Sürdürülebilirliği hususunda önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. İnanmak başarmaktır, Çumra’da çevre ve tarımda sürdürülebilirliğine inandığımız için böyle bir proje ile Çumra’lı üreticilerin sesinin duyurulmasını istedik.

İçeriçumra Eğitim Kültür Çevre ve Dayanışma Derneği olarak projenin ortakları olan Çumra Belediyesi önceki başkan Av. Recep Candan ve görevdeki başkan Mehmet Aydın’a, Çumra Ziraat Odası başkanı Mehmet Karadağ’a, Çumra Sulama Birliği başkanı Fulya Fişekçioğlu Üstün’e, İçeriçumra Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Seyit Mehmet Dağ’a ve diğer kurum yetkililerine projeye verdikleri maddi ve manevi desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyoruz. Bu birliktelik atılacak daha ileri adımlara başlangıç olmasını da dileriz.

Ayrıca ziyaretlerimizde ev sahipliği yapanlara ve emeği geçen yardımcı olan arkadaşlarımıza da şükranlarımızı sunuyoruz.

Çumra’mız da çevre ve tarımın ilelebet sürdürülmesi dileklerimizle davetlilerin çalıştaya katılımını ve katkılarını beklemekteyiz.