Değerli okuyucularım, bundan böyle her hafta Pazartesi günleri bu sayfada güncel tarımla ilgili yazılarımla inşallah sizlerle birlikte olacağım.

“2021 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2022 Yılında Uygulanacak Gübre ve Sertifikalı Tohum Kullanım Desteklerine İlişkin Karar”ın yürürlüğe konulmasına, 5488 sayılı Tarım Kanununun 19 uncu maddesi gereğince karar verilmiştir. 4760 sayılı Karar 11 Kasım 2021 Resmi Gazetede yayınlanmıştır.

Tarıma destek dünyanın her ülkesinde yapılmaktadır. Tarımın desteklenmesi gerekli mi? Mutlak Gerekli,

Çünkü tarımsal üretimin suyun ve toprağın bilinçli kullanılarak artırılması, gıda arz güvencesinin sürdürülebilirliğinin sağlanması için sektörün daha rekabetçi bir yapıya kavuşması, verim ve kalitenin arttırılması, ihtiyaç duyulan yeni teknoloji ve bilginin yerli imkânlarla geliştirilmesi, biyolojik çeşitliliğin ve genetik kaynaklarının korunması, tarımsal üretim de çevreci yaklaşımların benimsenmesi, üreticilerin üretim alanlarında kalması yani iç göçün önlenmesi ve tarımla ilgili uygulanan politikaların etkinliğinin arttırılması amacıyla tarım ürünleri ekim alanları, girdileri, hayvancılık ve ürün satışları çeşitli isim altında desteklenmektedir. Tarıma destek verilmez ise üretim azalır, köylerden şehirlere göçler artar bunun sonucu hem açlık veya daha fazla ürün ithal etmek zorunda kalırız. Ayrıca köyden şehre olan göçler şehirlerde sosyal dengeyi bozduğu gibi sosyal yaşamı da etkilemektedir. Bu ve benzer olumsuzluklarla karşılaşmamak için tarım bölgenin özelliklerine göre mutlaka desteklenmelidir.

Ülkemizde 2021 yılında uygulanacak tarımsal desteklemeler ile 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklemelerine ilişkin hususları kapsayan Cumhurbaşkanlığı kararına göre aşağıda belirtilen destekler ürüne göre yapılacağı belirtilmiştir.

Kararda aşağıdaki gibi belirtilmektedir. “Alan bazlı destekler;

MADDE 2- (1) 2021 üretim yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarına göre tarımda kullanılan mazot ve gübre için aşağıda belirlenen miktarda destek ödemesi yapılır.

(2) Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında desteklenen; yağlık ayçiçeği, kütlü pamuk, soya, kanola, aspir, dane mısır, buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, kuru fasulye, mercimek, nohut, yaş çay, fındık, yem bitkileri, patates, kuru soğan ve zeytin ürünlerinin dışında kalan diğer bütün ürünlere, birinci fıkra kapsamındaki tabloda yer alan “Diğer Ürünler” kategorisinde belirtilen miktar kadar mazot ve gübre destekleme ödemesi yapılır. Şeker pancarı ülke genelinde diğer ürün grubu içerisinde yer aldığından sadece mazot ve gübre desteğinden yararlanmaktadır.

2022 üretim yılı gübre desteği buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale için dekara 32 TL, diğer tüm ürünler için dekara 16 TL olarak ödenir.

(3) Toprak analiz desteği, asgari 50 dekar ve üzeri tarım arazilerinde, ilave her 50 dekara kadar bir analiz için Tarım ve Orman Bakanlığınca (Bakanlık) yetkilendirilmiş Toprak Analiz Laboratuvarlarına analiz başına 40 TL olarak ödenir.

(4) 2021 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemine ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik tarım faaliyeti yapmış, geçiş süreci-2, geçiş süreci-3 ve organik statüde yer alan tarım arazilerinde ürettiği ürüne “ürün sertifikası” düzenlenmiş çiftçilere aşağıda belirtilen birim destek miktarları üzerinden ödeme yapılır.

2021 üretim yılında Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organik Tarım Bilgi Sistemine kayıtlı, organik statüde bulunan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan çiftçilere aşağıdaki tabloda belirtilen birim destek miktarı üzerinden ödeme yapılır.

(5) İyi tarım uygulamaları yapan ve yetkilendirilmiş kuruluşlarca 2021 üretim yılında bireysel veya grup sertifıkasyonu seçeneğine göre düzenlenmiş iyi tarım uygulamaları sertifikasına sahip olan çiftçilere Çiftçi Kayıt Sisteminde oluşturulacak icmaller üzerinden aşağıda belirtilen birim miktarlarda destekleme ödemesi yapılır.

(6) Küçük aile işletmesi desteği kapsamında dekara 100 TL ödeme yapılır.

(7) Ekli listede belirtilen tarım havzalarında; 22/11/2001 tarihli ve 2001/3267 sayılı Fındık Alanlarının Tespitine Dair Karar ile belirlenen ve ruhsat verilen alanlarda, 2021 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilere dekara 170 TL findik alan bazlı gelir desteği ödemesi yapılır.

(8) Katı organik-organomineral gübre desteği kapsamında dekara 20 TL ödeme yapılır.

(9) Geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu desteği kapsamında dekara 100 TL ödeme yapılır.

Türkiye tarım havzaları üretim ve destekleme modeline göre fark ödemesi destekleri

MADDE 3- (1) 29/6/2009 tarihli ve 2009/15173 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Türkiye Tarım Havzalarının Belirlenmesine İlişkin Karar kapsamında yer alan tarım havzalarında, 2021 yılında üretilen ve satışı yapılan ürünlere fark ödemesi desteği yapılır. Yapılacak destekleme ödemeleri, her bir havza için ekli listede belirtilen ürünlerle sınırlıdır” denilmektedir.

 Bu bilgilere 11.11.2021 tarihli resmi gazeteden ulaşabilirsiniz.

Patates desteklenen bitkiler arasında yer almaktadır. Ülkemiz nişasta ithal eden bir ülkedir. İthalin azaltılması veya tamamen sonlandırılması için nişastalık patatese destek verilmeli ki nişasta ithalatının önü kesilebilsin. Ayçiçeğinde yağlık ayçiçeği ve Mısır’da dane mısır diye belirtilirken patates desteğinde de sofralık ve nişastalık patates diye ayrı ayrı destek miktarları belirtilmelidir. Şeker pancarı da ülkemiz için çok amaçlı faydalanılan önemli bir endüstri bitkisidir. Bu bitkide sadece mazot ve gübre gibi desteklerden faydalandırılmaktadır. Şeker pancarı da desteklenen bitkiler arasına alınmalıdır. Şeker pancarı desteklenirse belirli bölgelerde kurulu fabrikaların daha rantabl çalışması sağlandığı gibi şeker ihtiyacımızı karşılarız ve ülke şeker ithal etmeye mecbur kalmaz. Bölgelere göre bazı yeni bitkilerinde üniversiteler ve araştırma kurumlarının önerileriyle desteklenen bitkiler arasına alınmalıdır.

Ürün destekleme alım fiyatları ve uygulanabilecek basit teşvik tedbirleri ile Türkiye iklim ve toprak özellikleri nedeniyle yetişmesi mümkün olan birçok üründe yerli üretimin artırılması mümkün gözükmektedir, böylece kendi ihtiyacını karşılamış ve ihraç imkânı da sağlanmış olacaktır.

Tarım ürünlerin üretim ve desteklerin artırılması dileklerimle hoşça kalınız.