Selçuk Üniversitesi kampüsü içerisinde bulunan Konya Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezi gençlerin kampüsteki yuvası oluyor.  2018 yılında açılan içerisinde ders çalışma mekanı, dinlenme alanı, konferans salonu, atölye ve on farklı sınıfın bulunduğu gençlik merkezini günlük yaklaşık bin öğrenci ziyaret ediyor.

11 10-1

Gençlik merkezinde Kur’an-ı Kerim, Tashih-i Huruf, Siyer, Tefsir, Hadis, Fıkıh, İlmihal, Çağdaş İnanç Problemleri ve Arapça gibi derslerin yanında Ney, Ebru, İyilik Atölyesi, Hikem-i Ataiyye Okumaları, Osmanlı Türkçesi, Hüsn-i Hat, Kitap Tahlilleri, Film Okumaları gibi birçok güzel sanat etkinlikleri ve aktivitelerin yapıldığı gençlik merkezi öğrencilere kucak açıyor.

11 4

Öncelikle sizleri tanıyabilir miyiz?

Ben Muhammet Küçükuyanık. 1986 yılında Konya Beyşehir’de dünyaya geldim. Atatürk üniversitesi İlahiyat Fakültesi Din Kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenliğinden mezun oldum. 18 yıldır Diyanet camiasının içerisindeyim hamdolsun. Daha önce çeşitli yerlerde görev yaptım şuan Selçuk Üniversitesi Kampüsünde bulunan Konya İl Müftülüğü Diyanet Gençlik Merkezi Koordinatörüyüm.

11 2-2

Gençlik merkeziniz ne zaman kuruldu? Görevli sayınız ve ulaşabildiğiniz öğrenci sayınız nedir?

Gençlik merkezimiz 2018 yılında faaliyete başlamıştır. Şuan için 3 hanım 3 de erkek olmak 6 adet manevi danışman hocamız ile hizmet vermekteyiz. Günlük Bin ile Bin 500 arası üniversite öğrencisi merkezimize giriş çıkış yapmaktadır. Üniversite oryantasyon programlarında, bahar şenliklerinde, tatlı, çorba gibi ikramlarda, Filistin’e destek kermeslerinde on binlerce gencimizle temas kurabildik hamdolsun.

11 6-1

Gençlik merkezi olarak merkezinizden faydalanan gençlere yönelik ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Gençlerimize hafta içi her gün ücretsiz çay ve simit ikramında bulunuyoruz. Merkezimizde kız ve erkek öğrencilerimiz için çalışma alanları, sedirli dinlenme odaları, el sanatları atölyesi ve konferans salonu gibi mekanlar mevcuttur. Tefsir, hadis, Kur’an, Diksiyon, drama, siyer, geleneksel Türk okçuluğu, Osmanlıca, Arapça, ebru, ney, hat, el işi kursları başta olmak üzere 20’den fazla kurs ile hizmet veriyoruz. Bu kursların bir kısmının sonunda sertifika da verilmekte olup kurslarımız tamamen ücretsizdir. Ramazan aylarında iftar programlarımız, sene boyunca yapılan okur yazar buluşmaları ve birbirinden değerli isimlerin yer aldığı konferanslar da hizmetlerimizden bazılarıdır. İyilik atölyesi adı altında yapmış olduğumuz atkı, bere gibi ürünler var mesela bunları gençlerimiz el emekleri ile hazırlıyorlar ve ihtiyaç sahibi, yetim, öksüz çocukları ulaştırıp gençlerimizin iyilik kervanına dahil olmasını sağlıyoruz.

11 8

Gençlik merkezini kullanan gençlere ne tür imkanlar sunuyorsunuz?

Çalışma alanları, ücretsiz kurs, internet, çay simit ve diğer ikramların yanı sıra Konya’mızdaki dini ve tarihi mekanlara, Beyşehir, Seydişehir İstanbul, Kapadokya vb yerlere gençlik gezileri düzenliyoruz. Özellikle manevi desteğe ihtiyaç duyan kardeşlerimize 6 hocamız ile manevi danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sohbetler yapıyor, sınavlar öncesinde moral gecesi düzenliyoruz.

11 5-1

Gençlik Merkezini kullanan gençlerden ne tür geri dönüşler alıyorsunuz?

