Konyalı iş insanı 100 yaşındaki Halil İbrahim Sayar, Cumhuriyet ile aynı yaşta olmanın gururunu yaşıyor. Halil İbrahim Sayar, 16 Ekim 1920 tarihinde Konya'nın tarihi Sille Mahallesinde dünyaya geldi. Ancak o dönemin şartları nedeniyle ailesi onu 24 Ekim 1923'te yani Cumhuriyetin ilanından 5 gün önce nüfusa kayıt ettirdi. Sayar, bugün ana yaşı olarak 103, nüfus yaşı olarak 100 yaşında. Cumhuriyetin 100. yılını görmenin ayrı bir gurur olduğunu anlatan Sayar, "Hem kuruluşunu hem de 100. yılını görmek herkese nasip olmaz. Bana da bunu görmek nasip oldu. Herkes gibi ben de bunun gururunu yaşıyorum" ifadelerini kullandı.

10 9 Kopya-2

KONYA’NIN EFSANE İSİMLERİNDEN…

Konya İmam Hatip Okulunun ilk binası olan Polis Okulu binasının kiralanmasından, yeni okul binasının temelinin atılmasına, Konya Yüksek İslam Enstitüsünün şehre kazandırılmasından yurt binalarına varıncaya kadar babası rahmetli Hacı Sıtkı Sayar ve arkadaşlarıyla birlikte çalışan, Konya’nın efsane isimlerinden yaşayan bir tarih olan Halil İbrahim Sayar, birçok hayır işleyerek insanların duasında yer alıyor.

10 6-3

KENDİ İŞİNİ KENDİ ÖĞRENDİ

Halil İbrahim Sayar’ın ticaret hayatında 1950 yılının önemi çok fazladır. Bu tarihten önce ticaret kaydı diye bir şey yokmuş. Ne alırsan ne satarsan ve ne kazanırsan hepsi kasaya gidermiş. 1951 yılında Maliye Bakanlığı tarafından bir kanun çıkarılmış. Denmiş ki işletmeler ve ticaretler defter tutacak, vergi verecek. Böyle olunca bir muhasebecilik kursu açılmış ve o dönem hiç kimse muhasebeyi bilmiyormuş. Bu kursa yazılan Halil İbrahim Sayar, 6 ay geceleri muhasebe kursuna gitmiş. Muhasebeciliği öğrendikten sonra tüccar olmuş. Her gece hesapları eve götürüp geceleri hesapları düzenlermiş. Muhasebeyi öğrendikten sonra 7 yıl boyunca bütün hesabı kendi tutmaya başlamış. İyice öğrendikten sonra muhasebeci tutmuş. Bunların yanında boyacılık işinde de ilerleyen Sayar’ın bu alanda şirketleri ve çalışanları mevcut. Ayrıca Sille’deki Çay Cami de hayırsever Halil İbrahim Sayar’ın öncülüğünde büyük bir onarım görmüştür. Sayar, Sille’ye Kur’an Kursu ve lojman desteği de vermiştir.

10 12-1

İLK KADIN KUR’AN KURSUNU AÇTI

İlk defa Koşucu Halit Camisini yaptıran Halil İbrahim Sayar, “Alâeddin Camisi 1950’de açıldığı zaman içerisi askerî malzeme doluydu. Caminin bütün kilimlerini Şerafettin Camisinin arkasında bir yere yığmışlar. Tamiratını yaptırdıktan sonra o camiyi de faaliyete geçirdik. 1951’de Konya İmam Hatip Okulu’nun yapılmasını sağladık. İlk kadın Kur’an kursunu 1962’de açma bendeniz fakire nasip oldu. İplikçi Camisi arkeoloji müzesi idi. Millet para vererek girerdi. Dönemin bakanına gidip oranın boşaltılmasını sağladım. Tamiratı da ben fakire nasip oldu. Ziraat Bankası ve Postahane dahil orası büyük bir medrese (İplikçi) imiş. Minaresi de talebelerin ezan seslerini duyması için şadırvana yakın caminin kıble tarafındaydı. Hava Üssü Camisini de1974’de ben fakir yaptırdım. Mahmud Sami Ramazanoğlu Külliyesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi’ni iki sınıflı olarak 1995’te açtık. İhsaniye’deki Sayar Camisi 1955’de imam eviyle birlikte 100 m2 minaresiz ve şadırvansız olarak yapılmıştı. Cami 2001’de yıkıldı, inşaatı 2005’te bitti ve 545 m2 minareli, şadırvanlı olarak 2009’da ibadete açıldı” şeklinde anlattı.

10 5-6

ASIRLIK YAŞINA RAĞMEN SAĞLIĞINI ORUÇ TUTMAYA BORÇLU

Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda Konya Kur'an-ı Kerim eğitiminde ön planda

Sayar, Ramazan ayından ayrı olarak pazartesi ve perşembe günleri devamlı oruçlu olur ve “Oruç tut, sıhhat bul” hadisi gereği oruç tuttuğunu belirterek “Çünkü oruç insan sağlığına şifadır. Ben sağlığımı tuttuğum bu oruçlara borçluyum” dedi.

10 3-4

10 2-2

10 1-4

10 4-4

10 7-3

Muhabir: TUBA KAYA