“Dolaştım tüm cihanı,
Gördüm elbet nihanı,
Ma'mureyi viranı
Şimdi hicret beklerim.”
(Hasan Hüseyin Varol)

Dostlar!
“Yola çık, yol açık” fehvasınca yine yola düştük. Yazımızın başlığını merhum hocamız Hafız Hasan Hüseyin Varol’un “Beklerim” şiirinden aldık. Bu vesileyle Hasan Hüseyin Varol hocamıza Allah’tan rahmet dileriz.

Her ne kadar tüm cihanı dolaşmamış olsak da Avrupa’yı arşınlamaya devam ettik. Elbette nihanı (bizim için gizli, bilinmeyen) gördük. Mamur yerleri de viran olan yerleri de gözlemledik ve “basalım izlere” dedik.

İlk Durağımız: Aachen
Erbakan Hocamızın doktorasını yaptığı Aachen, Almanya'nın kuzeybatısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde, Belçika ve Hollanda sınırlarında yer almaktadır.

Bu şehri ziyaret sebebimiz bir dosta selam vermekti. Aachen Teknik Üniversitesi’nde yüksek lisans yapan Bangladeşli öğrencimiz Hamdan ile buluştuk.

Brüksel’den çıkarken Allah bereketli yağmurlarını semadan yere indiriyordu. Yaklaşık iki saatlik bir yolculuktan sonra “Avrupa’nın kalbi” olarak anılan Aachen’e ulaştık. DİTİB'in Yunus Emre Camii’nden dünyaya yayılan sese kulak verdik.

Bir not olarak ekleyelim: DİTİB’in camisinin yanında, üniversiteye bağlı olarak faaliyet gösteren BİLAL Camii de elhamdülillah dolup taşıyor. Hatta üniversitede cemaatin yoğun olması nedeniyle Cuma namazı iki kez kılınıyor ve hutbeler hem Arapça hem de Almanca okunuyor.

Elhamdülillah, Avrupa’da, özellikle Batı Avrupa’da, “Allah’ın evi” olan mescitleri bulmak mümkün. Kiliselerde bayram namazları kılma dönemleri çoktan geride kaldı.

Hoş bir nükte olarak şunu aktaralım: Köln’deki meşhur Dom Katedrali’nde, işçilerimiz 50-60 sene önce bayram namazı kılmış ve aralarında topladıkları parayı kiliseye bağışlamışlar.

Aachen: Avrupa’nın Kalbi
Aachen, Avrupa'nın “Babalarından” biri sayılan ve Abbasi Halifesi Harun Reşid’in çağdaşı olan Büyük Karl’ın (Charlemagne) mezarının bulunduğu şehirdir. Karl’ın, Harun Reşid’den hediye olarak gönderilen çalar saatle büyük bir şaşkınlık yaşadığı ve hatta Avrupa'da çan geleneğinin bu olaydan sonra başladığı rivayet edilir.

Aachen Teknik Üniversitesi
Dünya sıralamasında ilk 100 içerisinde yer alan bu üniversitede yaklaşık 45.000 öğrenci eğitim görmekte olup, bunların %34'ü yabancılardan oluşmaktadır. 137 farklı ülkeden gelen öğrenciler arasında en yoğun olarak Çinliler, Hintliler ve Türkler yer almaktadır.

Aachen’de okuyanlar arasında merhum Prof. Dr. Necmettin Erbakan da vardır. Ayrıca, Endonezya'nın eski Devlet Başkanı merhum Baharuddin Yusuf Habibi de burada eğitim almıştır.

Konya'dan bir başka örnek ise Almanya'da tekstil alanında başarılı bir iş adamı olan Kemal Şahin’dir.

Rathaus (Belediye Binası)
Geçmişi günümüzle bağlayan bu bina, Aachen’da taç giyen 50 hükümdarın tarihine ışık tutar. Şarlman'ın saray salonunun tarihi alanına inşa edilen bu bina, Avrupa'nın tarihsel belleğinden bir kesittir.

Aachen Katedrali: Hristiyanların Hac Merkezi
Aachen Katedrali, MS 803 yılında inşa edilmiş olup, Şarlman'ın mezar yeri olarak bilinmektedir. Almanya'daki ilk UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne giren bu katedral, yılda 1 milyondan fazla kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Elisenbrunnen: Termal Kaplıcaların Merkezi
52°C sıcaklıkta kükürtlü suyu ile bilinen bu alan, Romalılardan beri Şifa merkezi olarak kabul edilmektedir. Ancak kokusunun keskinliği nedeniyle tatmak cesaret ister!

Önümüzdeki haftalarda da mamurelerden ve viranelerden bahsetmeye devam edeceğiz.

Selam ve dua ile.