24 Kasım yıllardan bu yana Öğretmenler Günü olarak kutlanır. Bu günün nasıl ve neden öğretmenler günü olarak belirlendiği konusuna girmeden bu yazımızda öğretmenlik mesleği ve öğretmenlerimizle ilgili bir şeyler yazmaya çalışacağız.

Bendenizin de asli görevi öğretmen olması ve bu kutsal görevi 15 yıl boyunca yürütmem nedeniyle, bu gün öğretmen olarak hizmette bulunduğum yıllarımı hatırlamama vesile olmaktadır.

Öğretmenlik; sabır, hoşgörü, emek, sevgi, şefkat ve fedakârlık isteyen bir meslektir.

Öğretmenlik; toplumumuza yön ve şekil veren, çocuklarımızın geleceklerini tayin eden, bir ülkenin âtisi ile ilgili hayati bir konuda rol oynayan ve söz sahibi olmayı gerektiren çok önemli bir hizmet kapısıdır.

Öğretmenlik aynı zamanda Peygamber mesleğidir. Bütün Peygamberlerin görevi, gönderildikleri toplumu eğitmek ve onların doğru yola gelmelerini sağlamaktır.

Peygamberler, başka insanlara faydalı olmayı amaçlayan ve toplumların kurtuluşunu hedefleyen seçilmiş örnek insanlardır.

Böylesine kutsal bir görev ifa eden öğretmenlerimiz de elleri öpülmesi gereken saygın kişilerdir.

Öğretmen; evlatlarımızı eğitmeyi görev bilen, onlara rehberlik eden, yavrularımızı her türlü yanlıştan kurtararak doğruya ve güzelliklere yönelten ve onları hayata hazırlayan kimsedir. Öğretmen; bir milletin geleceğini yoğuran eğitim ordusunun önemli bir ferdidir.  

Bir milletin kalitesi eğitimi ile doğru orantılıdır. Eğitim - öğretim seviyeleri üst derecelerde olan milletlerin ömürleri de aynı derecede uzun ve verimlidir.

Bir milletin kalitesini ve ayakta kalma süresini belirleyen en önemli faktör o milletin eğitim seviyesidir. Eğitim seviyesini belirleyen de, eğitim ordusunu oluşturan öğretmenlerdir.

Öğretmenler, sadece eğitim-öğretim alanında değil aynı zamanda kültürel ve sosyal alanda da rol oynayan etkin kişilerdir.

Yurdun dört bir yanında bütün zorluklara göğüs gererek, sadece millete hizmeti ön planda tutarak görev yapan öğretmenlerimizin çaba ve gayreti her türlü takdirin üstündedir.

Öğretmenlerin eğitim yolu ile hedefledikleri; öğrencilerine, çevrelerine ve topluma faydalı olmak ve onların iyi birer insan olarak yetişmelerini sağlamaktır.

Ülkemizin geleceğinde söz sahibi olacak olan evlatlarımızı teslim ettiğimiz, istikbâlimizin temsilcileri olan yavrularımızı şekillendiren, onların yetişmelerinde en büyük pay sahibi olan, böylece milletin geleceğini belirleyen saygıdeğer öğretmenlerimiz elbette yılda bir gün anılıp diğer günler unutulmaya terk edilecek insanlar değillerdir, olmamalıdır.

Bu sebeple öğretmenlerimiz sadece 24 Kasımlarda değil her an, her zaman hatırlanmalı ve onların maddi – manevi bütün sıkıntıları bir an önce giderilmelidir.

Ama en azından yılda bir defa da olsa hatırlanmak, öğretmenlik mesleğinin önemi, güzelliği ve problemlerinin ülke çapında konuşulur olması da hiç yoktan iyidir. Umarım öğretmenler günü, değerli öğretmenlerimizin maddi-mânevi yaşadıkları sıkıntılarının ortadan kalkmasına vesile olur.

Öğretmenlik gibi kutsal bir meslek erbabının zamanlarını sadece evlatlarımızın iyi yetişmesi yönünde harcaması gerekmektedir. Bu sebeple öğretmenlerimize her bakımdan rahat bir ortam sağlanmalı ve ellerine teslim ettiğimiz çocuklarımızın çok yüksek seviyede yetişmeleri hedeflenmelidir.

