Türkiye’nin Türk-İslam yurdu olmasında manevi mimarların etkisi büyüktür. 

Dervişler, pirler, evliyalar, hikmet sahibi ilim-alim şahsiyetlerin yol göstericiliğinde cihan devleti Osmanlı’yı kurmuş, İslam’ın sancaktarlığını yapmıştır. 

Fikirleri, kurdukları tarikatları, eğitim merkezleri ile Türk milletinin manevi hayatında derin izler bırakmışlardır. 

Bu yol gösterici isimlerden biri de Hz. Mevlana’dır. Bugün dahi hikmet dolu sözleriyle sevginin, barışın, kardeşliğin, birlik ve beraberliğin sembolü olan Hz. Mevlana, Belh’ten Anadolu Selçuklu Devleti’nin Başkenti Konya’ya gelmiş gönülleri aydınlatmıştır. 

Onun için, milyonların, "gel" çağrısına koştuğu tasavvuf erbabı,  mutasavvıf Mevlana Celaleddin Rumi büyük ilgi görmektedir. 

Kabrinin bulunduğu Mevlana Müzesi'nin ziyaretçi sayısı, 11 ayda geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 23 arttı. 

Bu artış ile müze, 11 ayda 2 milyon 613 bin ziyaretçi sayısına ulaşarak kendi rekorunu kırdı. Türkiye genelinde 2017 yılında 2 milyon 480 bin 433 rakamı ile en çok ziyaret edilen müze olan Mevlana Müzesi'ni bu yıl da başta Çinli, İranlı, Tayvanlı, Amerikalı ve Güney Koreli olmak üzere çok sayıda turist gezdi. Bu yıl ziyaretçi sayısı 2 milyon 613 bine ulaştı. Bu rakamlar oldukça önemli.  Türkiye’nin tüm müzeleri içinde Mevlana Müzesi’nin en fazla ziyaretçi çekmesi tesadüf olmasa gerekir. Sır, O’nun gönül dünyasında gizlidir. 

Konya olarak, özellikle Hz. Mevlana Celalettin Rumi anma törenlerine gelen misafirlerle özellikle yardımcı olmalıyız. Gelen yerli ve yabancı turistlerimizi Konya’nın güzellikleri görmeleri noktasında katkımızı esirgememeliyiz.

Mevlana Caddesi ve Mevlana Müzesi çevresindeki yol boylarında bu etkinlikler yapılırken, Hz. Mevlana’nın öğretilerini anlamak ve ihtifallerden manevi pay çıkarmak amaçlanıyor. Bu kapsamda "Selâm Vakti" temalı anma programı, dolayısıyla şehrin caddeleri bayrak, flâma ve afişlerle donatıldı.  Bu çalışma oldukça güzel.  Törenlere ve şehre olumlu bir katkı sağladı. Emeği geçenleri tekrar kutlarım. 

Ayrıca Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, ‘Şeb-i Arûs Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri’nin Konya Valiliği İl Kültür ver Turizm Müdürlüğü adına marka tescili yapıldığını bildirdi. Bundan sonra Şeb-i Arûs adı altında yapılacak tüm etkinliklerde Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünden izin alınacak. Bu konuda göreve geldiği günden bu yana çalışma yürüten Konya İl  Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve kurmaylarına bir Konyalı olarak teşekkür ediyorum. Emekleri oldukça yüksek. Yine Konya Valiliğimize verdikleri destekler için teşekkür ederim.

AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun da, TBMM’de bir konuşma yaparak herkesi Hazreti Mevlana’nın 745. Vuslat Yıldönümü anma törenleri dolayısıyla Konya’ya davet etti. Bu konuda göstermiş olduğu duyarlılıktan dolayı Ahmet Sorgun milletvekilimizi tebrik ediyorum. İnşallah hafta boyunca başta Konya siyasileri başta olmak üzere STK’lar da anma törenleri ile ilgili açıklama ve törenlere katılım noktasında destek açıklamalarını bekliyoruz.

"Biz başkalarına faydalı olalım diye bu dünya zindanında kaldık" diyen Hz. Mevlana görevini tamamladı ve sevgilisi Yüce Allah'a kavuştu... 

Savaşların, çatışmaların eksik olmadığı günümüzde onun İslam’ın rehberliğindeki mesajları insanlık için ışık olmayı sürdürecek. Onlarca müstesna isimle gönül köprümüz olarak kalacak. Konya'dan dünyaya sevgi, aşk, muhabbet, hoşgörü sözleri yükselmeye devam edecek...

Sevgi, kardeşlik ve barış içinde yaşama duasıyla anlamına uygun bir Mevlana Törenleri geçirilmesini diliyorum…