Geçtiğimiz hafta Konya’da Tarımla ilgili iki önemli etkinlik yapılmıştır. Bunlardan birisi 25- 27 Mayıs tarihleri arasında üç gün devam eden Uluslararası Tarım Şehirleri Birliğinin (Agricities) toplantısı ve genel kurulu, diğeri ise Ülkemizin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesinin 26- 27 Mayıs 2022 tarihlerinde “4.0 için Ar-Ge Zirvesi” isimli etkinliğidir.

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Küresel Tarım Forumu” Türkiye’den ve dünyanın farklı ülkelerinden akademisyenleri ve yerel yöneticileri bir araya getirmiştir. Üç gün süren programda “Değişen İklim Dönüşen Tarım” oturumunda konuşan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanı ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın sadece kendisi için üreten bir şehir olmadığını; özellikle bitkisel ve hayvansal üretimin birçok alanında Türkiye’de en çok üretimi yapan şehir olduğunu belirtmiştir.  “Bu manada Konya’nın tarımsal ve hayvansal üretimini devam ettirmesi sadece şehrimiz adına değil; ülkemiz ve dünya adına da önemli bir sorumluluk olduğunu belirten Altay yaşanan Covid-19 salgını döneminde gıda güvenliğini sağlamanın sınırlarımızı korumak kadar önemli olduğunun görüldüğünü belirtmiştir.

“Küresel Tarım Forumu”nda ülkemiz, şehrimiz ve yurt dışından önemli isimlerin konuşmacı olarak katılmışlardır. Toplantılarda Değişen İklim, Dönüşen Tarımda iklim değişikliğine karşı tedbirlerin alınması, “Tarımsal Üretimde Teknolojik Entegrasyonun sağlanması”, “Tarım Arazilerini Korunması ve bu hususun Milli Güvenlik Meselesi olduğu, Toprağın ana, bereket ve üretim için gerekli olduğu, inovasyon ve teknolojinin kullanımına katkı sağlandığı belirtilmiştir.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdür Yardımcısı Emin Karaman erozyon önleme faaliyetlerinin başarılı sonuçlar verdiğini, “Ülkemizde su erozyonuyla yerinden oynayan toprak miktarı 642 milyon ton olarak hesaplandığını ve 2020 verilerine göre bu miktarın 140 milyon tonunun akarsularla denizlere göllere taşındığı belirtilmiştir.

Kaybedilen toprağın miktarı 20 ton taşıyan kamyonla ifade edersek 7.000.000 adet kamyon toprak demektir. Su erozyonu ile kaybedilen toprak ve tarımdan tarım dışı kullanıma açılan tarım alanları kaybı ülkemiz için önemli bir problem olarak görülmelidir. Bu kayıplar tarımsal üretim açısından dikkate alınmalıdır.

Küresel Tarım Forumu toplantısında akademisyenler ve yerel yönetim temsilcileri; tarımın dünü, bugünü ve yarını konusunda sorunları ve çözüm önerilerini ele alınmıştır.

Merkezi Konya’da bulunan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği (AGRICITIES) Genel Kurulu’nda Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yeniden seçilmiştir. Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Başkanlığı’na tekrar seçilen Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ı tebrik eder görevinde başarılar dilerim.

İkinci Etkinlik; Ülkemizin gıda ve tarım alanındaki ilk ihtisas üniversitesi olan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi öncülüğünde 26- 27 Mayıs 2022 tarihlerinde düzenlenen “4.0 için Ar-Ge Zirvesi” isimli bir etkinliktir.

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi gerçekleştirilen “4.0 için Ar-Ge Zirvesi”nde, Türkiye’de sürdürülebilir gıda ve tarıma ilişkin yürütülen çalışmaların, yapılan araştırmaların, yaşanılan sorunların ve önerilen çözümlerin, bakanlıklar ve ilgili devlet kurum ve kuruluşları temsilcilerinin, gıda, tarım (bitkisel üretim ve hayvancılık) alanında finansal destek sistemi kuruluşlarının, sektör paydaşlarının ve akademisyenlerin katılımı ile değerlendirilmesi ve bu alandaki yenilikler, fırsatlar ve öneriler kamuoyu ile paylaşılmıştır.

