YASAK TATLI ŞEYLEREDİR, ACI ŞEYDEN MEN ETMEĞE GEREK VAR MI?

Bitirip yetiştiren de yakıp yok eden de Cenab-ı Hak'tır. Her sonbaharda bağı, bahçeyi yakıp harap eder, ilkbaharda ise bağı rengiyle güzelliklere boyar ve gülü yeniden yetiştirir. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1791) 

Ey güz rüzgârlarıyla yanıp kuruyarak dikenden ibaret kalan gül, yeniden doğ, gel, güzel ve şöhretli ol. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1792)

Allah'tan başka her şey batıldır, onun iyilik ve cömertliği rahmet yağdıran bulut gibidir. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1794)                            

 

(Peygamber Efendimiz, sağlığında Hazret-i Ali'ye şehit edilerek öldürüleceğini ve kendisini şehit edecek olanı haber vermişti.) Hazret-i Ali: Düşmanı gece gündüz gözümle görüyorum da ona karşı en ufak bir kin duymuyorum. Çünkü ölüm bana kudret helvası gibi tatlı, ölümden sonra tekrar dirilip Allah'ın cemâlini görmek için bir nimettir. Ölüm bize ölümsüzlüğe kavuşmaktır. Görünüşte ölüm, dünyadan kopmak, mânâ da ise gerçek hayattır. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1796)

Ana rahmindeki çocuk için doğum oradan ayrılmak, dünyaya geliştir. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1797)

 

Ey yiğit benim hayatım ölümümdedir, asıl vatanımdan ne zamana kadar ayrı kalacağım? (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1800)

Eğer kâinatın zerrelerinden her biri katil olarak eline hançer alıp seni öldürmeğe kasd etse, Allah takdir etmemişse vücudundaki kıllardan birinin bile ucunu kesemez. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1802)

Ben ruh efendisiyim cisim kölesi değilim. Benim yanımda bu bedenin kıymeti yoktur, ben cisimsiz de yiğidim, diyen Hazret-i Ali görünüşte makam ve hüküm sahibi olmağa çalıştı. Fakat bu çalışma önder ve hâkim olanlara yol göstermek ve nasıl hükmedileceğini öğretmek içindi. Başkanlığa ayrı bir ruh, halifelik ağacına başka meyveler verdirmek maksadına dayanıyordu. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1806) 

 

Allah Resulü şöyle buyurdu: Biz Cenab-ı Hak'tan başkasına meyl etmeyiz. Kâinatı bin bir renge boyayan Hakk'ın sarhoşuyuz, bahçenin değil. Peygamberin ülkeler beldeler fethetme hırsında olduğunu zanneden kötü kalbliler bu vehmi kendi cahil hırslarına kıyasla yaparlar. Gözüne sarı camlı gözlük takan güneşin ışığını da aydınlattıklarını da sarı görür. Hakikatı görmek için sarıgözlüğü kır. (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1810)

Arzu ettiren de isteğe kavuşturan da sabırdır, acele değil.                                                (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1830)

 

Yasak tatlı şeylere olur, acı şeyden men etmeğe gerek var mı? (Şerh-i Mesnevi c.5,s.1798)