Küresel Isınma diye bir şey çıktığı ve kışın yazın belli olmadığı böylesi bir ortamda birbirimize sorarız!
-Cemrelere girdik mi? Muhatabı cevap verir;
-Cemrelere girdik. Cemre havaya düştü!
Şimdiki nesil CEMRE ne demek diye sorsa kim nasıl cevap verecek? Diye lafı uzatmadan ben anlaşılır biçimde tanımını yapıverelim isterseniz. Cemre kelime olarak Arapçadır. Ateş halindeki kömür, kor anlamı taşımaktadır. Diğer yandan bizim öğrenmek istediğimiz asıl cemre; 1 Şubat sonu ve Mart başında birer hafta ara ile havaya, suya ve toprağa düşerek sıcaklığın yükselmesine sebep olduğu kabul edilen ısıtıcı kuvvetin adına CEMRE diyoruz.
-20 Şubat’ta ilk cemrenin havaya düşmesiyle havalar ısınmaya başlar.
-27 Şubat’ta suya düşen cemre suları ısıtır.
-6 Mart’ta da toprağa düşen cemre ise toprağı ısıtır.
Diğer ifade ile 1. Cemre 20 Şubat’ta HAVAYA 2. Cemre 27 Şubat’ta SUYA 3. Cemre 6 Mart’ta TOPRAĞA hala bu cemre nedir anlamadım diyen var mı aranızda?
Hani nerde o eski kışlar? Benimle yaşıt olanlar az çok yaşadı bizlerden daha büyük olanlar ise daha çetin uzun kışları yaşadı. Eskiler kışı ikiye ayırırdı. 6 Mayıs Hıdrellez günü başlayıp 179 gün süren Hızır günleri ve 8 Kasım’da başlayıp 179 gün süren Kasım günleri diye tarif edilir. Kasım günlerini KIŞ, Hızır günlerini de YAZ olarak kabul ederlermiş.
Bizim Dorla Köyünde Rahmetli Gazi Aziz Ali Amca vardı ona sorardık;
-Aziz Ali Amca kış ne kadar sürer
-Konya’nın kışı mı biter, Kasım yüz elli, yaz belli. Yani Kasım yüzeli olmadan yazın geleceği belli olmaz.
-Aziz Ali Amca bu hesabı nasıl çıkarıyorsun? Diye sorduğumuzda;
-Oğlum Kara kış:50 gün, Zemheri:40 gün, Hamsin:50 gün topla 140 gün, 9 Mart dokuzu birde Sultan Nevruz işte sana 150 gün. Ancak der ve eklerlerdi; Mart canı isterse dokuz çeker istemezse otuz çeker.
Bizim Köylülerden otobüs şoförü anlatır; bir iki numarada oturan yolcular kendi aralarında konuşuyorlar. Kış bitti artık elbiseleri değiştirelim. Metroloji raporları, geçen yılki hava durumlarında örnek veriliyor. Diğeri yok daha var yalancı bahar bu olmaz. Cemre girdiydi çıktıydı derken tartışma uzamış gitmiş ve bizim köylünün kafası şişmiş. Arabayı sağa çekmiş yolcu indirirken;
-Bak Hemşerim ben sizin hava raporunuzu, cemre girdi çıktı çıkmadı, meteorolojinizi, yalancı baharınızı, geçen yılkı hava durumunu bilmem. Benim bildiğim Dorla’da Gazi Aziz Ali Amcamız sırtından keçeyi çıkarıp çıkarmadığıdır. Aziz Ali Amca ne zaman sırtından keçeyi çıkardı yaz geldi. Eğer Aziz Ali Amca sırtından keçeyi çıkarmadıysa daha kış var demektir.
Bilmem anlatabildim mi?