Allah'ın kullarına verdiği en büyük ni'metlerden biri de zaman ni'metidir! İçinde yaşadığımız, bizi çepeçevre kuşatan zaman! Saliselerden saniyelere, saniyelerden dakikalara, dakikalardan saatlere! Saatlerden günlere, günlerden haftalara, haftalardan aylara! Aylardan yıllara uzanan bu zaman çizgisi içinde yaşadığımız kısa ve uzun her an, ömrümüzü oluşturuyor.

Büyükler, zamanı üçe ayırmışlar: Dün, bugün ve yarın. Dün geçti, mazide kaldı. Yarına ulaşacağımızı ise Allah bilir. Öyleyse bugünün kıymetini iyi bilelim demişlerdir.

İçinde bulunduğumuz anı iyi yaşamak, iyi değerlendirmek, zararsız kapatmak, anlamlı kılmak, yaratılış amacımıza uygun hareket etmek durumundayız.

Aslında Allah'ın bizlere ihsan ettiği her gün, adı ne olursa olsun özel bir gündür! Birinin diğerinden hiç bir farkı yoktur! Her biri yirmi dört saatten oluşan bir zaman dilimine sahiptir.

İnsanlık tarihine baktığımızda bazı günlerin özel bir değer taşıdığını da görürüz. Müslümanlar için  kutsal ve değerli kabul edilen Cuma  günü, Yahudiler için kutsal kabul edilen Cumartesi günü,  Hıristiyanlar için kutsal kabul edilen Pazar günü.her bir inanç grubunda kutsallık için geçerli kabul  edilen sebepler vardır..

Hz. Adem'in Cuma günü yaratılması, Cuma günü Cennet'e konulması ve yine Cuma günü Cennet'ten çıkarılması,çok önemli bir namaz olan Cuma Namazı'nın Cuma gününde yer alması,duaların  kabul olunduğu icabet saatinin bu günün içinde gizlenmiş olması,kıyametin bu günde kopacağının bildirilmesi gibi olaylar  cumanın faziletini artırmaktadır.

Bu yüzden Müslümanlar Cuma günü özellikle Cuma namazı vaktinde çalışmazlar,alış veriş yapmazlar..Temizlenerek boy abdesti alarak Allah'ın zikri olan Cuma namazına giderler..Namazdan sonra yeryüzüne dağılarak işlerinin başına dönerler.Bilirler ki Cuma namazı vaktinde alış veriş yapmak haramdır.Yapılan alış verişin, elde edilen kazancın da bereketi yoktur.

Cuma günü bir bayram havasında kutlanır, selamlaşmalar, hasta ziyaretleri, kabir ziyaretleri, hediyeleşmeler  komşu ve akraba ziyaretleri yapılır  iyi dilek mesajları gönderilir.

Belki de bu yüzden, insanımız Cuma gününe, Cuma  namazına  daha  iyi hazırlansın diye   Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar,27 Mayıs 1935'e kadar ülkemizde, diğer  İslam ülkeleri ile birlikte Cuma günleri resmi tatil  olarak kullanılmakta idi.Ama sonradan ne olduysa Cuma günü  bu tarihten itibaren tatil olmaktan çıkarıldı.Pazar günü resmi tatil günü olarak kabul edildi. 1 Temmuz 1974'ten  itibaren de Cumartesi günü resmi tatil günü kabul edilerek  Cuma günümüz adeta garip bırakıldı..Cuma Namazlarını kılmak isteyen Kamu  görevlileri memurlar,öğretmenler, öğrenciler, askerler ve işçiler büyük sıkıntılar  yaşadılar.Ve de yaşıyorlar..

Hz. İsa'nın çarmıha gerildikten sonra yeniden diriltildiğine inanılan, Kutsal Ruh'un gökten indiğine inanılan, ve Hıristiyan alemince dua ve ibadetle geçirilmeye çalışılan Pazar günü Cuma'nın önüne geçmiş oldu.

Yahudilerce inanılan, Tanrı Yehova'nın (ya da Elohim) dünyayı altı günde yaratıp yedinci gün dinlendiği Cumartesi günü (ŞABAT), Cuma günümüzü kenara atmış oldu ve öne geçti. Sadece Batı Dünyası'na kendimizi benzetmek ve uydurmak için tıpkı bugünlerde peşine düştüğümüz kutlamak için hazırlıklar yapmaya zorlandığımız Noel Yortusu gibi.

Halbuki bizim Cumamız var ve bize yeter..

Cuma günlerimiz kutlu olsun ve Cumamız Cuma  olsun, bayram olsun..

                                     HEM NALINA HEM  DE MIHINA

CUMA GÜNÜ ÖLDÜ, AMA...

Sağlığında hiç de güzel işler yapmamış, Allah'ın emir ve yasaklarını yerine getirmemiş bir adam Cuma günü ölür! Oğlu babasının kabir ve ahiret hayatını merak eder, hocaya sorar:

-Hocam babam Cuma günü öldü acaba öbür dünyada hali ne ola?

-Namaz kılar mıydı?

-Kılmazdı ama Cuma günü öldü..

-Oruç tutar mıydı?

-Tutmazdı ama Cuma günü öldü!

-İçki içer miydi?

-İçerdi ama Cuma günü öldü.

-Kumar, hovardalık, yalan dolan?

-Hepsi vardı ama Cuma günü öldü.

  Hoca dayanamayıp patlar:

-Bak evladım der, Babana Cuma günü bir şey yapmazlar, ellemezler! Ama diğer günler anasını bellerler...

LUA  LUA 

Gazetemizin spor sayfasında manşet: Vukoviç tamam. Lualua bekliyor. Aslında ben şahsen alt yapıdan gelen kendi çocuklarımızın profesyonel yapılmasını ve oynatılmasını her zaman arzu etmişimdir. Doku uyuşmazlığından tutun  da  pek çok konuda uyumsuzluk yaşanabiliyor!

TORKU KONYASPOR'da  Vukoviç tamam sırada Lualua sesleri yükselmeye başlamış.

Bu yabancı sevdası inşallah ilerde ULA ULA  ne yaptık  seslerine dönüşmez.

GÜNÜN SÖZÜ

Merd ana dinür ki açar nev-rah.

(Mert,  O'na denir ki yeni köprüler açar.)

Şeyh Galip

                             BİR İNSAN KÖPRÜ KURAR. BİN İNSAN GEÇER.