Hafta sonu, Meram ilçesi Dede Korkut Mahallesi, Hoca Fakih Caddesi üzerinde, Konya Şeker Fabrikası sınırları içerisinde yer alan Şekerfuruş Türbesi'ni ziyaret ederek dua ettik. Ziyaret fikri, Konya Aydınlar Ocağı Başkan Yardımcısı, Konya aşığı ve tarihi eserler sevdalısı Mustafa Sinan Ümit'ten çıktı. Onun gayretleriyle, elhamdülillah, ziyaret gerçekleşti.
Biz de Aydınlar Ocağı Başkanı Mustafa Güçlü, Başkan Yardımcımız Mustafa Sinan Ümit, Emekli Müftü Mehmet Emin Parlaktürk, Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Bey ve Konya Şeker Fabrikası Müdürü Fatih Bey’in öncülüğünde bu faaliyete katıldık.
Hakkında çok fazla bilgi bulunmayan Şekerfuruş Türbesi hakkında, Konya Ansiklopedisi'nde şu bilgi yer almaktadır: "Yapıya ait herhangi bir kitabe günümüzde mevcut değildir. İnşa edildiği dönem ve türbede yatan kişi hakkındaki bilgilere, türbeyle aynı ismi taşıyan Şekerfuruş Mescidi kitabesi ile Mehmet Önder Arşivi’ndeki Menâkıb-ı Hâce Fakih adlı yazma bir mecmuadan ulaşılmaktadır. Kitabeye göre, mescit, I. Alâeddin Keykubat döneminde yaşamış, Şekerfuruş namıyla anılan Şaban oğlu Hasan isimli bir şahıs tarafından 617/1220-21 yılında inşa edilmiştir. Günümüze sadece cenazelik katı gelebilen yapının gövde kısmı tamamıyla yok olmuştur."
(https://www.konyapedia.com/makale/3319/sekerfurus-turbesi)
Cenazelik katı günümüze kadar gelebilen türbenin, elde bulunan çizimlere ve planlara göre tekrar ayağa kaldırılması, İslam’ın "her şeyi doğru yerine koymak (adalet)" ilkesinin bir gereğidir. Bu konuda belediyelerin, Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün ve Konya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün üzerine düşen görevleri yapacağına inanıyoruz.
Son yıllarda, gerek büyükşehir, gerekse de ilçe belediyeleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü, inancımıza destekleyecek birçok çalışmaya imza atmışlardır. Sözgelimi, Selçuklu Belediyesi Takkeli Dağ’daki kazıyı yürütürken, Karatay Belediyesi, Savatra’daki kazıyı ve Türbeönü ile Obruk Hanı’ndaki çalışmalara imza atmıştır. Meram Belediyesi de Listra’daki kazıyı yürütmektedir. Vakıflar Bölge Müdürlüğü de, başta Sahip Ata Camii olmak üzere, hummalı bir şekilde ecdadın mirasına estetik dokunuşlar yapmaktadır.
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin, en son IRCICA (İslam Tarih, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi) ile birlikte "Konya Fotoğrafları Külliyatı 1876-1954" projesini hayata geçirmesi de önemli bir hizmettir.
Bilge Mimar Turgut Cansever’in şu tavsiyelerine kulak vererek yazımızı tamamlayalım:
· Yapılan her şey, bir yandan bugünün ihtiyaçlarını karşılarken, diğer yandan gelecek kuşakların da ihtiyaçlarını düşünmeyi gerektirir.
· İnsanlar maalesef yaşadıkları binanın (apartmanın) ve muhitin mimarî durumu ile ilgilenmeyi, mimarî güzelliği ve mükemmeliyeti tatmayı ve yaşamayı unutmuş vaziyette.
· Çocuklara, dünyayı en güzel şekliyle tanıyıp kavrayabilecekleri bir ortam sunmalıyız.
· Yaratılışımızdaki güzellikleri, mimarî eserlerimize ve yaşadığımız ortamlara yansıtmalıyız.
· Yaratılışın özüne ve gayesine uygun çözümler geliştirmeliyiz.
· Bir şehri imar ederken, o şehirde yaşayan gençlerin ihya edilmesini ihmal ederseniz, ihmal ettiğiniz gençler, imar ettiğiniz şehri imha eder.
Selam ve dua ile…
Not: Türbe ziyaretine vesile olan, organize eden ve bizlere eşlik eden Mustafa Sinan Ümit’e, Konya Şeker Fabrikası Müdürü Fatih Bey’e, Anadolu Birlik Holding İcra Kurulu Üyesi Av. Recep Candan Bey’e, bizi bilgilendiren Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Bey’e, Başkanımız Mustafa Güçlü’ye ve Mehmet Emin Parlaktürk hocamıza teşekkür ederiz.