Bu akşam, Ramazan ayının ilk teravihini eda edip, gece de ilk sahuru yapmış olacağız. İlk imsak, ilk oruç ve ilk iftarla tekrar tanışmış olacağız.
Kur'an'ın doğum ayı olan Ramazan ayını tutacağımız oruçlarla, bedenimizi aç bırakarak ihya etmeye çalışacağız.
Orucun eski adı savmdır. Savm, Arapça bir kelime olup, tutmak demektir. Farz olan savm, Kur'an'ın indirildiği, Kur'an'ın doğduğu Ramazan ayı boyunca fecirden gün batımına kadar yeme, içme ve cinsel ilişki gibi beşerî faaliyetlerden uzak durarak insanın içgüdülerini ve ayartıcı benliğini, nefsini dizginlemesidir. Heva ve heveslerine belli bir süre de olsa dur diyebilmesidir.
Bununla amaçlanan sorumluluk bilincinin zirvesine ulaşan yolda bir merhale daha kat etmektir. Buradaki sorumluluk bilincine Kur'an, takva demektedir.
Oruç tutmak kendini tutmaktır. İnsanın başına ne gelirse kendini tutamadığı için gelir. Günahların kökeni, öfkesini tutamamak, nefsini tutamamak, şehvetini tutamamak, dilini tutamamak gibi sebeplere dayanır.
Oruç, ruhu beslemek için bedeni aç bırakmaktır. Az konuşmak, az yemek ve az uyumak nefsi terbiye eden üç önemli faktördür. Bunun aksine çok konuşmak, çok yemek ve çok uyumak da nefsi azdıran üç önemli faktördür. İnsan madde ve ruhtan meydana gelmiş bir varlık olduğu için, oruçla ruhunu hatırlar, ruhsal olgunlaşmanın önemini hatırlar ve bir ay boyunca ruhsal olgunlaşma, insan olma, kendini ve Rabbini tanıma noktasında temrinler yapar.
Oruç, saatlerce aç kalma, susuz kalmaktan öte, kendimizi kötülüklerden, çirkinliklerden uzak kalabilme mücadelesidir.
Nasıl ki kötülüklerden, çirkinlilerden, haksızlıklardan, yalandan dolandan, kul hakkı yemekten bizi uzaklaştırmayan namaz, namaz değilse, oruç ta oruç değildir diyebiliriz.
Oruç, dilimize, gözümüze, kulağımıza, elimize, belimize bütün benliğimize oruç tutturmakla mümkün olabilecektir.
Oruç, vakti müslümanca kuşanarak, Allah rızası için aç kalarak, susuz kalarak, nefsanî arzu ve isteklere geçici bir süre de dur diyerek olgunlaşabilmektir.
Oruç, Kur'an'ın doğduğu, Kur'an'ın indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi'nin içinde bulunduğu bu feyizli ayda, Kur'an'la yeniden tanışmak ve barışmak için güzel bir vesiledir.
Oruç, çevremizdeki yoksulları, muhtaçları, aç ve susuzları hatırlayıp, onlara yardım etme, onlara şefkat ve merhamet gösterme kanallarımızı harekete geçirebilmektir.
Oruç, sevgidir, oruç saygıdır. Oruç hoşgörüdür, tahammüldür. Oruç sabırdır, oruç berekettir ve manevi bir harekettir.
Oruç ve orucu içinde barındıran Ramazan, bir eğlence bir Karagöz ayı değil, bir yardımlaşma, paylaşma, dualarda buluşma günleridir.
Onun için Tut Beni Ey Oruç diyerek, bizi her türlü kötülükten, azgınlıktan, nefsanî ve şehevî sapkınlıklardan, çirkinliklerden uzak tut ey oruç demek istiyorum.
HEM NALINA HEM MIHINA
JET İMAMLAR
Konya İl Müftüsü, Prof. Dr. Ali Akpınar Teravih namazlarının da usulüne uygun kılınması önemlidir. Biz bu konuda gereken tedbirlerimizi aldık, Jet İmam hususuna kesinlikle karşıyız. Namaz hükümlerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Vatandaşlarımızın da bu hususta duyarlı olmasını istiyoruz demiş.
Ah, Hocam siz ne derseniz deyin, hangi genelgeleri yayınlarsanız yayınlayın, değişen bir şey yok. Sonuçta İmam bildiğini okuyor.
HATİMLİ TERAVİH NAMAZI
Konya ve ilçelerinde 60 camide hatimli teravih kılınacakmış. Yani her teravih namazında Kur'an'dan bir cüz, 20 sahife okuyacak hocalarımız. Hepsini tebrik ediyorum, kolay değil, çok zor. Dikkat isteyen, aşk isteyen, coşku isteyen bir görev... Zorunlu olmadığı halde yapıyorlar.
Ah bir de Kur'an'ı anlama ve anlatma noktasında bu gayreti gösterebilsek.
GÜNÜN SÖZÜ
ÖLMEYE DEĞER BİR GAYESİ OLMAYAN İNSANLARIN, YAŞAMAYA DEĞER BİR GAYESİ DE OLAMAZ.
Martin Luther King