Yeniden dirilişin canlanmanın muştusu olan bahar, yeni ve heyecan verici kitap haberleriyle geldi. Geçen haftaki yazımda Karatay Belediyesi’nin kültür dünyamıza kazandırdığı Biz Çıkalım Kerevetine / Konya Masalları kitabımdan söz etmiştim.

O yazının yayına verildiği günlerde bir güzel haber daha aldım. İğdelerin çiçek açtığı, sokakları şenlendirdiği şu günlerde yeni kitaplarım da adeta evimde açan çiçekler oldu. Yeni kıyafetleriyle bayram sevinci yaşayan çocuklar gibiyim.

Büyükşehir Belediyesi’nde göreve başlayan yeni Yayınlar Şube Müdürü Şair Vural Kaya kardeşim elinde kitaplarla geliverince evime, çocuksu bir yaşam sevincine kapıldım. On gündür içim içime sığmıyor, yerimde duramıyorum. 

Gelecek nesillere borçlu olduğumuz inancıyla birkaç yıl önce “Bana Konya’yı Anlat” hatırat serisini başlatan Konya Büyükşehir Belediyesi 8. kitapta İsmail Detseli’nin ağzından sizlere Konya’yı anlatıyor.

Hatırat kitapları, romanlardan sonra keyifle okunan en güzel eserlerdir. Hayatın dününü, bugününü, yarınını anlayabilmek için eşine az rastlanır tecrübeleri yansıtırlar. En güzel yanı da birikmiş, kahrı çilesi çekilmiş bir ömürlük tecrübeyi okumakla öğrenebiliyor olmanız. Bir döneme ayna tutacak bu eserin damaklarda tat, hafızalarda iz bırakacağını düşünüyorum.

Dostlarım, neredeyse 60 yılın hikayesi elinizde. Seneleri mevsimlerine, hatta aylarına kadar hatırlamayı bana lütfeden Rabbime ne kadar şükretsem az. Maziden kalan yadigârları tahayyül âleminde bırakamadım. Gönlüm buna elvermedi. Karşıma alıp çocuklarıma, torunlarıma anlattığım hatıraları, yirmi senedir sizlerle paylaşıyorum. Konya basınında ve çeşitli dergilerde yayınlanan hatıralarımın büyük bölümü kronolojik bir seyirde bu eserde yeniden bir araya geldi. Asıllarına sadık kalarak her birini yeniden tahkiye eden Hakkı Biçer kardeşimi de tebrik ediyorum.

2004 yılından itibaren farklı mecralarda yayınlanan hatıralarımı gün ola harman ola diyerek bir araya getirmiştik. Bir dönem gurbette geçirdiğim günlerin hatıralarını bu çalışmadan ayırdık ve “Bana Konya’yı Anlat” dizisi içinde bu eser ortaya çıktı. İnşallah gurbet notlarım da bir gün hayatiyet bulur.

“Hayat Öyküleriyle İsmail Detseli” isimli bu eseri yayına hazırlayan başta Hakkı Biçer olmak üzere kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkes teşekkürü hak etti. Kitabımın son okumalarını yapan Metin Köse’ye eseri yayın halkasına dahil eden proje yöneticisi Hasan Yaşar’a yürekten teşekkür ederim.

Gönül dünyamıza işleyen her biri bir hikâye tadında yazılar... Konya Masalları gibi bu eser de elinizde olmak için kıvam bulmayı bekledi. Pek çok gazete ve dergide çoğu yayınlanmış masallar ve hatıraların yayınlanması bugüne kısmetmiş. Hem Karatay hem de Büyükşehir Belediyemiz, şehir kültürüne yaptıkları çok önemli ve değerli katkılar için teşekkürü fazlasıyla hak ediyorlar.

Bu şehre aşığım. Bu şehir için emek veren insanlara, kurumlara da… Şehre dair yazmayı da seviyorum, yüreğim bir başka heyecanlanıyor satırlar arasında...

Şairin,

“Yeni ülkeler bulamayacaksın, başka denizler bulamayacaksın.

Bu kent peşini bırakmayacak.

Aynı sokaklarda dolaşacaksın. Aynı mahallede yaşlanacaksın;

Aynı evlerde kır düşecek saçlarına.

Bu kenttir gidip gideceğin yer.

Bir başkasını umma”

dediği gibi ben de ne yazdımsa bu şehir için söyledim, konuştum, yazdım. Allah ömür verdikçe de bu şehir için yazmaya devam edeceğim.

Velhasıl, Konya üzerine yazarken, konuşurken kalbim deli gibi çarpıyor. Şifa bulmak istemediğim tek hastalığım bu…

Selam ve dua ile…