Konya’mızda sanat adına, edebiyat adına, kültürümüz adına çok güzel işler başarılıyor.

Belediyelerimiz, İl Kültür Müdürlüğümüz ve Sivil Toplum Kuruluşlarımız birbirleri ile yarışırcasına hiç durmaksızın çalışıyorlar ve oldukça faydalı kültürel etkinliklere imza atıyorlar.  

Son olarak Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından Selçukya Şairleri Güldestesi ismiyle hazırlanan, Karatay Belediyesi tarafından da kitaplaştırılan, içinde birbirinden güzel rengarenk güllerin, çiçeklerin bulunduğu harika şiir bahçesi gezmeye, koklanmaya hazır hâle getirildi.

 Bakmaya, koklamaya doyulamayan böyle bir şiir bahçesi sadece bedenimizi değil, aynı zamanda ruhumuzu da dinlendirmekte, gönül dünyamıza nice güzellikler bahşetmektedir.

Zira şiir; hem bedeni hem ruhu ve gönlü her türlü yorgunluktan arındıran, pasiflikten aktifliğe, çirkinliklerden güzelliklere, karanlıklardan aydınlığa ulaştıran olağanüstü bir edebi sanattır.

Şiir; duygulardan, düşüncelerden, hayallerden, hasretten, özlemlerden oluşan dizeler yumağıdır.

Şiir; kaynağı kalp olan her türlü mutluluk ve hüzünlerin bir duygu, bir çağrışım, bir izlenim olarak dışarı yansımasıdır.

Şiir; acı, sevgi, sevda, umut gibi nice duygular tattıran, insana keyif veren akıcı, sürükleyici tarzda içimizden dökülen duygu ve düşünce yoğunluğudur.  

Şiirde hayal, sezgi, duygular, estetik ve uyum önemli bir yer tutar. 

Şiirde okuyanı büyüleyen bir sır, bir güzellik, çözülemez bir gizem, kulağa hoş gelen bir söz dizisi, bir ezgi vardır.

Şiir; kalpten taşarak dökülen, dilden söz ve dizeler halinde dışarıya yansıyan çağlayan bir duygu, sel olup akan bir ruhsal hareketlilik, coşku dolu bir düşünce, olağanüstü bir his barındıran, güzellikler içeren, insanın iç dünyasında uyandırdığı izlenimdir. 

Şiir; türkülerimiz, ninnilerimiz, ağıtlarımız, sevinçlerimizin ve kaygılarımızın ifadesidir.

Şiir; ruhu harekete geçiren, gönülleri coşturan, duyguları kıyama kaldıran, düşünceleri güzelleştiren, aynı zamanda hazarda birlik ve bütünlüğümüze katkı yapan, seferde milli duygularımıza tercüman olan ezgidir, marştır, destandır.

Şiir öyle bir söz sanatıdır ki kaynağı yürektir, uyarıldığı yer yürektir, etkisi yüreğe işler, tepkisi yürekten çıkar ve yüreğin en büyük eseridir. 

Şiir gerektiğinde düşmana en keskin kılıç, dosta şefkatin, merhametin, güvenin anahtarıdır.

Şiir yüreklere dokunan etkili bir söz, gönülleri yumuşatan tesirli dizeler, ruhları cûş eden içimizin, kalbimizin en gür sesidir.

Şiir; baharın müjdecisi, gülün, çiçeğin açması, böceğin uçması, yeryüzü ve gökyüzünün tasviri, yeşil ve mavinin birleşmesinin güzelliğidir. 

Şiir Anadolu kültürünün en önemli parçasıdır.

Şiir hayatı anlatır, şiir yaşantıyı anlatır, şiir çileli de olsa umutlu bir ömrü anlatır.

Şiir; kısaca bütün çeşitliliğiyle, renkliliğiyle, çelişkileriyle, acısıyla, tatlısıyla, olumlu olumsuz bütün yönleriyle akıp giden hayattır.

Şiir aynı zamanda yanlışlara, hatalara, çirkinliklere direnmektir.

Şiir toplumun dilidir.

İşte bütün bu özellikleri ve güzellikleri barındıran şiirleri, bir araya toplayarak şiir bahçesi halinde bizlere sunan Selçukya Kültür Sanat Derneği bir kere daha harika bir iş yapmanın gururunu yaşamaktadır.

