Konya, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum’u seviyor. Karapınar Sayın Kurum’u herhalde daha çok seviyor. Genç ve enerjik bakanımıza sağlık ve başarılar dilerim

İşin siyasi yönü beni ilgilendiren tarafı değil, yazdıklarımı hiçbir siyasi düşünceyle yazmış değilim. Belirttiğim hususların bilimsel yönden ele alındığının bilinmesini isterim. Ben Karapınar’lı da değil, Çumra’lıyım.

Sayın Bakanın Konya’ya sık sık geldiğini ve her gelişinde yeni müjdeler verdiğini basından takip ediyorum ve doğrusu böyle hizmetlerinden dolayı da seviniyor ve gurur duyuyorum. Konya’ya, ilçelerine ve özellikle de Karapınar için göstermiş olduğunuz duyarlılık bence normal ve bu ülkeyi seven herkesin yapması gerekendir diye düşünüyor ve takdir ediyorum. Tabiî ki ülkemizde bu güne kadar yaşanılanlar ve yapılanlar nedeniyle emeği geçenlere de teşekkür etmeyi bir görev olarak kabul ediyorum.  

Karapınar’da, Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğüne bağlı Karapınar Çölleşme ve Erozyon Araştırma Merkezi bulunmaktadır. Merkezi Konya’da olan bu enstitü çalışmaları ile yöredeki faaliyetleri sürdürmektedir.

Sayın Bakanım,

Sizlerin de bildiği gibi, Karapınar erozyon bölgesi, bilim dünyasının çok iyi bildiği önemli bir ilçedir. Erozyon kontrolü için bu güne kadar yapılanları bilen bir akademisyen olarak bölgenin daha iyi noktaya taşınması gerektiğine inanıyorum. Karapınar erozyon sahası dünya çapında konusunda isim yapmış ender örneklerden biridir. Karapınar erozyon bölgesi Ziraat Mühendisleri için iyi bir örnek, aynı zamanda konu ile ilgili ülkemiz içinde ve yurt dışında literatürlerde en fazla yer almış alandır. Dünya literatürlerinde yer alan bu bölgedeki çalışmaların daha iyi değerlendirilmesine inanan biri olarak bir adım daha ileriye gidilmesini ve geçmişte yapılanların daha iyisinin yapılabilmesi için kurumsal bir yeni yapılanmaya ihtiyaç olduğunu düşünmekteyim. Küresel ısınma, kuraklık, çölleşme diye kavramların sıkça gündeme getirildiği günümüzde Karapınar’ın bunu iyi değerlendirmesini arzu etmekteyim. Bu düşüncemi 13 yıldan bu yana hem Karapınar, hem de bazı yetkili ve vekillerimizle de paylaşmıştım.

 Gönül ister ki bu kadar yatırım ve 1960’lı yıllardan bu yana sürdürülen hizmetlerle bölge erozyon ve çölleşme ile anılmayan hale gelmiş olmalıydı. Maalesef mesafe alınmış, ancak istenilen hedefe bana göre ulaşılamamıştır. O halde yeni bir yapılanma gerektiği kanaatindeyim.

İnşallah bu yazı ile sizlerin atacağı adım Karapınar için bir kıvılcım olur diye düşünüyorum. Karapınar için yapılabilecek hayırlı bir işin olduğunu da, bu konuda gereğini yapmanızı arzu etmekteyim.

         Karapınar İlçesinde bu alanla ilgili ciddi çalışmaların yapılması ve gelecek için kuraklık, mera ıslahı ve erozyonla mücadelede kurumsal yapının oluşturulmasına hayırlı bir adım atmak için Konya’da ki Konya Toprak Su ve Çölleşme ile Mücadele Araştırma Enstitü Müdürlüğüne bağlı olmayan mahallinde (Karapınar’da) bağımsız bir Enstitü kurulması gerekmektedir.

*Bu Merkezin veya Enstitünün adı “Erozyon ve Kuraklık Araştırma Merkezi (veya Enstitüsü) olabilir.  

Veya *4342 Sayılı Mera Kanunun “Dördüncü Bölüm 18.maddesinde belirtilen ….mevzuat çerçevesinde mera araştırma bölümleri kurulur ve mevcut bulunanlar yukarıdaki amaca hizmet edebilecek şekilde yeniden düzenlenebilir.” denilmektedir. Bu madde gereği veya doğrudan Konya ili Karapınar ilçesindeki merkez bu amaca yönelik Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı “Erozyon, Kuraklık ve Mera Araştırma Enstitüsü”  adıyla bir Enstitü haline getirilmelidir. Konya ili en geniş mera alanına sahip illerimiz arasındadır. Bakanlıkça uygun görülen bir isimle bağımsız bir “Araştırma Enstitüsünün” Karapınar ilçesine kazandırılması ile mera ıslahı, erozyon önleme ve kuraklıkla ilgili yapılacak araştırmalar için iyi bir alt yapı oluşturulacak ve ilçe içinde önemli bir kazanç olacaktır. 

Dikkate alacağınız ümidiyle, çalışmalarınızda Kolaylık ve Başarılar dilerim.