Milyonlarca adayın gireceği YKS-2021’de bu yıl da başvuru süreci yoğun bir şekilde devam ediyor. 4 Şubat’ta başlayan başvuru süreci 2 Mart 2021’de son bulacak. Başvuru esnasında çoğu gencimiz tedirgin oluyor. E haklılar da tabii. Onca emek verdikleri, hatta belki yıllarını verdikleri bir sınav bekliyor onları. Uzun zamandır yapılan hazırlığın artık son çeyreğine gelindiğinin bir göstergesi olmalı başvuru süreci. Önce bir haber gelir; sınav başvuruları başladı! Ve hemen arkasından da tatlı bir telaş süreci. Nereden yapacağım başvuruyu, nasıl yapacağım, sınav ödemesini nereye yapıyoruz, nasıl olacak? Sorular, sorular… Şimdi gelelim bu soruların yanıtlarına:

Öncelikle başvuru yapılabilmesi için 2021-YKS adaylarının aday işlemleri sisteminde kaydının bulunması gerekiyor. Pandemi sürecinin sağlamış olduğu bir kolaylık olarak; e-devlet şifresi ve yeni kimlik kartı bulunan adaylarımız, herhangi bir ÖSYM başvuru merkezine gitmeden aday işlemleri sistemine kayıtlarını bireysel olarak  gerçekleştirebiliyor. 12.sınıfta olan adaylarımızın ise başvuru işlemleri ve ais şifrelerini almaları adına okul müdürlüklerine gitmeleri yeterli. Peki  yeni kimlik kartı ve e-devlet şifresinden herhangi biri yoksa, ayrıca 12.sınıf da değilse ve ais şifresi bulunmuyorsa bu adayımız nasıl yapacak? İşte bu durumda olan adaylarımızın da herhangi bir ÖSYM başvuru merkezine gitmeleri yeterli. ÖSYM başvuru merkezleri adreslerine, ‘ÖSYM Sınav Koordinatörlükleri’ olarak aratarak kolayca erişebiliyoruz.

HES KODU EKLEMEDEN BAŞVURU YAPILAMIYOR!

Covid-19 önlemleri kapsamında ÖSYM tarafından yapılan tüm sınavlarda hes kodu ekleme zorunluluğu getirildi. Hes kodlarımızı aday işlemleri sistemimize (ais) giriş yaptıktan sonra profilim kısmında yer alan hes kodu bilgilerimizde tanımlamamız gerekiyor. Sonrasında birkaç adımla başvurularımızı tamamlayabiliyoruz.

BU KUTUCUĞU KİM İŞARETLEYECEK ?

Çocuklardan sıkça duyduğumuz sorulardan biri de;

‘2020-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2021-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2020-TYT puanımı kullanmak istiyorum.’  kutucuğunu kim işaretleyecek sorusu. Burada kafamızı karıştırmaya gerek yok. Bu kutucuğu 2020-YKS’de ham puanı 200 ve üzeri olan, 2021-YKS’nin herhangi bir oturumuna girmeden geçen yılın TYT puanını kullanmak isteyen adaylarımız işaretliyor.

Gelelim 2020-TYT puanı çok iyi olup; ‘Bu yıl ya daha kötü bir puan alırsam, geçen yılın puanına yazık olur.’  diyen tayfaya. Yazık olacak hiçbir şey yok, çünkü sistem geçen yılın puanını dönüştürerek adaylarımızın dönüştürülmüş puanlarını oluşturuyor ve en yüksek olan puanı 2021 yerleştirmelerinde kullanıyor. Yani burada kaybedeceğimiz bir şey yok. Hatta bu fırsatı da hiç tepmemek gerekiyor. Ne de olsa geçen yılın puanı cebimizde duruyor.

2020-YKS PUANIMI KULLANARAK LİSANS BÖLÜMLERİNİ TERCİH EDEBİLİR MİYİM DİYENLER İÇİN DİKKAT!

İki yıl geçerliliği olan puanımız, TYT puanıdır. AYT puanı yalnızca bir yıl geçerli olmaktadır. TYT puanları ile de sadece önlisans bölümlerini tercih edebiliyoruz. Bu detayı atlamayalım lütfen. Lisans bölümleri için adaylarımızın tekrar AYT oturumuna katılmaları gerekiyor.

SINAV ÜCRETLERİNİ ÖDEMEYENLERİN BAŞVURULARI GEÇERSİZ SAYILIYOR!

Adaylarımızın sistem üzerinden başvurularını tamamladıktan sonra, 2021-YKS için oturum başına belirlenen 90 TL’lik sınav ücretini en geç 3 Mart 23.59’a kadar tamamlamaları gerekiyor. Bunu aday işlemlemleri sisteminde yer alan e-ödemeler sekmesinden de yapabileceğimiz gibi geçerli bankalardan da ödeme işlemlerini tamamlayabiliyoruz. Hangi bankalardan ödeme yapıldığının detaylarına 2021-YKS Başvuru Kılavuzunun son sayfasında mevcut.

Bakmayın bu sürecin sayfalar kapladığına, aslında eriştiğimiz bu teknoloji çağında belki de tüm hepsini tamamlamak yalnızca beş dakika. Yılların emeğinin karşılığını alacağımız, belki de hayatımızın en güzel hayallerini gerçekleştirmemize vesile olacak bu sınavlarda, gerekli özveriyi göstermek olur yapmamız gereken. Belki gençler yorgun, belki kaygılı belki de heyecanlı. Tam da burada iş ailelerimize düşüyor. Bu süreçte çocuklarımızın her zaman yanlarında olmalıyız. Evet, dünyanın sonu değil belki, ama hayatımızın geri kalan her anını şekillendireceği de çok net değil mi?

Aynı heyecanlar, aynı koşuşturmacalar. Ama bu kez farklı zamanlar ve farklı insanlar. Her yıl olduğu gibi bu yıl da güzel bir YKS serüveni bekliyor adaylarımızı. Her emeklerinin kendilerine geri döneceğini bilerek adımlarını atmalarını diliyorum. İstek ve azim olduğu müddetçe ulaşılamayacak hiçbir hayal tanımıyorum. Hedeflerinize ve hayallerinize bir an evvel ulaşabilmeniz temennisiyle…