Kıymetli okurlarım, insan yaşamında bazı olaylar vardır ki, kadın veya erkek insanları sevince boğar, o da evlenip çocuk sahibi olmaktır. Ben o yolları çoktan geçtim çünkü Allah ömür versin, halen yaşayan 4 kız 3 oğlan çocuğum var. Yakında aldığım bir haber, gençliğimde yaşadığım bu duyguları yeniden yaşamama sebep oldu.

Uzun zamandır çıkışını beklediğimiz Konya Masalları kitabım, “Biz Çıkalım Kerevetine” ismiyle ete kemiğe büründü. Karatay Belediyesi Konya’nın zengin birikimine bir eser daha kazandırdı. 

Kitapta yer alan masalların 19 senelik yayın hikayesi var. Kapanan Memleket Gazetesinde ve Memleket Dergi’de yayınlanan 40’ı aşkın masalın gazete köşelerinde unutulmaması için kültür dostu kardeşlerim bunları toplayıp kitap haline getirmek için uğraş verdiler.

İlk önce değerli kardeşim Ahmet Kuş ile bunlardan yayınlanabilecek 33 tanesini bir kitap hazırlığı için bir araya getirdik. Ahmet Kuş, ilk okumalarını 2020 yılı sonlarında tamamladı. Ardından değerli hocam Prof. Dr. Caner Arabacı 2021 Haziran ayında eserleri tekrar kılı kırk yararcasına yeniden düzenledi. 19 yıldır yazılarıma kitaplarıma emek veren dostum, kardeşim Hakkı Biçer de gözden geçirdi.

İSMAİL DETSELİ YAZI (1)

Tarih ve kültür başşehri Konya’nın zengin mirasına, aziz hatırasına saygıyla hizmet eden Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca’nın Konya Masalları ve Konya Hikayeleri ile başlayacak seriye sahip çıkmasıyla bu kitabın yolculuk hikayesi başlamış oldu.

Bu güzelim masalları kendilerinden dinleme bahtiyarlığına eriştiğim hemen hepsi ahiret yurduna göç etmiş olan büyüklerimin isimlerini -Allah’a şükürler olsun- aklımda tuttum, tıpkı bu masalları unutmadığım gibi. İsimlerini söylendiği şekilde kitabın n sözünde olduğu gibi burada da anmayı kendime bir borç sayarım: Abbasoğlugil’in Aşe nine, Çıplakgil’in Emindudu yenge, Zeybekgil’in İrabiye yenge, Alimağagil’in Fadim yenge, onun gelini Hatıç abla, Madigil’in Dudu ve Hafize yenge, Tüfekçigil’in Kerziban yenge, Arzıgil’in Meryem Abla, Çakalların Haçça (Hatice) Semerci Mevlüdü’nün eşi Meşhure yenge, Hüseyin Çavuşgil’in Nafiye yenge, Dovalı Hacca yenge, Yeğenler’in Mimine yenge, Atineligil’in Hafize yengemiz, Ellemler’in Fatma yenge, Fazlıgil’in Şerif yenge, Hileciler’in Ayşe yenge, Koca Abdullahgil’in Şerife yenge, Mullagil’in Hafize yenge, Çimengil,in Ayış yenge,  Çakallar’ın Emin Abla, Kellecigil’in Ayşe yenge, Gılevligil’in Ayşe yenge ve kızı Kerziban abla ile Anacığım Detseli Meryem…

Daha adlarını sayamadığım o elleri öpülesi bilge ve sabırlı kadınların anlattığı masalları, can kulağı ile dinler, gecenin bitmesini istemezdik. Üstelik “Haydi bir daha, bir daha” diye yalvarınca bazen ikinci masal da ekleniverirdi geceye. Israrımıza dayanamazlar, “Haydi kuzularım, bugün gidin yatın güzelce uyuyun, dinlenin. Yarın yine erkenden gelin size daha ne katı açılmamış meseller anlatacağım” derler, bizi evlerimize severek uğurlarlardı. Ertesi gün tekrar varır isek yine de kaşlarını karartmazlardı. Allah onlardan razı olsun, nur içinde yatsınlar.

Bu güzel masal anlatıcılarından biri de benim bilge, çalışkan bir Osmanlı hanımefendisi olan herkesin güvenini kazanmış merhume anacığım Detseli Meryem idi. Köyümüzün genç kızları, babam hasta olduğu için uzun zaman hastanelerde yattığı için bizim evimize hem oturmaya hem sohbete gelirlerdi. Anacığımın çok iyi bildiği becerilerinden mesela buğday saplarından sele örmeyi, nahışlı (nakışlı) deve gözü, deve boynu eğrice gibi desenli çorapları, aşık yolu şaşırtmış saç örgüsü tuğra, köstekli saat cebi ve daha birçok desen ile örülen kazakları örmeyi o genç delikanlı kızlara hem öğretir hem de onlara güzel maniler söylerdi.

Bu çalışma, biraz da okurların ısrarıyla ortaya çıktı. Yirmi yıla yaklaşan gazete yazarlığı serüvenimde yazdıklarımın, gazete sayfalarında kalmamasını arzulayan birçok dostum, okurum oldu. Bana umut ve şevk veren okurlarımın her birine minnet borcumu bir teşekkür ifadesiyle ödeyemeyeceğimi biliyorum.

İSMAİL DETSELİ YAZI (2)

Hassaten, bu eserin ortaya çıkması için beni yüreklendiren, masalları yeniden okuyarak düzeltmeleri yapan Konya kültür ve sanat dünyasının önemli ismi, sanatçı dostum Ahmet Kuş’a, yayına hazırlık aşamasında katkılarını esirgemeyen Hakkı Biçer’e çalışmalarımı ilgiyle takip ettiği ve çok kıymetli vakitlerini ayırarak eserin son düzeltmelerine yaptığı katkılar için Prof. Dr. Caner Arabacı hocamıza teşekkürü bir borç biliyorum.

Karatay Belediye Başkanımız Hasan Kılca başta olmak üzere, Başkan Yardımcısı Osman Ciğer ile Kültür Müdürü Nuri Keleş ve kitabın hazırlanmasında emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.

Masal tadında keyifli okumalar diliyorum. Kalın sağlıcakla…