Tarım; İnsanlar geçmiş çağlarda da tarıma büyük önem vermişler, önceleri kendi yetişen bitkilerden faydalanmış, bulma toplama, daha sonra bunlardan işine yarayanları çoğaltma, yetiştirme ve en son olarak ıslah etme şeklinde gelişmiştir. Hayvancılıkla  da gelişme aynı olmuş, avlayıp yediği hayvanlardan başka, uygun olanları evcilleştirip yetiştirme, çeki gücünden faydalanma ve ıslah yoluna gitmiş, böylece hayvansal ürünlerin doğrudan ve dolaylı kullanımı yaygınlaşmıştır. 

Tarım; Bitkisel üretim ve Hayvansal üretim olmak üzere iki temel üretim dalından oluşur. Bitkisel üretim: İnsanların temel uğraşlarından olan, gıda, giyim, yapı malzemesi, yakacak, baharat ve benzer diğer ihtiyaçlarını karşıladıkları bitkisel materyallerin yetiştirilmesi ve ıslahıdır. 

Hayvansal üretim: beslenme ve diğer amaçlarla hayvan yetiştirme ve ıslahını ele alan üretim şeklidir. Bitkisel ve hayvansal üretim ve bunlara dayalı bazı işletmeler tarım sektörünü oluşturmaktadır. Tarımda; toprak, su, hava, güneş, gübre ve tohum vs. önemli kullanılan kaynaklardır. Günümüzde gübresiz, ilaçsız ve topraksız da tarım yapılabilmektedir. Tarımda sulu tarım, kuru tarım, nemli tarım, ekolojik tarım, organik tarım, iyi tarım ve çevre dostu tarım gibi değişik isimlendirilen tarım sistemleri uygulanmaktadır.  Üretimde amaç birim alandan daha çok ürün almaktan ziyade daha çok faydalanabilir kısımlara sahip standart ürün almak olmaktadır. Tarımsal faaliyetler, sadece yetiştirmek ve ıslah etmek değil aynı zamanda tarımsal ürünlerin gıda olarak çeşitli şekillerde ürünlerin işlenmesi değerlendirilmesi de  tarımın konuları arasındadır. Yüz binlerce yıldır süregelen çiftçilik günümüzde anlam değiştirmiştir.  Tarım yapılan yerler, şehire yakınlığı ve teknoloji kullanımında ki artışa göre zamanla gelişti, günlük hayatı, eğitim istekleri, beslenme, yetiştirilen tarım ürünlerinde çeşitlilik ve kalite arayışları öne çıkar olmaya başladı.

Tarımın gelişmesi insanlığın ve medeniyetin gelişmesinde olduğu gibi önceleri yavaş daha sonraları hızlı olmuştur. Günümüzde ise işletmelerin gelişmişlik durumuna göre ileri teknoloji kullanımı tarımda kullanılır hale gelmiştir.

Kıtalara ve ülkelere göre tarımda ki gelişme durumu ülkelerin gelişmişliği ile paralel gitmektedir. Ülkemizde ve Konya'mızda son yıllarda tarım alanında büyük ilerlemeler olmuştur. Tarımda traktör, hasat harman makinelerinin ve diğer ekipmanlarının imalatı ve kullanımı  tarımın yanında tarıma dayalı sanayinin de gelişmesine  neden olmuştur.

Türkiye’de son yirmi yılda tarım sektörü geçmiş yıllara göre oldukça büyümüştür. Kendi kendine yeten ülke olan ülkemiz, bu gün tarımsal faaliyetler içinde üretilen ve ihtiyaç duyulan girdileri üreten, alan ve satan konumundadır. Tarım önce ülke içi ihtiyaçları karşılamak için, daha sonraları ise dış satımlar dikkate alınarak gelişme göstermiştir. Tarım diğer sektörler kadar ticaret imkanlarından faydalanmadığından dış ticarette daha az gelişme gösteren bir sektördür. Tarım ürünlerimizden bazıları hasat  edildikleri haliyle ihraç edilirken, gelişen teknolojiye ayak uydurularak bazı meyve, sebze ve sert kabukluların da ihracatına başlanılmış tarım ürünleri ihracatımda artış görülmüştür. Türkiye'de işlenmiş ürün ihracında beklenen artış görülmemiştir. Gıda sanayi ürünleri ihracatında işlenmiş üründe çok azda olsa artış olmuştur. 

