“Âlimin Ölümü, Âlemin Ölümü” gibidir denmiştir. Bir âlimin vefatını öğrenince, aklımıza derhal sözü gelir.

Geçen hafta “İrci'î hitâbın gûş ettir yâ Rab”diyen ömrünü Kur’an’a ve hayra adamış Konya’mızın iftihar kaynağı Hasan Hüseyin Varol hocamızı binlerce kişinin tezkiyesi ile Sultan Selim Camii’nden fani âlemden baki âleme yolcu ettik.

“Âlimin Ölümü, Âlemin Ölümü” sözü ile bir âlimin bir âlem demek olduğunun farkına varırız. Vah çeker, ah çeker hayıflanırız. İlminden yeterince istifade edemediğimiz için içimiz yanar.

İslam sarayının temel taşları âlimlerdir. Bir âlimin ölmesi binadan bir taşın düşmesi, bir gediğin açılması anlamına da gelir.

Âlim vefat ederse, ilim gider, ilim giderse din zayıflar din zayıflarsa hayat gider, medeniyet gider, barış gider, kardeşlik gider, ahlak gider huzur gider denilmiştir.

Âlim olursa, din olur, hayat olur, barış olur, sağlık olur, huzur olur, kardeşlik olur, ahlak olur, medeniyet olur,

Bir hadis-i şerifte şöyle buyrulmuş:” Kıyamet gününde üç zümre şefaat edecektir: Peygamberler, sonra âlimler, sonra da şehitler” (İbni Mâce, Zühd, 37, 2/1443)

Bu hadis-i şerife göre âlimler ahirette de istifade edilecek insanlardır.

Ama hangi âlimler?

Allah’a ve Resulüne, kitap ve sünnete ayarlı âlimler,

Onlar, Müslümanların birliğinden, dirliğinden, barış ve kardeşliğinden yana olan, arası açılmış Müslümanların arasını bulan, hakkı tutup kaldıran, milletin inancını ve akaidini bozan değil, milletin imanına kuvvet veren âlimler. Bunların makamda-mevkide, parada-pulda, şanda-şöhrette gözleri yoktur. Onların gözü sadece ve sadece Allah’ın rızasındadır.

Yukarıdaki özelliklere sahip olan âlimler “Peygamberlerin varisleridir.”

Konya’mızın yetiştirdiği Hasan Hüseyin Varol Hoca da özelikle Kur’an ilimlerinde öncü bir âlimdi.

 O, İmanını kalben tasdik, dili ikrar ve ameli ile gösteren bir insandı.

Onun hayatını incelediğinde azmin, adanmışlığın hasbiliğin ümmet derdi ile dertli olmanın izleri görülür.

İlme âşık, öğretmeye âşık olan hocamız, yaptığı hayri hizmetlerle ve açtığı vakıf ile binlerce Müslümanın derdine deva yarasına merhem oldu.

Hasan Hüseyin Varol, Konya semalarını aydınlatan bir kutup yıldızı ve kanaat önderiydi.

Son demlerinde sağlık problemleri olmasına rağmen Kur’an ilimleri öğretiminde iştiyakla yola devam eden bir yol göstericiydi.

Özellikle yazdığı kitapları ve yayınlanan hatıratı ile ve de yetiştirdiği binlerce öğrencisi ile her daim hayırla, rahmetle anılacaktır.

Hocamızın ;”Göçelim iman ile bayram edelim” sırrına ererek dünya misafirliğini tamamlamıştır inancı ile üstadımıza rahmet niyaz ediyor ve yakınlarına ve Konya’mıza baş sağlığı dileklerimizi iletiyoruz.

Son olarak teberrüken onun “Beklerim” şiirinden bir dörtlükle satırlarımıza son veriyoruz.

 “Gelin kardeşler gelin

Hakları helal edin

Bizlere dua edin

Şimdi Rahmet beklerim…”

Selam ve dua ile..