Bir kere daha diyorum zira Selçukya Kültür Sanat Derneği düzenlediği şiir akşamları ile yıllardır her hafta şiir ziyafeti vermekte ve insanımıza şiiri sevdirme yolunda çok güzel etkinlikler yapmaktadır.

Şiir bahçesi olarak vasıflandırdığımız bu kitap ise şiir akşamları sonucunda ulaşılan bir sezon finali mesabesindedir. Bu bahçeye daha çok sayıda şiir fidanları dikilmeye devam edilecektir veya yeni yeni harika bahçeler oluşturacaktır.

Bu şiir bahçesinin hazırlanmasında büyük emeği olan Derneğin Yönetim Kurulu Üyesi şair Hasan Ukdem kardeşim kitapta yazdığı tanıtım yazısında yukarıda yazdığım şiirin özelliklerine paralel şu cümlelere yer veriyor:

“Bizim şairlerimizin, büyük bir şevkle bu kitabı okurken sizler de göreceksiniz; aşkın, ayrılığın, hayatın, ölümün, memleket sevgisinin, maneviyatın şairlere neler hissettirdiğine, neler söylettiğine şahit olacaksınız. Umudun, umutsuzluğun, çaresizliğin nasıl sağaltıldığını, hayatın devam ederken insanlara neler ettiğini mısra mısra, şiir şiir müşahede edeceksiniz.”

Dernek Başkanı Fatma Şeref Polat hanımefendi yazdığı önsözde şu anlamlı cümleleri ile kitabın hangi amaçla hazırlandığını açıklıyor:

“Selçukya’nın şiir ikliminde birçok şiir yazıldı. Her insan büyük bir âlemse, her şairin gönlü bir gül bahçesidir. Bir gül için bin gülzâre su vermek gerekirse buna değer. Biz de bin gülzardan bir demet gül sunalım istedik. Bizimki bir başlangıç, rastgele toplanmış bir buket, bir şiir kokusu sunmak seven yüreklere… Bundan sonraki antoloji çalışmalarımız farklı olabilir ama bu kez bu gül destesini kabul ederseniz memnun olurum. Biz şiirde değil, şiiri sevmekte iddialıyız.”

Karatay Belediye Başkanı benim de Büyükşehirden eski mesai arkadaşım değerli insan Hasan Kılca Bey de kaleme aldığı takdim yazısında şu önemli cümleleri kullanıyor:

“Bize düşen görev devraldığımız medeniyet hazinesine yaraşır şekilde davranmaktır. Tarihten aldığımız bu ilhamla biz de bugünün şairlerini geleceğe taşımak için her platformda olduğu gibi elinizde bulunan Selçukya Şairleri Güldestesi’ne Karatay Belediyesi olarak destek verdik ve sizleri şehrimizde yaşayan ve yazan şairlerimizden bir kısmı ile buluşturduk. Şiirin ve sanatın siz okuyucular ile daha canlı bir şekilde yaşaması dileğimle.”

Güldeste isimli bu şiir bahçesi, içinde bendenizin de bulunduğu 25 şairin 5 er şiirinden oluşmaktadır. Bu şiir bahçesindeki şiirlerin her biri birer gül veya çiçek demetidir. Okuyucuya büyük bir özenle sunulan bu demetler, Selçukya’nın kültür ve sanat suyuyla beslenen nadide güller, nadide çiçeklerdir.

Bu demetleri toplayarak renk, güzellik ve canlılığı ile koklanmaya doyulmaz harika bir bahçe haline getiren Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat hanımefendiye, kitabın hazırlanmasında emekleri geçen şair arkadaşlarımız Hasan Ukdem, Yakup Çak, Tayyar Yıldırım, Elife Mısral ve Devriş Ahmet Şahin’e, özellikle bu güzel bahçeye son halini veren ve kitaplaştıran Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca Beyefendiye, emek veren diğer Belediye yetkililerine ve kitaba katkıda bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Ayrıca bu bahçede çiçek demetleri bulunan 25 şair de takdiri fazlasıyla hak ediyor. Hepinize sonsuz teşekkürler değerli şair arkadaşlarım. İyi ki varsınız, iyi ki o güzel yüreğinizden bu güzellikleri dışarı çıkararak bu bahçede birer gül demeti oldunuz.  

Bundan sonra da etkili, duygulu, yüreğimize dokunan şiirlerle ve şiir bahçeleri ile bir arada olmak ve bu güzelliklere tekrar tekrar kavuşmak dileklerimle…

Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.