Öğretmenlerimizin kafa ve beyinleri kendi problemleri ile değil, sadece öğrencilerinin başarılı olması için çalışmalı ve yürekleri sadece bunun için atmalıdır.  

15 yıl boyunca severek, isteyerek ve benimseyerek yaptığım öğretmenlik mesleğinin, duygu dolu en güzel yanı, yıllar sonra herhangi bir yerde karşılaştığınız bir kişinin “hocam ben sizin öğrencinizim” diyerek elinizi öpmesidir.

İşte o an bütün vücudunuzun titrediğini hissettiğiniz ve kendinizi zirvede gördüğünüz andır. Yaşadığınız o kısacık an dünyalara bedeldir.

Öğretmen için en büyük mutluluk ve sevinç kaynağı, emek verdiği öğrencilerini yıllar sonra bir vazife başında görebilmesi ve ondan gerekli saygıyı alabilmesidir. Bendenizin de aradan yıllar geçse de zaman zaman bu tür güzel olaylarla karşılaşmam, duygularımı gizlememe engel olmaktadır.

Konya Büyükşehir Belediyesinde göreve başladığım andan itibaren değerli Başkanımız Halil Ürün Beyefendi, özellikle 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısı ile Valilikçe düzenlenen programa kendisini temsilen, öğretmen kökenli olmam hasebiyle olsa gerek sürekli olarak beni gönderirdi. Halil Ürün Başkanımızın yaptığı bu jest beni hem onurlandırır, hem de mutlu ederdi.       

Diyarbakır merkezde ve Çınar ilçesinde, o zamanki ismiyle Güneybağ’da ve daha sonra da Konya Meram Ortaokulunda yaşadığım öğretmenlik yıllarımı ve hatıralarımı nasıl unutabilirim?

O yıllar hayatımın en müstesna, en nadide anlarını yaşadığım yıllardır. Hâlâ görüştüğüm, sohbet ettiğim ve samimiyetle oturup kalktığım dostlarımın başında öğretmen arkadaşlarım gelmektedir.

Zaman zaman karşılaştığım öğrencilerim bana öğretmenlik yıllarımı hatırlatmakta en güzel duygularla bezenmemi sağlamaktadırlar.

Her türlü zorluklar karşısında yılmadan görevlerini hakkıyla yerine getirmeye çalışan değerli öğretmenlerimize sağlık, huzur ve mutluluk içinde ve başarılarla dolu hayırlı bir ömür geçirmelerini diliyorum.

Peygamber mesleği olan ulvi bir görevi ifa eden ve yeni nesillerimizi milli – manevi değerlerimizle donatmaya gayret eden öğretmenlerimize selam olsun. 

Bu vesile ile başta merhum babacığım olmak üzere ebediyete irtihal eylemiş öğretmenlerimize de Allah’tan rahmet diliyorum. Mekânları cennet olsun. Yazımı değerli öğretmenlerimize armağan ettiğim bir şiirimle tamamlıyorum. Sağlıklı ve mutlu yarınlar efendim.

ÖĞRETMENİM

Geleceğe yön verensin,

Cehalete bir frensin,

Yüreklere gül derensin,

Dehasın sen öğretmenim.

***

Evlatları yetiştiren,

Yanlışları değiştiren,

Sevgi, saygı geliştiren,

Sehasın sen öğretmenim.

***

Mazimizi aktarırsın,

İlmî ışık yaktırırsın,

Cehli yere döktürürsün,

Pahasın sen öğretmenim.

***

Peygamberler mesleğinde,

İlim, irfan peteğinde,

Vatan, bayrak gerçeğinde,

Şehasın sen öğretmenim.

***

Eğitimi yürütensin,

Bataklıklar kurutansın,

Cehaleti çürütensin,

Devasın sen öğretmenim.

***

           

Bir emanet canlar cana, 

Adında var büyük mânâ,

Tüm ödüller lâyık sana,

Revasın sen öğretmenim.

***

Oku diyen din neferi,

Sürdürürsün bu seferi,

Bu yarışta yaz zaferi,

Livasın sen öğretmenim.

***

Salih Sedat bu mesleği,

Yaptı, verdi her desteği,

Sevgi dolu tüm emeği, 

Mevasın sen öğretmenim.

SALİH SEDAT ERSÖZ