El emeği ve sabır gerektiren meslekler günümüzde oldukça azaldı. Buna rağmen işlerini en iyi şekilde icra etmeye çalışan ve post mesleğiyle uğraşan Yeni Mevlana Çarşısı Post Home esnafı Lütfü Çokuçar ile İbrahim Çokuçar, baba ve oğul olarak postun yapılma aşamalarından ve özelliklerinden bahsetti.

3-5-77

Fetullah Gülen, bir piyon! Fetullah Gülen, bir piyon!

YAZIN SERİN, KIŞIN SICAK TUTAR

Lütfü Çokuçar, inek, koyun, tiftik keçi, dana postlarını sattıklarını söyleyerek postlara ilginin çok fazla olduğunu ifade etti. Çokuçar, “Özellikle turistlerin dikkatini çeken postlar eskiden her evin kapısının arkasında ve duvarda mutlaka asılıydı. Dedelerimiz, atalarımız postun üzerinde namaz kılmayı tercih ederdi. Bu en doğrusu. Sağlık açısından da çok yararlıdır. Postlar vücuttaki elektriği alır, insanı rahatlatır ve stres alır. Yazın serin, kışın sıcak tutar” diye konuştu.

3-4-78

POST YAPMAK EMEK VE SABIR İSTER

Post yapımının çok fazla emek ve sabır istediğini dile getiren Çokuçar, aşamaları teker teker anlattı. Çokuçar, “İlk önce ham deriyi alıyoruz. Bunu havuza basar ve ıslatırız. Kiri akar. Sonrasında arkası makinelerle tıraş edilir. 18 aşamadan geçer. Toplu çalışmalarda bu süreç ortalama 20 gün sürer. Ama postun tüyünün ve alt kısmının kuruması bazen daha uzun sürebilir” ifadelerini kullandı.

3-7-74

KİMSE İŞÇİLİKLE UĞRAŞMAK İSTEMİYOR

Post yapımı gibi emek isteyen mesleklerin azalma nedenini açıklayan Çokuçar, “Bunların çakması çıktı. İnsanlara bu daha kolay geliyor. Kimse işçilikle uğraşmak ve para harcamak istemiyor. Bu yüzden bu tür meslekler azaldı. Gençlerin de bu mesleği yapmasını çok isterdim. Ama bu çağda pek mümkün değil. Çünkü eskiden el emeği gerektiren mesleklere ve ürünlere rağbet vardı. Ancak şu an yok. Mecburen çağa ayak uydurmak zorundalar” diye konuştu.

3-6-81

POSTLARIN BİRÇOK FAYDASI VAR

Babasından post mesleğini öğrenen ve devam ettiren İbrahim Çokuçar ise şunları söyledi: “Namazlık post, sema gösterisi post, aksesuar ve hayvan derisi postları satıyoruz. Bu ürünler el yapımı. Çok fazla ilgi var. Ama mesleğimiz ölmek üzere. Ben de babamla birlikte işimizi ayakta tutmaya çalışıyoruz. 1950’den beri bu işle uğraşıyoruz ve 3 kuşaktır devam ettiriyoruz. Zamanında dedem post ve deri işini yapmış. Şimdi ise babam ve ben icra ediyoruz. Bu tür mesleklerin bitmesinin en büyük sebebi kimsenin uğraşmak istememesinden kaynaklanıyor. Zaten günümüzde eski zamana kıyasla postlar çok kullanılmıyor. Bunun yanında yabancılar, Türklerden daha çok postların kıymetini biliyor ve ilgi gösteriyor. Yurt dışından bize sipariş vermek isteyen turistler var. Bizim yerli halkımızda ise yeni nesil postun ne olduğunu bilmiyor. Aslında çok fazla faydası olan bu ürünün bilinmemesi çok üzücü. Mesela yatağa bağlı kalan hastalarımız için koyun postu veriyoruz. Böylelikle sırtı delinmiyor.”

3-8-69

TUBA KAYA

Editör: Birkan Bakay