Türkiye, Afrika kamuoyu nezdindeki güven veren imajını, Kıta’da sergilediği etkin kamu diplomasisinin en kalıcı araçlarından olan eğitim, kültür ve insani diplomasilerine borçlu. Bu kapsamda Afrika ülkelerinde yaşayan çoğu genç lise ve üniversite eğitimi için Türkiye’ye ve Konya’ya geliyor. Çad’ın başkenti Encemine şehrinde dünya ’ya gelen Mahmoud Hısseın Hassan lise eğitimini Konya Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Lisesinde tamamlamasının ardından üniversite eğitimini de Selçuk Üniversitesi (SÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümünde devam ediyor.

 11 4-5

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Benim adım Mahmoud Hısseın Hassan Çadlıyım. Çadın Başkenti Encemine şehrinde 2003 yılında dünyaya geldim ilkokul ve orta okulu ülkemde tamamladım Türkiye Diyanet vakfı aracılığıyla 2019 yılında Türkiye’ye geldim. Lise eğitimimi Uluslararası Mevlana Anadolu İmam Lisesinde tamamladım ve şuan Selçuk Üniversitesi Uluslararası ilişkiler bölümü 1.Sınıf öğrencisiyim

 15 1-3

Konya’yı eğitim için tercih etmenizdeki sebep nedir? Konya ile ilgili görüşleriniz nelerdir?

Diyanet bursuna başvururken birkaç şehri seçtim aralarından Konya çıktı Konya’nın çıkması beni çok mutlu etti. Çünkü Konya din konusunda başka şehirlere göre daha ileri seviyede olduğunu düşünüyorum.

 

Konya’da eğitimini tamamladıktan sonra ne gibi hedefleriniz var?

Konya’da eğitimimi tamamladıktan sonra ülkeme dönüp ülkeme hizmet etmek Türkiye ve ülkem arasında köprü olmak istiyorum.

 15 2-5

Ülkenizin kültürü ve yaşantısı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Afrika toprakları üzerinden oldukça fazla sayıda birbirinden bağımsız ülken varlığını sürdürmektedir. Çad ülkesi de bu ülkeler arasında yer alıyor. Coğrafi konum olarak Afrika’nın orta kısımlarında, denize kıyısı bulunmayan küçük bir ülkedir. Afrika kültürün yoğun olarak yaşandığı bu ülkede, tarihinden kaynaklanan bazı Avrupa ve Arap esintileri de mevcuttur. Bundan dolayı yakın zamanda ilgi görmeye başlayan Çad, coğrafyası itibariyle de ilgi çeken bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle son zamanlarda Çad turlarının sayısının da ciddi oranda artış gösterdiğini ifade etmek mümkün olmaktadır. Ülke toprakları üzerinde yer alan sahra çölünün bir kısmı Çad tarihi üzerinde ciddi bir etki bırakmıştır. Hem ticaret yolu hem de doğal kaynaklar ve ham madde zenginliği ile diğer ülkelerin dikkatini çeken tarafları olmuştur.  Sınır komşuları arasında Kamerun, Nijer, Nijerya, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Libya’yı görüyoruz. Sınır komşularıyla ulaşım noktasında son dönemlerde önemli yatırımların yapıldığı Çad, böylece turizm konusunda da kendini geliştirmek noktasında önemli çalışmaları da hayata geçirmeye gayret etmektedir. Ülkenin mutfak ve yemek kültürüne dair bilinen unsurlar arasında Afrika lezzetleri yer alır. Ülke topraklarında yaşayan insanların büyük çoğunluğu tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor. Bu sebeple hem sebze ve meyve hem de et kültürleri oldukça gelişmiştir. Bunların yanı sıra bilinen bir ulusal yemekleri vardır. Bu yemeğin ismi eş olarak adlandırılıyor. Unlu bir hamurdan yapılan bu yemek, yanında Afrika’ya özel baharatlarla hazırlanmış soslar kullanılarak tüketiliyor. Ülke geneline hâkim çok kültürlü yapının mutfaklarına yansıdığını söylemek de mümkün olmaktadır. Hem Arap hem de Avrupa kültüründen çok sayıda menü ile karşılaşmak mümkündür. Özellikle Fransızların hamur işleri bu ülkemizde çokça tüketilmektedir.

 15 3-4

Türkiye ile görüşleriniz nelerdir?

Türkiye güzel ve yaşanabilir bir ülke olduğunu düşünüyorum çoğu insanların Müslümanlara karşı saygısı misafirperverliği ve mazlumların yanında durması her ne kadar ters düşünen olursa da her ülkede mutlaka böyle bireyler vardır. Türkiye’de okumaktan gayet memnunum

15 6-4

Ülkenizde Ramazan’da neler yapılıyor? Ne tür hazırlıklar yapılıyor?

Ramazan’a birkaç gün kala annelerimiz hazırlığa başlarlar pazarlara giderler bu bir ay içerisinde lazım olacak her şey alıp stoklarlar.  Çünkü Ramazan’da kimse zahmet edip sıcak havada gidip alışveriş yapmak istemez Ramazan günlerinde ikindi namazından sonra yemekler yapılır ezana doğru sofralar kurulur ve herkes evinde iftarını yapar. Birde bizde Türkiye’den farklı gördüğüm bir husustan bahsetmek istiyorum. Orucu açtıktan hemen yemek yemiyoruz. Orucumuzu açtıktan sonra namaza geçeriz namazdan sonra yemeğimizi yeriz ardından Teravihe geçeriz.

15 7-5

Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu! Tevafukun böylesi: Ölümü de ömrü gibi oldu!

15 8-3

15 9-1

15 10

15 12-1

Muhabir: MUHAMMED ESAD ÇAĞLA