Halk Eğitim Merkezleri Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı yaygın eğitim-öğretim kurumu olup her yaş ve öğrenim düzeyindeki insana hizmet verirler. Okullar kadar dikkat çekici değiller ama içine girip tanıdığınız zaman önem ve işlevlerini anlarsınız.

Konya merkezinde, her üç merkez ilçede birer tane olmak üzere üç Halk Eğitim Merkezi var. Konya'da Halk Eğitim denince Meram Halk Eğitim akla gelir; çünkü Meram Halk Eğitim Merkezi ulaşımı en kolay, başarısı en yüksek, tanınmışlığı en fazla olandır.

Meram Halk Eğitim Merkezi bugüne kadar yüz binlerce çocuk, genç, yetişkin, yaşlı, kadın ve erkeğe hizmet etmiş; Konya Konyalıların istek ve ihtiyaçlarını karşılamıştır, evde anne ve babaların, okullarda yönetici ve öğretmenlerin veremediği veya yarım kalan eğitim-öğretim talebini yerine getirmiştir.

“Halk Eğitim Merkezlerinde neler öğretilir, hangi beceriler kazandırılır” derseniz cevabı: Halkın ihtiyacı olan her türlü bilgi ve beceri öğretilir, kazandırılır olacaktır. Örneğin 2013-2014 eğitim-öğretim yılında, Meram'ın mahalle, köy ve kasabalarda açılan giyim, nakış, boyama türünden kurslar hariç, merkez binada: İngilizce, Arapça, Osmanlıca, Okuma-Yazma, Bilgisayar Kullanımı, Web Tasarımı, Grafik Animasyon, Hızlı Klavye Kullanımı, Bilgisayarlı Ön Muhasebe, Kalorifer Ateşçiliği, Masör-Masöz, Resim, Fotoğrafçılık, Emlak, Diş Protezciliği, Hasta ve Yaşlı Refakatçisi Yetiştirme, Diksiyon, Aile Eğitimi, Çinicilik, Filoğrafi, Matematik, Biyoloji, Bağlama, Ney Kursları gibi kurslar açılmış, Konya halkına çok yönlü katkı sağlamıştır.

Ne var ki bu yıl (2014-2015 eğitim-öğretim yılında) bu kurslar planlanamamış ve açılamayacaklar. Neden? Konya Valiliği, Konya İl Milli Eğitim ve Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün aldıkları ortak bir karar ve uygulama ile Meram Halk Eğitim Müdürlüğü çalışanları (yönetici ve öğretmenleri ile birlikte) kendi binalarından çıkarıldılar, Mevlana Karaciğanlar İmam-Hatip Ortaokulu'nun yanındaki bir “Spor Salonuna “zorla” gönderildiler, bu Spor Salonu'nda kurs açacak sınıf ve altyapı yokta ondan!

7-8 ay kadar önce Meram Halk Eğitim Merkezi hakkında alınan karardan haberim oldu. Eski bir Halk Eğitim çalışanı olarak ilimizin Mülkü amirlerine, Milli Eğitim yöneticilerine gittim; Halk Eğitimlerin işlev ve görevlerini, uygulamaya konacak kararın sakıncalarını anlattım. “Haklısınız, bir yanlışlığın olduğu anlaşılıyor, düzelteceğiz” dediler ama önceden alınan yanlış kararı uygulamaya koydular. Gösterilen gerekçe şuydu: “Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün vilayet binasındaki odaları bize lazım. Meram İlçe Milli Eğitim çalışanları Meram Halk Eğitim Merkezi'nin binasına yerleştirilecek!”

Dediklerini yaptılar. Meram Halk Eğitim çalışanlarını binasından çıkarıp adı geçen spor salonuna gönderdiler. Spor Salonu'nda derslikler olmadığı, elektronik ve mekanik aletlerin kurulacak altyapıları bulunmadığı için Meram Halk Eğitim Müdürlüğü'nün yönetici ve öğretmenleri yukarıda bir kısmını ismen verdiğim kursların açılması için karar alamadılar, öğrenci kaydı yapamadılar, bekliyorlar. Buradaki yönetici ve öğretmenlerin bir kısmı maaş karşılığı çalışmadan oturdu, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı gelip çattı, Meram Halk Eğitim'in yönetici ve öğretmenleri hala oturuyorlar, devletten bedava maaş alıyorlar.

Kısaca özetlediğim bu acı gerçek şu anlamlara geliyor:

1) Konya'nın mülki amirleri ile milli eğitim yöneticileri zoru değil kolayı yeğliyorlar. “Meram Halk Eğitimi kendi binasında eğitim-öğretim hizmeti vermeye devam etsin; biz Meram İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü için bir bina buluruz” diyemediler, bu beceriyi gösteremediler.

2) Bu iki yönetici kesim halkın eğitim-öğretim hakkını elinden alıyor, görevlerini yapmayarak, yapılacak görevi engelleyerek suç işliyor, halkı öteliyor.

3) Görüldüğü kadarıyla, Konya'nın mülki ve milli eğitimdeki amirlerinin derdi eğitim-öğretim değilmiş; geniş odalarda, masa başlarında daha rahat oturmakmış.

4) Konya'nın bu yöneticileri, Meram Halk Eğitim Merkezi'nin bilgisayar vb eğitim-öğretim araçlarını sözü edilen spor salonuna depolattılar; devlet ve halkımızın katkılarıyla alınan bu araç-gereci 'şimdilik) kullanılamaz duruma getirdiler. Kuşkusu olanlar söz konusu spor salonuna gidip bu iddiamın doğruluğunu görebilirler.

5) Meram Halk Eğitim Merkezi'ni “ölü merkez” haline getirenler, bilerek yahut bilmeyerek halkımızı devletin (MEB) kapısından uzaklaştırıp bazı siyasal ve ideolojik kapılara yönlendirmiş oluyorlar.

6) Meram Halk Eğitim Merkezi'nde büyük bir deprem yaşandı. Bu deprem ne jeolojiktir, ne ilahidir. Bu deprem bize hizmet edeceklerin bilinçli olarak yaptıkları manivela hareketleriyle yaşanmıştır. Bu kafayla biz asıl depremi, eksik bilgilerini tamamlamak, kazandığı yeni becerilerle aile ve toplumuna katkıda bulunmak isteyen Konyalı hemşerilerimizin kafalarını karartarak yaşamış olacağız. Bu depremin fail ve sorumluları “Halk Eğitimi boş ver” diyen yöneticilerdir.

7) İnsanlara hakları altın tepsilerle verilmez. Tüm haklar isteyerek, direnerek alınır. Konyalı hemşerilerimiz bu noktadan hareketle haklarını isteme/alma erdem ve cesaretini göstermelidirler.

8) Bugün bize Konya'da bilim, teknoloji ve kültürün kapısını kapatan mülki ve idari yöneticiler değil; bu kapıyı açan, bizi erdemli ve birikimli olmaya özendiren yöneticiler lazım.