Dünya genelinde görülen şirket evlilikleri ve büyük marketler zincirleri tarımsal ürünlerin yer yüzündeki dağılımlarına ve pazarlanmasına önemli etkide bulunmaktadır. Sebze ve meyve satış reyonlarında o bölgede hiç yetişmeyen ürünlere ve eskiden sadece bölgeye göre mevsiminde  bulunan ürünlere farklı mevsimlerde de ulaşılabilmektedir. Bu değişim ve gelişme tarımsal üretim yapılarını, üreticileri, tarımsal ürün işleyen iş yerlerini, pazar ağı içinde yer alanları, dağıtıcıları, üretim ve tüketici birliklerini ve ilgili devlet kuruluşlarını etkilemekte olduğundan yeni gelişmelere ayak uydurmak zorundadırlar. 

Tarım ürünleri giyecek, insan besini, hayvan yemi, endüstriyel hammadde, yakacak ve benzeri farklı kullanımlar gibi çok değişik amaçlarla kullanılabilmektedirler. Çok amaçlı kullanılabilen tarım ürünlerinin yetiştikleri bölge dışında da ihtiyaç duyulmaları nedeniyle bir ticari madde olarak da değer kazanmaktadır. Ülkemiz, bölgelere göre toprak yapısı, iklim özellikleri ve yetiştirilen ürün çeşitliliği ile zenginlik ve farklılık göstermektedir. Bu zenginliği iyi kullanarak tarımsal üretimin artırılabilmesi amacıyla tarımsal ürünlerde kullanılan üretim girdilerinde ve ülke içi bölge özelliklerine göre tarım politikalarında bakış değişikliklerini yapmak gerekmektedir.

Tarımsal üretimde, üretim modelleri, imalat, işleme, taşıma  ve dağıtımda teknik gelişmeleri takip etmek ve kullanmak gerekecektir. Küçük işletmelere sahip ülkelerin büyük üretim çiftliklerine sahip olan, yeni teknolojileri kullanarak daha ucuz üretim yapabilen ülkeler ile rekabet edebilmeleri gittikçe güçleşmektedir. Türkiye işletmelerini büyütebilme ve rekabet gücünü artırma  gayretinde olmalıdır. 

Dünyada son 20 yılda kişi başına  ve toplam tarımsal üretimde artışlar olmuştur. Dünyanın bazı ülkeleri büyük üretici ve satıcı iken Afrika ülkeleri alıcı durumundadırlar.

Çeşitli yöntemlerle çevresel faktörlerin etkisine göre farklı görünüm, büyüklük ve tat da yetiştirilen tarım ürünleri üretimdeki standart durumuna göre değişik gelir grubuna sahip pazarlara gönderilmektedir. Diğer sektör ürünlerinde olduğu gibi tarım ürünleri üretimdeki standart durumuna göre de ülke içi ve ülkeler arası pazarlarda farklılık göstermektedir. Ayrıca tarımsal sanayisi güçlü olan ülkeler tarım ürünlerini ithal ederek, işleyip işlenmiş gıda ürünü olarak da ihraç etmektedirler. Açlık görülen veya diğer bir ifade ile yeterli besin maddesi bulamayan ülkelerde ürün bulunması, talebin karşılanması istenilen durum olarak kabul edilirken, ürün bulmada darlık çekmeyen ülkelerde gıda tüketicileri tüketecekleri ürünün orijinini, içeriklerini, güvenilirliğini, nasıl üretildiğini, standartlara uygunluğunu, GDO' lu olup olmadığını ve yöresel bazı özelliklerini aramaktadırlar.

Bu özelliklere sahip olan tarımsal üretim ve işleme teknolojileri, yapılacak araştırmalarda, beklenen tarımsal gelişmeleride göz önüne almalıdır. Tarımda dronelerin kullanıldığı ülkeler yaygınlaşır iken ülkemiz tarımsal üretimde yerini korumak istiyor ise planlamalarını ve tarımsal politikalarını bu gelişmelere göre yapmalıdır. Hoşça kalınız. (Devam edecek)