Geçen senin Mart ayından buyana devam eden Covit-19 salgınının olumsuz etkileri halen devam ediyor.

Salgının yayılmasının önüne geçilmesi için alınan tedbirler ve sokağa çıkma kısıtlamaları haliyle ekonomiyi derinden etkiliyor.

Bu süreçte alınan tedbirlere uymak hepimizin sağlığı ve sağlıklı kalması için hayati bir öneme de sahiptir. 

Salgının önüne geçilmesiyle ve eski günlerimize dönülmesiyle sanırım bütün olumsuzluklar bitecektir.

 

Pandemiden en çok etkilenen kesim haliyle esnaf ve sanatkâr kesimidir. Bu kesimin Sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı iş yerlerinin kapalı olması kazancını da oldukça düşürdü.  

Verilen desteklerin yetersiz olması yaşadığı ekonomik zorluklara da çare olmadığı gibi, borçlarını da ödeyemediler.

Yaşanılan zorluklara rağmen salgının biteceği ve ekonominin tekrar canlanacağı umudunu taşıyan esnaf ve sanatkârlarımız daha fazla destek beklerken, BAĞ-KUR, vergiler ve aldıkları kredilerinin geri ödenmesinde kolaylık sağlanmasını beklemektedir.

Yaşadıkları sorunlarla ilgili esnaf ve sanatkârlarla ve bu kesiminin temsilcileri olan oda başkanlarıyla görüştüm.

Hepsinin ortak görüşü ve istekleri aynı olup, kendilerine yeterince sahip çıkılması, devlete olan her türlü borçlarının ötelenmesi ve daha fazla destek verilmesi yönündedir.

Esnafın sorunlarıyla ilgili görüştüğüm oda başkanlarından birisi de Konya Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Ömer Bardakcı oldu.

Başkan Bardakcı, odaya kayıtlı 279 esnaf ve sanatkârların çalıştıkları çırak ve kalfalarla birlikte bin 550 kişiyi istihdam ettiğini, aileleriyle birlikte 5 bininin üzerinde insanın geçimini sağladığını söyledi.

Motosiklet ve Bisikletçiler tamircilerinin Konya’da sektör olarak ciddi bir potansiyele de sahip olup,  sağlıklı yaşama ve şehrimizin ekonomisi de önemli bir oranda katkıda bulunduğunu dile getirdi.

Sektörün sorunları hakkında bilgi veren Başkan Ömer Bardakcı, “Sektörün en büyük sorunu Motosikletlerin Plakasız olarak satılmasıdır. Motosikletler Bayiler tarafından alıcılara plakasız olarak teslim ediliyor. Trafiğe çıkan plakasız motorlar kanun gereği trafik ekipleri tarafından yakalanarak ceza yazılmaktadır. Yakalanan bu motorları ekipler açık parklara toplamaktadır. Çürümeye terk edilen bu motorlar belli bir süre geçtikten sonra Kilo ile Hurdacı çok uygun bir fiyata belgesiz olarak vatandaşa tekrar satmaktadır.  Vatandaşta aldığı bu motosikletle trafiğe çıktığında, trafik ekipleri tekrar yakalayıp ceza kesmektedir. Bu durum yıllardır bu şekilde devam ediyor.

Bu sorunun çözümü kolaydır. Bayiler satışını yaptığı Motosikleti alıcısına PLAKALI TESLİM etmelidir. Plakalı satışlar yapılmalıdır.”

Başkan Bardakcı, sorunun çözümü için önerdiği Motosiklet satışlarında plaka satış yapılmasını istemesinde haklı olduğu kadar, devlete ve sektörü ekonomik anlamda çok büyük katkılar yapacağına dikkat çekiyor.  

Motosiklet ve Bisiklet Tamircileri esnafının diğer sorunları da şu şekildedir.

Motosiklet ehliyeti çok pahalı olmasının yanında, Motosikletlerde sigorta, vize ücretleri diğer araçlar ile aynıdır.

Motosiklet Ehliyeti, Sigorta, Vize alım satım noter parası makul seviyelere çekilmelidir.

 Ayrıca Motosiklet ve Bisiklet hırsızlığı halkımızı bezdirmiştir. Bunun önüne geçilmelidir.

Eğitim sisteminden dolayı kalfa ve çırak yetişmemektedir. Meslek liselerinde diğer mesleklerin bölümleri olduğu halde, bisiklet ve Motosiklet bölümü de yoktur.

Milli Eğitim’den acilen bu bölümleri açması talebi, esnaf ve sanatkârlarımızda çoğunluklu bir beklentidir.

Sektörün en büyük endişesi de, bu mesleğe ve sanata sahip çıkılmaz ise, yurtdışı firmalarının ülkemize bayilikler açarak ekonomiye ve sanata büyük zararlar verecek olmasıdır.

Ülkemizde çıkarılan kanunla Mesleki Yeterlilik Belgesiz işçi alımı ve çalıştırılması yasak olduğu halde, Mesleki Yeterlilik Firmaları; Bisiklet ve Motosiklet mesleğinde Mesleki eğitim ve Yeterlilik belgesi vermemektedir.

Bütün bu sorunlar sektörü geleceğini olumsuz etkileyeceğinden, gerek Başkan Ömer Bardakcı’nın, gerekse Motosiklet ve Bisiklet Tamircisi Esnafının ve Sanatkârlarının ortak talebi ve beklentisinin yerine getirilmesi, rahatlamayla birlikte ekonomik anlamda da bir hareketi sağlayacaktır.

Umarım tüm esnaf ve sanatkârlarımızın sorunları çözüme kavuşturularak, gelecek endişesinden kurtarılır.

Ne dersiniz sizce de böyle yapılması gerekmez mi?