Zamâne dertlerinden bahisle tedbirler ne olmalı demiştik. Bugünkü yazımızda basit kişisel önlemler üzerinde duracağız.

İnternet çağında ölçü ve denge daha önem kazanmaktadır. Genel başlıklar halinde ele alınırsa tedbirler şöyle olabilir:

Özel hayatımızı, sosyal yaşantımızı, internette konu etmekten mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Uzun süre internette gezinmenin, mâlâyâniyat (anlam ve değer taşımayan ve kişiyi doğrudan ilgilendirmeyen iş, uğraş ) olduğunun bilincinde olunmalıdır.

Bilgisayar başında uzun süre oturmanın ve klavye kullanmanın obezitenin yanı sıra muhtelif çok ciddi hastalıklara (kalp, kanser, diyabet, bel ve boyun fıtığı vb.) yol açabileceğinden 1 saatlik aralarda kültür fizik hareketleri yapılmalı, zorunluluk yoksa günde 1-2 saatle sınırlandırılması için irade güçlendirilmelidir.

Telefon yada sosyal medya temaslarının yerine yüz yüze görüşme tercih edilmelidir. Dostun yakınında olmanın ve dokunmanın yerini hiçbir şey tutmaz.

İnternette alış-veriş çok zevksiz ve güvencesiz olduğundan küçük esnaftan alışveriş ve sohbet çok daha iyidir.

Ciddi depresyona ve diğer psikolojik hastalıklara sebep olduğundan boş zamanlarımızda huzurla, kendi iç alemimiz ve tabiatla baş başa kalmalıyız. Fıtrat gereği toprağa dokunmak ve toprağa ekmek-dikmek statik elektriği alır ve rahatlama sağlar, stres giderir.

İnternetten okumak yerine çok daha keyifli ve olumlu tesirler bıraktığı için gazeteye/kitaba dokunmalı ve sayfalar arasında gezinmelidir.

Dikkat dağınıklığı ve uyku bozukluklarının sebebi sanal alem olduğundan mümkün olduğu kadar uzak durarak sağlık için kaliteli uyku uyunmalıdır.

İnternetten edinilen bilgilerin/haberlerin şüpheli olması hasebiyle güvenilirliği mutlaka çapraz kontrol ile doğrulanmalı ve emin olmadan kabul edilmemelidir.

“Bedava peynir sadece fare kapanında vardır” yaklaşımıyla oltaya gelinmemeli , akıl ve basiretle bakarak bedava yada zararına hiçbir metanın verilmeyeceğinin farkında olunmalı ve itibar edilmemelidir.

Her zaman olduğu gibi ifrat ve tefrit ikileme ile karşı karşıyayız. Dengeyi bulamazsak hasar kaçınılmaz olacaktır. Kestirmek zor; ancak çoğa mal olacağını belirtmeliyiz.

Çağdaş insan, iş ve sosyal ilişkilerinde mutlaka ilkeli ve net olmalıdır. Aynı zamanda yaşadığımız zaman, belirsizlik ve tehlikelerle doludur. Öyleyse, bir cihetle risk analisti olmalıdır. Risk değerlendirmesini peryodik yapmalı ve önleme ve kontrol tedbirleri geliştirmelidir.

Bunlara müteakip yazılarımızda etraflıca değineceğiz.