Üretenler her zaman çalışırlar, onlar için gece, gündüz, hafta sonu ve tatil yoktur. Tarımsal faaliyetler üretimin özelliğine göre bazı işler mevsim itibariyle belli zamanlarda yapılmak zorundadır. Hayvancılık yapanlar sürekli her gün çalışırlar. Bitkisel üretim yapanlar ise yetiştirdikleri bitkilere göre belli dönemlerde çalışmaktadırlar. İşte bu günler bitkisel üretim yapanlar için çalışma zamanıdır. Çalışmalıyız, üretmeliyiz hem kendimizin hem de ülke insanının gıda ihtiyaçlarını karşılayalım. Bilindiği gibi bölgenin ekolojisi bölge için önemli sınırlayıcı faktördür, bu nedenle şu bitkiyi şu zaman ekin, şu gübreyi kullanın demek tarımda doğru değildir. Aynı yörede farklı toprak yapısına sahip araziler olabildiğinden toprak analizlerine dayalı gübreleme yapılmalıdır. Bölgenin soğuklanma, soğuğu tutma özelliklerine göre ekim takvimi belirlenmelidir. Örnek olarak yaşanmış bir olayı anlatmak istiyorum. Bir arkadaşımız İçeri Çumra’nı batısında Seçme yolu üzerinde geniş bir arazide modern bir bağ kurmak istiyor, konu uzmanı bir hocadan teknik destek alıyor ve hoca ne derse harfiyen yerine getiriyor. Çalışmalar öyle hummalı gitmekte ki toprak, gübre, kum ve her şey yol üstü olunca gelenin geçenin dikkatini çekiyor. Yoldan geçen bir yaşlı Seçme mahallesinden bir amca durup soruyor, ne yapıyorsunuz? Bağ kuracağız, Kolay gelsin evladım ancak burada bağ olmaz deyip geçiyor. Nedeni de sormuyorlar. Zaman ve bağ kurma isteği ağır bastığı için nedeni araştırılmadan devam edilip bağ tesisi yapılmıştı. Bağ çubukları baharda çok güzel büyüyor, kışın üşüyor, kış sonrası bir şey yok tekrar yeniden büyüme hiç verim alınamadan birkaç yıl sonra koca bağ tesisi bozuldu. Bahar büyüme, kışın üşüme yaşanınca olmaz diyen amcayı bulup soruyorlar, neden olmaz demiştin diye. Cevap ilginç; biz Çumra’dan Seçme köyümüze eşekle giderken burada hep üşürdük, buradan soğuk bir rüzgâr eser bunu bildiğim için söylemiştim der.

Bir başka örnek daha vereyim; Manisa ili Alaşehir ilçesi bağlarıyla meşhurdur. Buraya konu uzmanlarından oluşan bir yurt dışı heyeti gelir. Bağları gezer bir bağ sahibinden gerekli bilgileri alır, söylenenleri tek tek yazar ve örnekler alırlar. Bağdan toprak örneği, sulama suyundan su örneği, gübre miktarı ve verilme zamanı gibi bütün bilgileri kayda alırlar ve çiftçiye teşekkür edip ayrılırken çiftçi bunlara ağzı kapalı bir şişe verir. Heyet bakar şişede bir şey yok çiftçiye döner sorar bu ne diye? Cevap aynen şöyle; ben bu bağı bu toprakta bu suyla ve söylediğim şekilde bu havada yetiştiriyorum. Şişedeki de buranın havası der.

Değerli Okuyucularım ekoloji, bölgenin mikro kliması bu örnekteki kadar önemlidir, o nedenle bölgenin iklim özelliklerine göre ekim ve dikim faaliyetleri belirlemeli ve yöredeki Meteorolojik verilerden faydalanarak işlerimizi planlamalıyız.

Görüyorsunuz; bitkisel üretimde yer seçimi, yani ekim yapılan arazinin özelliklerini bilmek, yani ekoloji çok önemli, bu nedenle ektiğimiz veya diktiğimiz ürünleri üşütmeyelim, gerekli tedbirleri alarak emek ve masraflarımız boşa gitmesin. Don riski olan bölgelerde bu risk ortadan kalktıktan sonra ekim yapalım ve gerekli tedbirlerle ilgili bu huşulara dikkat edelim.

Ayrıca ürünler için yapılacak olan destekler ve ürün fiyatları önceden açıklanmalı ki üretici ekimde tercihini yapabilsin. Özellikle kooperatifler veya üretici birlikleri gibi çiftçi teşekkülleri sözleşmeli üretim modeliyle alım ve pazarlama konularında üreticilerine bu hususlarda yardımcı olmalı ve üreticilerini cesaretlendirmelidirler.

Akaryakıt fiyatlarındaki ciddi orandaki artış çiftçinin ekim yapamama gibi bir durumla karşılaşmaması için ÇKS ye göre mazot desteği önceden veya yetiştirme döneminde bir veya birkaç taksitle verilmesi gibi alternatif tedbirler değerlendirilmelidir.

Konya’mızda bugün ve yarın esmesi beklenen şiddetli rüzgarlardan sonra baharlık ekimleri yapmaya başlayalım, hızlı çalışma zamanı gelmiştir.

Bütün üreticilerimize kolay gelsin der, Ürününüz bol ve Emeklerinizin ziyan olmaması dileklerimle hoşça kalınız.