Şimdi ve yakın gelecek zamanı okumaya devam edeceğiz. Dünya, endüstride 4.0 ve toplum 5.0’a  geçiş yapıyor. Nedir bunlar?

Endüstri 1.0: (1780-1870) Mekanizasyon: Beden  ve beygir gücünden buhar gücüne geçildi ve böylece yüzlerce insanla yapılabilen işi tek başına kısa zamanda bir makine yapabildi. Artık kas gücünün yerini makineler aldı.

Endüstri 2.0: (1870-1970) Seri Üretim: Elektriğin keşfi ile üretim bantları kuruldu ve seri üretime geçildi. “Sen üret, alan bulunur” anlayışı hakim oldu.

Endüstri 3.0: (1970-2010) Otomasyon: Digital ve elektronik cihazlar devrine geçildi. Yavaş yavaş bilgisayarlar hayatın her alanına girmeye başladı.

Endüstri 4.0: (2011- ?) Siber Çağ: Özellikle nesnelerin interneti ile akla gelebilecek her cismin internete erişimi ile etkileşim çağına girildi.

Teknolojik gelişmeler olurken kısaca toplumun geçirdiği evrelere de göz atalım: toplum 1.0: avcı toplumu; toplum 2.0: tarım toplumu; toplum 3.0 : endüstri toplumu; toplum 4.0:bilgi toplumu ve nihayet günümüzde toplum 5.0: Akıllı toplum

Evreler arasına dikkat edersek sürekli kısalmaktadır yani geçiş hızı artmaktadır. Yüzyıldan 40 yıla ve neredeyse 20 yıla … İnsanoğlu başlangıçtan 1910’a kadar ürettiği bilgiyi, 1910 ile 1970 arasında ikiye katlamıştır. 1970’ten sonra 15 yılda bir bilgi ikiye katlanmıştır. Bu hız giderek artmış ve bugün iki yıl gibi baş döndürücü bir hıza ulaşmıştır (Genç, 2013).

Akıllı toplum da sanal ve gerçek dünya tümleşik hale getirilerek toplumun ihtiyaç duyduğu tüm hizmetlerin istenilen zamanda-miktarda-özellikte sunulması anlamına gelmektedir. Yapay zeka ile öğrenen organizasyondan öğrenen ve karar verebilen kobotlara geçildi.

Toplumun tüm meselelerine toplum 5.0 ile çözüm bulunmaya çalışıldığı bir döneme geçildi. Örneğin: Trafik kazaları, akıllı-sürücüsüz birbiriyle konuşan araçlar ve yollar ile sıfır kaza ile ulaşımın gerçekleştirilebileceği; yine eskiden milyonda bir hata ile altı sigmanın kabul gördüğü bir yapıdan sıfır hata ile ürün üretilebilecek bir sisteme; sağlık yönetimde kişilere ait  farklı verilerin birleştirilerek ihtiyaçların  analiz edilmesi, sürekli takip edilerek hastalıkların ortaya çıkmadan önlenebileceği sağlıklı topluma; sıfır stok ve karanlıkta sadece robotlarla çalışan fabrikalara vs… geçilmesi ile tüm problemlere yenilikçi ve insan temelli çözüm bulunacağı bir gelecek tasavvuru/vaadi  yapılmaktadır.

Tabidir ki hiçbir şey söylenildiği, vaat edildiği veya düşündüğümüz  gibi olmaz; bu teknolojilerin yol açabileceği meseleler/hastalıklar/buhranlar/kültürel yozlaşmalar  vardır …“Dalgaları durduramazsınız ama dalgalarla sörf yapmayı öğrenebilirsiniz.” (Jon Kabat-Zinn) özdeyişine uygun bu gelişmelere nasıl kendimizi hazırlamalıyız?  Derin bir mevzu… Gelecek yazılarımızda bu hususta düşünmeye devam edeceğiz.