Konya tarih öncesi çağlardan günümüze kadar her dönemde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda önemli bir merkez olmuştur. Bugüne kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir vilayettir. Bu özelliği Çatalhöyük, Sille ve il içerisinde ayakta kalabilen çok sayıda tarihi eserlerden anlaşılmaktadır. Konya; Anadolu’nun ortasında Türkiye'nin ilim, irfan ve hoşgörü bakımından dünya çapında değerler üreten bir coğrafya, bir hoşgörü ve Hz. Mevlâna gibi dünyaca bilinen gönül havzası olmuştur. Bu güzel özellikleri kazanmış olan Konya bunları yaşatmakta, sürdürmekte ve sürdürmeye de devam edecektir.

Tarım insan oğlunun var oluşundan bugüne kadar bulma, toplama, yetiştirme ve ıslah şeklinde gelişmiş ve halen gelişen teknolojiye göre de gelişmekte ve yenilenmektedir. Tarım sektörü bitkisel ve hayvansal üretim faaliyetinde bulunarak ülke nüfusunun gıda ve diğer tarımsal kökenli ihtiyaç maddelerini karşılayan vazgeçilmez bir sektördür. Üretilen tarım ürünleri hem ülke içerisinde tüketilmekte hem de ihtiyaç fazlası doğrudan veya işlenerek ihraç edilmektedir. Tarım sektörü üretimin yanında ekonomik gelişmede görevini yerine getirirken diğer sektörlere de sermaye ve işgücü aktaran bir sektördür. Dolayısıyla tarım sektörü Türkiye ekonomisinde; nüfus ve istihdam, beslenme, tarımsal üretim, yurt içi tüketim, tarımın sanayiye olan katkısı, sosyal gelişim, milli gelir ve ödemeler dengesi açsından önemini sürekli koruyan bir sektör konumundadır. Bu nedenle üretici çiftçilerin sosyal denge unsuru olduğu unutulmamalıdır.

Türkiye sahip olduğu coğrafik konum, iklim yapısı ve ürün çeşitliliği açısından zengin bir tarımsal potansiyele sahiptir. Konya il olarak bu yönüyle şanslı ve yüksek üretim potansiyeline sahip olup çok sayıda ürünü en fazla üreten il konumundadır. Türkiye’de birçok üründe olduğu gibi tarım makinaları üretiminde de Konya ilk sırada yer almaktadır. Sıralamadaki yerini sürdürebilmesi için ovanın su meselesi ve üreticilerin diğer problemleri çözüme kavuşturulmalıdır.

Tarım kesiminin son yıllarda artan sıkıntıları da vardır. Yakıt, gübre, ilaç gibi girdilerdeki ürün maliyet artışları yetiştiricilere ek ödemelerle yansıtılmalıdır. Tarımdaki makine kullanımına bağlı olarak iş gücü fazlasının oluşması ve kırsal kesimde yaşayanların gelir seviyelerindeki düşüşler kırsal kesimden kente göçlerin beklenenden daha fazla görülmesine sebep olmaktadır. Ülkemizde ekonomik göstergeler incelendiğinde tarımın GSYİH’daki payının istihdam oranına göre düşük olduğu görülmektedir.

Dünyada çeşitli dönemlerde yaşanan ekonomik krizler ve kuraklık diğer sektörlerde olduğu gibi tarım sektörünü de de olumsuz etkilemektedir. Dünya ekonomisinde bazı dönemler görülen” Sanayi Krizi “Gıda Krizi”, “Salgın hastalıklar” ve “Savaş” gibi olaylar ülkemizi de etkilemekte olup tarım en çok etkilenen sektör olmaktadır. Son yıllardaki Covid -19 salgını ve son günlerde yaşanmakta olan Rusya – Ukrayna savaşının da tarım sektörüne ve gıdaya olumsuz etkileri görülmektedir. Tarımda faaliyetler kısıtlanmakta ve kullanılan girdi fiyatları artmakta bu husus her dönemde üretime olumsuz etkide bulunmaktadır. Covid- 19 ve sürmekte olan savaş nedeniyle dünyada bazı ürünlerde beklenen üretim sağlanamayacaktır. Türkiye bunu fırsata çevirebilmeli. Özellikle Ayçiçeği, şeker pancarı ve tahıllarda dünya piyasasından ülkemize mal edilişi fiyatları avans fiyat olarak açıklanmalı ve hasat döneminde oluşan fiyatların üzerinde de destekleme sözü verilmelidir. Ürettirmek için ekim alanlarındaki destek rakamları yükseltilerek ekim alanları ürünle doldurulmalıdır. Konya bitkisel ve hayvansal üretimi yanında gelişmiş tarım makinaları ve gıda sektörü varlığı ile çeşitli krizlere rağmen ayakta kalabilmekte ve üretimini sürdürmektedir ve sürdürmelidir.

Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip ili Konya’dır. Konya ova ve platolarla kaplı farklı yeryüzü şekillerine sahip bir ildir. Ovaların tabanlarında çukur kısımlarında kapalı havzalar yer almakta olup su kaynakları bakımından kendine yeterli değildir. Konya tarımsal faaliyetlerde yer üstü sularından faydalanıldığı gibi çok yerde yeraltı suyundan faydalanılmaktadır. Yağışlara bağlı suların azalması veya daha derinden sulama suyu alınması üretim maliyetlerini artırmaktadır. Bu nedenle daha fazla ürün elde etmek için sulamada ekipman ve sulamada kullanılan elektrik desteklenmelidir. İl içerisinde orman varlığı azdır, artırılmalıdır. İl sınırları içerisinde farklı yükseltiye sahip geniş düzlüklerden oluşan ovalar ve platolar il hayvancılığı ve bitkisel üretim açısından uygundur. Bu potansiyel gerekli tedbirler alınarak iyi değerlendirilmeli, bu tarım potansiyeli doğru kullanımı ülkemizin gıda güvenliği açısından önemli göz ardı edilmemelidir.

Tarımda üretimi teşvik etmenin dolaylı bir yolu da tarımsal fuarlardır.Fuarlar ticari bir etkinlik olarak nitelendirilebilir, fuarlarda sektörel gelişmelerle teknolojik yeniliklerin tanıtımı yapılır, alıcılar ve satıcılar bir araya gelir, yenilikler aktarılır, ürün ve hizmet geliştirmeleri için yeni iş birlikleri kurulur. Belirli bir takvime bağlı olarak düzenlenen fuarlar firmalar açısından olduğu gibi ziyaretçiler açısından da önemlidir.

Tarım fuarları; tarımsal ürünleri üreten, kullanan ve faydalanan birçok kişiyi bir araya getirmesi bakımından fuarın yapıldığı il ve ülke açısından önemli olması nedeniyle Konya’da 8-12 Mart 2022 tarihleri arasında yapılan “Konya Tarım Fuarı” tarım sektöründe faaliyet gösteren firmaların yeni ürün ve teknolojilerini tüketici olan çiftçilere tanıtmak, satmak, yeni pazarlama ve satış alanları bulmak için önemli bir organizasyon olarak yerini almıştır.

Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojileri oldukça ilerlemiştir. Ulaşım ve iletişimdeki gelişmeler bilgi alış- verişini öne çıkartmakta olduğundan enformasyon çiftçiler için tarımsal girdilerden biri haline gelmiştir. Çeşitli iletişim kanalları ile tarımsal yayım faaliyetleri çiftçilere kolayca ulaştırılabilmekte ve çiftçilerde yazılı ve sözlü basın yoluyla ihtiyaç duydukları bilgiye kolayca ulaşabilmekte olduğundan fuarları bu bakımdan da önemsemeliyiz.

Konya, geçtiğimiz hafta (8- 12 Mart 2022 tarihleri arasında) Konya TUYAP Fuar alanında yapılan Konya Tarım Fuarına şehir içi, şehir ve ülke dışından çok sayıda firma katılmış ve çok sayıda ziyaretçi ile oldukça verimli geçtiği söylenmektedir. Üreticiler günümüzün ağırlaşan şartları altında, zorlaşan rekabet şartları içerisinde gelişen yeni ve kaliteli üretim teknolojilerini görmeye, firmalar ürünlerini sergilemeye, rakiplerini izleme imkanını bulmuşlardır. Katılımcı firmalar mevcut ve potansiyel müşterilerine ulaşmış, onların ürünleri hakkında düşünce, istek ve beklentilerini almaya çalışmışlardır. Fuar süresince yapılan tarımsal etkinliklerle üreticilere bilgi aktarımı doğrudan yapılmıştır. Tarım fuarına katılan çiftçilere görsel ve sözlü anlatımlarla bilgi aktarılmıştır. Bu nedenlerle fuarlara katılım her zaman sağlanmalı ve teşvik edilmelidir. Uluslararası tarım fuarlarına yurt dışı katılımlarla ülke dışındaki tarım teknolojilerindeki gelişmeler hakkında da bilgi sahibi olunmuştur. Tarıma dayalı diğer ürünler (tohum, süt ürünleri, hayvancılık vd.) içinde benzer fuarlara devam edilmelidir.

Fuarlar şehrimize zenginlik katmaktadır. Çok sayıda firmanın katıldığı ve yurt dışı katılım ve ziyaretçilerle böylesi organizasyonlarla tarımsal bilgi ve görgülerini artırmak yanında Konya’nın tarihi, kültürel ve sosyal yapısını görmekte ve birkaç günlüğüne de olsa yaşamakta ve yöreye ekonomik katkı sağlamaktadırlar. Tarım fuarı Konya’mızda tarım dışındaki sektörlere de hareketlilik sağlamıştır.

Başarılı geçmiş olan tarım fuarına emeği geçenlere teşekkür eder, yeni fuarların gerçekleşmesi dileklerimle hoşça kalınız.