Geniş bir katılımcı profiliyle Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Konferans salonunda gerçekleştirilen “4.0 için Ar-Ge Zirvesi’ iki gün sürmüştür.

4.0 için Ar-Ge Zirvesinin ilk gününde Cumhurbaşkanlığı Baş Danışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’da katılmıştır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu “4.0 için Ar-Ge Zirvesinde” bir tebliğ sunmuştur.

Sekiz (8) oturum yapılan “4.0 için Ar-Ge Zirvesinde” İklim Değişikliği ve Politikaları, Gıda Güvenliği, Tohum ve Islah, Pandemi Dönemi Gıda ve Tarımda Yaşanan Gelişmeler, Gıda ve Tarımda Finansa Erişim, Atık Yönetimi ve Enerji, Gıda, Tarım ve Hayvancılıkta Yeni Teknolojiler ve Inovasyon ve Sürdürülebilir Gıda ve Tarım Alanında Teknoloji Transfer Ofisleri ve Arayüzlerin Rolü konularında tebliğler sunulmuştur.

Türkiye’nin çok sayıda üniversitesinden ve Yurt dışından öğretim üyesi, akademisyenler ve idareciler katılmışlardır. Toplantılarda Türkiye İhracatçılar Meclisi üyesi, İklim Komitesi Üyesi, Gürcistan Çiftçi Hakları Savunma Derneği Başkanı, Karatay Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü, Tarım ve Gıda Etiği Derneği, Türkiye Gıda Sanayii İşverenleri Sendikası, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürü, Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği Başkanı, Uluslararası Tohum Test Birliği (ISTA) Başkanı, Türkiye Milli Botanik Bahçesi Müdürlüğü, Konya Ticaret Borsası Başkanı, Tarım Kredi Kooperatifleri Konya Bölge Birliği, İktisadi Kalkınma Vakfı, TKDK Konya İl Koordinatörü, Çelebi Drone Şirketi ve Teknoloji Transfer Ofisi yetkili temsilcileri katılmışlardır.

Bilimi Ürüne dönüştüren Konya Gıda Tarım Üniversitesi ev sahipliğinde Torku ve Karatay Belediyesi önderliğinde Anadolu Birlik Holding, Konya Şeker, Konya Ticaret Borsası, İnocon, Tekno Oba, Anadolu Etab ve Avrupa Birliği+ Erasmus+ Avrupa Birliği destekleri ile 4.0 için Ar-Ge Zirvesi gerçekleştirilmiştir.

Yukarıda belirtilen konu başlıkları Tarım ve inovasyon konularında, Sürdürülebilir Gıda ve Tarım Alanında yapılan Ar- Ge çalışmalarının sonuçları hakkında önemli bilgilerin verilmiş olup ”4.0 için Ar-Ge Zirvesi”nin geleneksel hale getirilmesi kararıyla son bulmuştur. 

Günümüzde Ar-Ge çalışmalarının önemi tartışılmaz bir gerçektir, bu nedenle de emeği geçenlere teşekkürler.

Tarımın önemli olduğu herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Tarımda üretici konumunda olan çiftçilerimizin problemleri de dikkate alınmalı, ovanın su ihtiyacı giderilmeli, gıda üretimi ve güvenliği sürekliliğini sağlayacak tedbirler alınmalıdır.

Bu ve benzer etkinliklerin sürekliliğinin sağlanması, Ar-Ge çalışmalarının artırılması, toplantı sonuçlarının fayda getirmesi ve sonuçlarının uygulamaya aktarılarak ülkemiz ve Konya için faydalı olması arzusuyla hoşça kalınız.