Gençlerimizden çok güzel geri dönüşler alıyoruz. Programlardan ve imkanlardan duydukları memnuniyeti ifade ediyorlar. Özellikle ikramlar, gezi, piknik gibi faaliyetler onların en çok hoşuna giden şeylerin başında geliyor. Bizleri birer hoca, abi, abla, anne, baba, arkadaş gibi görmeleri ve nefes almak için Diyanet Gençlik Merkezi’ne geliyoruz demeleri bizleri çok mutlu ediyor. Ders çalışma alanlarının olması, ücretsiz kurslar, konferanslar kendilerinin severek merkezimize gelmelerini sağladığını ifade ettikleri imkanlardan bazılarıdır.

11 3

Hizmetlerinizden faydalanmak için bir kriter var mıdır? yoksa, merkezinize gelen her öğrenci hizmetlerinizden istifade edebilir mi?

Diyanet Gençlik Merkezimizin kapıları tüm üniversite öğrencilerimize ardına kadar açık. Hatta Tıp fakültesine gelen hasta ve hasta yakınlarına da misafirlere de kapılarımız açık. Herhangi bir fakülte ya da kriter arayışımız yoktur. Devletin güzide bir kurumu olan Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu güzel mekanına huzurla, güvenle, gönül rahatlığı ile gelebilirler. İmkanlardan ikramlardan tüm öğrenci kardeşlerimiz istifade edebilmektedirler.

11 1-1

Gençlerin hem bu dünya hem de ahiret mutluluğuna ulaşabilmeleri için onlara hangi tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle bir yaratılış gayemiz olduğunu, dünyanın sadece yemeden, içmeden, maldan mülkten ibaret olmadığını unutmamaları gerekmektedir. Bu gaye Rabbimize en güzel şekilde kulluk yapabilmektir. Yüce rabbimiz kerim kitabımızda bu gerçeği şöyle ifade eder muhakkak ki hanginizin daha güzel işler yapacağını görmek için ölümü ve hayatı yaratan O’dur. Özellikle insanlığını, vicdanını, adaletini kaybetmiş bir dünyada yaşıyor olmamız çok üzücüdür. Dünyamızı da ahiretimizi de güzelleştirmenin yolu ilk olarak Allah’ı tanımaktan ve Ona iman etmekten geçer. Bu iman aslında hepimizin şikayetçi olduğu haksızlık, zulüm, kul hakkı ihlalleri vb pek çok konuda bize doğru yolu göstermesi gerekirken inanan inanmayan her insanın bu konularda pek çok kez hataya düştüğünü görmekteyiz. Rabbimiz tanıma noktasında, kitabını okuyup anlama noktasında eksiklerimiz olduğu muhakkak. Bu sebeple hem üzerinde yaşadığımız dünyayı ve insani değerleri mahvetmekte hem de yasaklanmış şeyleri yaparak ahiret mutluluğumuzu da riske atmaktayız. Evet belki bunları sebebi biz olmayabiliriz ama sebep olanlara dur diyecek irade ve güce sahip olmamız gerekmektedir. Rabbimizin bizi her an gördüğü bilinciyle hem onun rızasını kazanmak için hem de daha yaşanılır bir dünya için hepimizin iyilikler, güzellikler kısacası insanlık adına sorumluluk alması gerekir. Vaktini bile bilmediğimiz ölümle koyun koyuna yaşarken pesinden koştuğumuz şeylerin ne olduğuna, neye zaman harcadığımıza neleri sevdiğimize nelere saygı duyduğumuza dikkat etmeliyiz. Yeryüzünde doğruluğun ve iyiliğin hakim olması için, mutlu ve huzurlu olmamız için sevgi ve saygının tesisi için hepimiz çok çalışmalıyız.   Rabbimize kulluktan, adaletten, doğruluktan, akıllı olmaktan, birbirimizi sevmekten, birbirimize destek olmaktan, üretmekten, bilinçli olmaktan vazgeçmemeli, merhametli, sağduyulu ve çalışkan olmalıyız. Hepimiz Rabbimize, onun kitabına sımsıkı sarılırsak göreceğiz ki dünya mutluluğu da ahiret mutluluğu da bizim olacaktır. İnsanlığın gençlerimize hiç olmadığı kadar ihtiyacı var. Üreten, çalışan, sorgulayan, çözüm üreten, idealleri olan, inançlı, erdemli, akıllı, merhametli, okuyan, bilinçli, yaptığı iş her ne olursa olsun onu en iyi en doğru şekilde yapan, ileri görüşlü, sabırlı ve fedakar gençlerimize.

11 11-1

11 13

11 12

Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda

MUHAMMED ESAD ÇAĞLA 

Editör: Birkan Bakay