Geçen hafta açıklanan (Orta Vadeli Program 2024-2026 kapsamında) Ödemeler Dengesi başlığının altında yer alan, 53 maddeden oluşan dış ticaret ile ilgili “Politika ve Tedbirler” alt başlığında yer alan 2 maddeyi (birinci ve on üçüncü) sizlerle değerlendirmeye çalışacağım.

BİRİNCİ MADDE

Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik Avrupa Birliği (AB) kurumları ve üye ülkeler nezdinde çalışmalar yürütülecek, AB Gümrük Kodu reformu yakından takip edilerek Gümrük Kanunu’nun uyumu ve AB bilgi sistemlerinin kurulmasına yönelik çalışmalar yapılacaktır.

GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLEMESİ Mİ?

En son söylemeyeceklerimi en başta söyleyip daha sonra detaylandıracağım.

1.       Gümrük Birliği, ülkemizin dış ticaret ekonomi politikasının ayağına pranga vurulmuş halidir ve Avrupa hiçbir zaman bizimle bu konuyu istediğimiz koşullarda müzakere etmeyecektir.

2.       Gümrük Birliği’nin güncellenme cümleleriyle vakit kaybetmeden, acilen Gümrük Birliğinden çıkma planı yapılıp, yerine AB 27 ülke ile eşit şartlarda bir Serbest Ticaret Anlaşması yapılmalıdır.

KISA BİR TARİHÇE

Gümrük Birliği’nin, ülkemiz açısından GÜNCELLEME meselesinin dile getirilmeye başlanması 2011 yıllarından sonra AB ile ABD arasındaki TTIP (Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması) görüşmelerinin hızlanması ve 2013 yılında ilerlemesi ile olmuştur. Neyse ki TRUMP, ABD Başkanı olunca bu görüşmeleri sona erdirerek belki de Küresel Ticareti üzerinde oluşacak bir tekelleşmeyi ve Dünya Ticaret Örgütü’nün işlevsizleştirilmesi aşamasını bilerek veya bilmeyerek bu görüşmeleri bitirerek Başta Türkiye’ye sonrasında da Küresel ticaretin lehine büyük bir iyilik yapmıştır.

KISA BİR SORU SORUP DEVAM EDECEĞİM

Gümrük Birliği güncellenmesi meselesi ülkemizde 2011 sonrasından sonra yetkili ağızlardan hep duyduk ve yeni OVP’de ayrıyeten birinci madde de belirtilmişte “Şu ana kadar Avrupa, bizimle kaç kez bu konuyu müzakere etmek için masaya oturdu?  Bu soru hariç ilerleyen aşamalarda soracağım tüm sorularına cevaplarını ben vereceğim.

DİĞER SORULAR

1.       Ülkemiz örneğin neden dost ve kardeş AZERBAYCAN ile veya komşu ülkelerimizden olan ve ihracatımızda ilk beş içerisinde yer alan IRAK veya ihracatta ilk 10 içerisinde yer alan İRAN veya şu an stratejik olarak baktığımız RUSYA ile bir Serbest Ticaret anlaşması yapmıyor? Ya da soruyu genelleştireyim “Özgürce istediğimiz herhangi bir ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması yapabilir miyiz?”

2.       AB 27’nin diğer ülkelerle yapığı Serbest Ticaret Anlaşmalarına TARAF MIYIZ?

3.       Ülke olarak Avrupa’nın belirlediği ve diğer ülkelere uyguladığı Gümrük Vergilerini bizde uygulamak zorunda mıyız? Özgürce Dünya Ticaret Örgütü kuralları içerisinde ülke olarak gümrük vergilerini biz belirleyebilir miyiz?

4.       Gümrük Birliği Kapsamında işlenmemiş TARIM ÜRÜNLERİMİZ, sanayi ürünlerinde olduğu gibi Gümrük Vergisinden muaf değil mi?

5.       Birçok ürünümüze, Gümrük Birliği Kapsamında KOTA uygulanıyor mu?

 

DİĞER CEVAPLAR

1.       Ülkemiz, Gümrük Birliği kapsamında, ÖZGÜRCE Serbest Ticaret Anlaşması YAPAMAZ. Daha doğrusu AB 27’nin Serbest Ticaret Anlaşması yapmadığı hiçbir ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması YAPAMAZ.

2.       Peki, AB 27 herhangi bir ülke ile Serbest Ticaret Anlaşması yaptı. Biz ülke olarak bu anlaşmaya taraf mıyız? HAYIR değiliz. Tekrardan ilgili ülke ile masaya oturup STA yapmak zorundayız, tabi ilgili ülke bizimle masaya oturursa. Otursa bile aynı koşullarda bir STA olacağı garantisi var mı? YOK

3.       Ülke olarak, Gümrük Birliği kapsamında AB 27’nin belirlediği ve diğer ülkelere uyguladığı Ortak Gümrük Tarifesini (OGT) yani gümrük vergilerini UYUGULAMAK ZORUNDAYIZ. Ayrıca n bu gümrük vergilerinin belirlenmesinde KARAR MEKANİZMASINDA değiliz. Yani özgürce GÜMRÜK VERGİSİNİ biz tespit edemiyoruz ve uygulayamıyoruz 

4.       Gümrük Birliği kapsamında Sanayi ürünlerinde karşılıklı gümrük vergileri kaldırılmış olsa bile TARIM ÜRÜNLERİNDE bu yok ve net bir şekilde ifadeye edeyim ki AB hiçbir zaman bu konuyu MÜZAKERE ETMEZ.

5.       Gümrük Birliği anlaşması içerisinde olmamıza rağmen hala birçok üründe, ülkemizin mallarına KOTA UYGULANIYOR

CEVABIMI BEKLEDİĞİM SORULAR

1.       Ülke olarak AB ile Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için yapılacak müzakere için bir tarih var mı?  Ya da AB’yi masaya ne zaman oturtmayı düşünüyorsunuz?

2.       Eğer ki masaya oturtursanız hangi konuları müzakere etmeyi planlıyorsunuz?

3.       Eğer ki yukarıda ifade ettiğim problemlerin çözümünü sağlayamazsanız, Gümrük Birliğinden çıkmayı ve AB ile bir Serbest Ticaret Anlaşması yapmayı düşünüyor musunuz?

4.       Neden bu kadar vakit kaybedip, 2011 ‘den bu yana Gümrük Birliği güncellenmesinden bahsedip neden çözüm alamıyoruz? (AB’yi masaya bile oturtamıyoruz)

KISACA

Gümrük Birliği kapsamında 2026 yılına kadar AB’yi masaya oturtabilirsek, müzakerelerde en fazla kabul ettireceğimiz konu AB 27’nin diğer ülkelerle yapacağı Serbest Ticaret Anlaşmalarına taraf olunmasının sağlanması olabilir. Diğer hiçbir konuyu AB 27, KABUL ETMEYECEKTİR.

SON SÖZ

Dış ticarette YAPISAL REFORMLARA İHTİYAÇ VAR. Bunların ilki ise Gümrük Birliğinden hızlıca çıkıp, AB ile bir Serbest Ticaret Anlaşması yapmaktır.

NOT: Dost ve kardeş ülke Fas’ta yaşanan depremin acılarını paylaşıyor, vefat edenlere başsağlığı yaralılara ile Allah’tan şifa diliyorum.