Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ülkemiz ekonomisine etkilerinin olacağı aşikâr. Ayrıca bilindiği üzere ekonomi yönetiminin bel bağladığı yaz ayları ve turizm gelirleri ile cari dengeye yapacağı pozitif etkisi hepimiz tarafından bilinmekte. Buradan yola çıkıp, 
TURİST SAYILARINA BAKARSAK 
2021 yılında 15,9 milyon kişi ülkemize turist olarak gelirken, bunların 12,7 milyon adedi yabancı turist. Bu turistlerden Rusya, 2,1 milyon kişi sayısı ile birinci sırada yer alırken, Ukrayna 997,6 bin kişi ile dördüncü sırada yer almakta. Eğer bu işgal ve sonuçları devam ederse ülkemiz açısından turizm gelirlerinden büyük bir kayıp yaşanırken ve sonuç olarak da ekonomi planlarında yeni bir revizyon gelebilir
DIŞ TİCARET AÇISINDAN
Değerlendirirsek, İthalatta;  
Rusya, 28,8 milyar dolar ile 2. sırada 
Ukrayna, 4,5 milyar dolar ile 13. Sırada 
İhracatta;
Rusya,5,7 milyar dolar ile 10. Sırada yer alırken, 
Ukrayna,2,9 milyar dolar ile 20. Sırada yer almakta 
İHRACAT KONU OLAN 
Ürünler bağlamında farklı bir değerlendirme yaparsak yaş meyve sebze ihracatında Rusya’ya ihracatta bir sıkıntı olursa ihracatı olmayacaklar ürünler için ihracatçının problem yaşama ihtimali mevcut iken bu ürünler başka pazarlara yönlenmez ise ülke vatandaşları olarak yaş meyve ve sebzede enflasyonun ciddi bir şekilde düştüğünü görebiliriz ve ilgili ürünleri oldukça ucuza temin edebiliriz. 
AYRICA 
Gaz sıkıntısı özellikle Avrupa özeliden ayrı bir ekonomik kriz oluşturabilir. Bu bölgede yaşanan ufak bir talep daralması özellikle Avrupa’ya olan ihracatta büyük oranda negatif yönde dalgalandırma da getirebilir. 
BU SIKINTILI DURUM 
Rusya ve Ukrayna arasındaki bu sıkıntılı süreç, kısa sürede çözülmez ise ifade ettiğimiz konularla yüzleşmek zorunda kalabiliriz 
UKRAYNA 
Batıya özellikle Amerika’ya güvenmenin problemini yaşıyor. Umarım sonuç Ukrayna lehine gelişir. 
BU SÜREÇTE 
En dik duran ve her türlü yaptırımı banka ayrımı gözetmeksizin ve birçok ticarete konu olan ürünlerde yasaklama ve kısıtlamayı İngiltere’nin getirdiğinin altını çizmek gerekir. 
ABD İSE 
Yine kendine güvenen bir ülkeyi ateşe attı ve uzaktan yanışını seyretmekte. Son olarak 2 adet bankaya kısıtlama getirirken SWİFT yaptırımın bile henüz ortaya tam manasıyla ortaya koyabilmiş değiller. 
GÖZ ARDI EDİLEN BİR KONU VAR 
Farklı bir yere geçiş yapmış olsam bile birçok savaştan daha fazla acı getiren Kovid 19’u oldukça ihmal ediyoruz ve ilginç bir şekilde vaka ve ölüm sayılarını kabullenmiş durumdayız. 
EĞER Kİ 
Aşılar etkili ise bu vaka sayılarının ve ölüm sayılarının, aşıların olmadığı dönemlerden daha fazla olmasının sebebi nedir? diye bir soru benim gibi sizlerin de aklına geliyorsa. Bence cevabı, maske ve mesafenin artık kimse tarafından uygulanmıyor olması ve tabi ki de okul ve diğer her kurumun açık olması ve kısıtlamaların ilginç bir şekilde sonlandırılmış olması.
SENARYO PLANLAMASI YAPILDI MI? 
Hem Rusya’nın, Ukrayna’yı işgali (olması yüzde 80 ihtimal idi) ve maalesef ki gerçekleşti. Ayrıca küresel salgın sürecinde olumsuz bir durum vuku bulursa, ekonomik bağlamda ne gibi planlarımız var? Açıkçası olduğunu düşünmek istiyorum. 
SONUÇ: Şarkıda söylendiği gibi; “Beterin beteri var haline şükret dostum.” Dense bile ekonomik bağlamda çok sıkıntılıyız. Biz buna da şükür diyelim.