Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu kuruluşunun ve 9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra ilavesinin bir yılını doldurması vesilesi ile 29 Temmuz Cuma Akşamı bir etkinlik düzenlemiştir.

Çumra Belediyesi Çatalhöyük Kültür ve Sanat Merkezinde Saat 21.00’de başlayan etkinliğe çok sayıda Çumralı sanatsever katılmıştır. Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, Eski Belediye Başkanı Zeki Türker, Çatalhöyük kazı başkanı Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, Muhtarlarımız, İçeri Çumra Eğitim kültür Yardımlaşma derneği Başkan Yardımcısı ve yönetim kurulu üyeleri, Konya- Karaman Tarımsal Kalkınma Başkanı Seyit Dağ ve arkadaşları, Yenigün Gazetesi sahibi Mustafa Arslan ve Çumralı mahalli sanatçılar katılmışlardır.  Etkinlik Elife Mısral’ın güzel sunumu, konuşmalar, şiir, şarkı ve türkü dinletileri ile devam etmiştir. 

Çumralı Ressamların tablolarından oluşan küçük bir resim sergisi etkinlik boyunca sahneyi süslemiştir.

Topluluk adına yapılan açılış konuşmasında Başkan Sadık Gökçe “Çumralı kültür ve sanata gönül veren insanlarının bir araya gelerek kurdukları, Çumra Kültür Sanat Topluluğu ve bu topluluk tarafından hazırlanıp Konya Yenigün Gazetesi tarafından yayınlanan “9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra” ilavesinin 1. yılını doldurduğunu ve bu vesileyle bu etkinliğin düzenlendiğini belirtmiştir.  Herkese açık ve ücretsiz girilen bu etkinliğin sürdürüleceğini ulaşamadığımız sanatçılarımızın aramıza katılması ile Çumra’da kültür ve Sanatın zenginleşeceğini ifade eden Başkan Sadık Gökçe katılım için herkese açık davette bulunmuştur.

Etkinlikte konuşan Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan kültür ve sanatın o yörenin ruhu olduğunu ve bu ruhun yaşatılması gerektiğini vurgulayarak faaliyetler için destek veren herkese teşekkür etmiştir. Recep Candan belediye olarak sanat ve kültürel faaliyetlerin her zaman yanında olduklarını ve olmaya devam edeceklerini belirterek bu konuda ve hizmetleri hakkında dinleyicileri bilgilendirmiştir. 

Çumra eski Belediye Başkanı Zeki Türker Çumra’nın sosyo kültürel yapısı nedeniyle kültürel zenginliğinden bahsederek Türkmen, Yörük, Göçmen ve diğer toplumların Çumra’da kardeşçe yaşadığını ve kültürel etkinliklerini harmanladıklarını anlatmıştır.

Bu toplantıda Çatalhöyük tarihi hakkında kazı başkanı Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan ve sonraki dönemlere ait Çumra tarihi hakkında Prof. Dr. Mevlüt Mülayim bilgiler verilmiştir. Kültürel faaliyetlere ağırlık verilen gecede Uğur Köfe, Anuş Gökçe, Müdüroğlu (Ahmet Yavuz) ve Selahattin Güzel okuduğu şiirlerle dinleyicileri hem düşündürmüş hem de duygulandırmışlardır.

Çumralı genç ve emektar sanatçılardan Furkan Koçak, Muammer Yapar, Mehmet Ballı, Osman Saçan, Faysal Acar, Mustafa Ulusoy Ve Nurettin Yıldırım geceye sazıyla, sözüyle, şarkı ve türküleriyle geceye renk katmışlar, dinleyicilerin hoş vakit geçirmelerini sağlamışlardır. Gecenin kapanışını “Seyirlik Köy Oyunları” Arap ekibi ilginç giysileri ve oyunlarıyla Çumra’da yaşatılan bir kültürün örneğini sunmuşlardır. KÖY SEYİRLİK OYUNLARI 'nı geleneğini, Çumra'da halen devam ettiren "Sodur-Arap ekibi" programın kapanışında coşkuyla farklı bir gösteri sunmuşlardır. Çocuk yaştan beri bu oyunu sergileyen gruptan sadece iki kişinin kaldığı Çumra’da “Köy Seyirlik Oyunun”nu yaşatan ve etkinlikte aramızda olan Özcan Bardakcı ve Adem Eren' e çok teşekkür ederim.

Sanat, düşünce, din ve felsefe gibi insanı günlük hayatın dar kalıplarından kurtaran bir soluklanmadır.  Sanatta yaşanılan alanda güzeli, bilimde doğruyu arayan insan ruhu ve zekâsı, aslında kendini ve çoğu zamanda yaratıcıyı aramaktadır. Sosyal yaşama içerisinde toplumda alışkanlıklar, gelenekler, kültür, din, felsefe, bilim, sanat hatta teknik gibi alanlar birbirine sıkı sıkıya bağlı olup unutulanları, yaşayanları ve yaşatılanları vardır.

Her sanat eseri, var olan bir şey ya da bir nesne ile ilgilidir. Belli bir varlığı anlatır, ondan bir kesit ortaya koyar. Bir resim, belli bir tabiat parçasının, bir eşyanın resmidir veya bir insan görüntüsüdür. Bir şiir ya da müzik parçası, ya tabiattan ya da insan ruhundan, yaşantıdan veya insan duygularından bir anlatımdır. İşte sanatçı bu duygulardan birini çizerek, çalarak, söyleyerek veya oynayarak sanatını dile getirmekte ve icra etmektedir.

Çumra Kültür ve Sanat Topluluğu kuruluşunun ve 9 Bin Yıllık Delikanlı Çumra ilavesinin bir yılını doldurması vesilesi ile düzenlenen bu etkinlik 29 Temmuz Cuma Akşamı yapılmış olup başarılı bir şekilde icra edilmiştir.

Bu gecede eserleri ile katkıda bulunan Çumra’lı bütün sanatçılara, emeği geçenlere ve katılan sanatseverlere teşekkür ederim. 

Bu etkinlik bir başlangıç olmuş ve devamı gelsin isterim. Bir sonraki program yılda bir defa değil, birkaç ayda bir yapılmalıdır. Etkinlik organizasyonu kolay bir iş olmadığından Belediye Kültür dairesi katkılarıyla etkinlik sayısı artırılmalıdır. Sonraki etkinliklerde Çumra’nın mahallelerindeki sanatçıların da katılımları sağlanmalıdır. Diğer etkinlikler bilinmeyenlerin ve unutulmaya yüz tutmuş ortaya konulmasını sağlayacaktır. Yapılacak etkinlikte gösteri sayısı azaltılarak (Şiir- Hikâye veya Şarkı- Türkü gibi) devam edilmeli ve bazı branşlarda yarışmalar düzenlenerek Çumra kültürünün tanıtımı ve Ülke kültürüne katkı sağlanmasına vesile olunmalıdır.

Etkinlikte emeği geçenlere tekrar teşekkür eder, başka etkinliklerde buluşmak dileğiyle hoşça kalınız.