Dünya su kaynaklarının yaklaşık %70’i tarım amaçlı kullanılmaktadır. Bunu %19 ile sanayi ve  %11 ile evsel kullanım izlemektedir. Türkiye’de yılda 7 milyar m 'ü (%13) sanayide, 7 milyar m 'ü (%13) içme-kullanma suyu olarak ve 40 milyar m 'ü (%74) sulamada kullanılmak üzere toplamda 54 milyar m su kullanılmaktadır(DSİ, 2018).

Ülkemizde sanayide kullanılan su miktarları TÜİK verilerine göre değerlendirildiğinde temin edilen ve tüketilen proses suyu miktarlarının en yüksek olduğu sektörler; gıda, tekstil, giyim eşyaları, kağıt ve kağıt ürünleri, kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri, kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı ve ana metal sanayii ürünlerinin imalatıdır. Bu sektörler arasında kaybedilen su miktarının en yüksek olduğu ilk üç sektör; gıda ürünleri imalatı, tekstil ürünleri imalatı ve metalik olmayan mineral ürünlerin imalatıdır. Gıda sektöründe su kullanımının yüksek olması su temininin beslenme açısından da önemini ortaya koymaktadır.

Su temininde en büyük pay %39,3 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatına aittir. Bu sektörü %19,3 tekstil ürünlerinin imalatı ve %14,5 ile gıda ürünlerinin imalatı izlemektedir. Su tüketimindeki oranlar da, benzer şekilde aynı sektörlerde dağılım göstermektedir. Tekstil sektöründe yüksek su kullanımı, sektördeki tesislerin büyük bir çoğunluğunun nispeten su kaynaklarının sınırlı olduğu ve nüfusun da yoğun olduğu Marmara Bölgesi’nde olması gerçeği nedeniyle su kaynakları üzerinde ciddi baskılara neden olmaktadır.

Ülke genelinde sanayinin planlanmasında diğer girdiler yanında su kaynaklarından suya ulaşım, su temini hususu göz önüne alınarak planlanmalıdır. İstanbul ve çevresinde nüfusun yoğunlaşması nedeniyle bu yörede su kaynaklarının yetersiz olduğu sıklıkla basında yer almaktadır. Uzun süreli planlamalar ülke içinde nüfus ve sanayi işletmelerinin oluşturacağı yoğunluğu bölgenin su kaynakları ve teminine göre yapılmalıdır.

Sektörlerde yüksek teknolojinin uygulanması su tüketimini azaltmaya yönelik Mevcut En İyi Teknik (MET) uygulamalarının yaygınlaştırılması önemli bir ihtiyaç olarak görülmekte olup kullanılan su miktarı azaltılacağı raporlarda belirtilmektedir. MET uygulamalarının ve beraberinde atık su geri kazanımının yaygınlaştırılması, su verimliliği açısından sektöre ve topluma önemli bir katkı sağlayacaktır.

Ülkemiz GSYİH içindeki payı %2,7 olan tekstil ürünleri imalatının endüstriyel su tüketimindeki payı %19 olup ıslak işlemlerin ardından uygulanan kurutma prosesleri nedeniyle meydana gelen kayıpların yoğunluğuna işaret etmektedir. Su verimliliği göstergesi (TL/m) cinsinden bir değerlendirme yapıldığında, tekstil sektörünün yüksek su tüketimine rağmen yarattığı yüksek katma değer nedeniyle ana metal sanayi ve kimyasalların üretimi sektörlerinden daha iyi durumda olduğu görülmektedir. Su verimliliği göstergesi ile değerlendirildiğinde, en ciddi iyileşme ihtiyacının ana metal sektöründe olduğu görülmektedir. Ana metal sektörünü kimyasalların imalatı izlemektedir. Öte yandan, giyim eşyalarının imalatı ve metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı sektörleri, yarattıkları katma değer ve su tüketimi açısından en iyi performansı gösteren sektörler olarak sıralanmaktadır.

Endüstriyel su tüketimindeki beklenen artışın, iklim değişikliğinin su kaynaklarına olan etkisi ve diğer baskılar nedeniyle yakın gelecekte ülkemizin bazı bölgelerinde ciddi bir sorun olabileceği öngörülmektedir. Özellikle gıda imalatı, tekstil imalatı ve kimyasalların üretimi gibi yoğun su tüketen sektörlerde su verimliliğini esas alan uygulamaların hayata geçirilmesi önem taşımaktadır. Gıdadan vazgeçemeyeceğimize göre gıda üretiminden de vazgeçemeyiz.

Bazı sektörlerde birim üretim başına kullanılan su miktarları tam olarak bilinmemektedir. Bu hususta yapılmamış ise belediyeler böyle bir çalışma yapıp su temini ve kullanım durumuna göre sanayi kuruluşlarını yönlendirebilmelidir. Daha nitelikli bir su verimliliği değerlendirmesi yapılabilmesi için birim üretim başına kullanılan su miktarlarının tüm alt sektörler için bilinmesi ve yeni ruhsatlandırılacak sanayi kuruluşları için bu veriler göz önüne alınmalıdır. Devlet yatırım yapanlara elektrik, gaz ve alt yapı hizmetlerini getirmekte, suyu da getirme planlamasını da yapmalıdır.

Susuz kalmamamız dileklerimle hoşça kalınız. (DEVAM EDECEK)