Özcan ve Saliha Çalıkuşu çifti hayır anlamında topluma kavuşturdukları eserler ile Konyalılara örnek oluyor. Hayırlarına cami ile başlayan Özcan Çalıkuşu; şadırvan, çeşme, sağlık ocağı, okul, tekrar bir cami gibi eserleri Konya’nın hizmetine sundu. Özcan Çalıkuşu, tüm gelirini hayra adıyor. Okulda eğitim gören çocukların, sağlık ocağında tedavi gören hastaların, camide namaz kılan cemaatin, çeşmeden su içen insanların duasında yer alan Özcan Çalıkuşu, oturduğu evi dahi bağışladı. Özcan Çalıkuşu'nun eşi ve kendi adına yaptırdığı cami, okul ve sağlık ocağının Yaka Mahallesi, Önçakıllar Sokak üzerinde yan yana olması ise Türkiye'de az rastlanır bir görüntü olarak karşımıza çıkıyor.

Özcan Çalıkuşu, 1945 yılında Konya'da doğdu. Orta 3'te okul hayatını bıraktı. Bandırma ilçesinde askerliği yaptı. İş hayatına kamyonculuk yaparak başladı. 1988 yılında ise minibüsçülük yapmaya başladı. Yaklaşık 20 yıl Minibüsçüler Odası Başkan Yardımcılığı görevini yaptı. Gelirinin çoğunu hayır işlerinde kullanan Özcan Çalıkuşu, 2014 Yerel Seçimlerinde de Yaka Mahallesi'ne muhtar adayı olmuştu.

YAPTIKLARI HAYIRLAR İLE VATANDAŞIN HAYATI KOLAYLAŞTI

İlk olarak 4 Okka Camii'ne arsa bağışlayan Özcan Çalıkuşu, babasından düşen bir arsayı camiye bağışladı. Çalıkuşu, annesi vefat ettikten sonra evinin karşısında bulunan 706 metrekarelik bir arsada, Çalıkuşu Camii'nin yapımına başladı. 2000 yılında da cami ibadete açıldı. Evinin yanında bulunan 2 bin 765 metrekarelik arsayı okul arsası olarak bağışladı ve 2008 yılında okul eğitime başladı. Buraya Meram Belediyesi'nin de desteği ile 10 derslik, kaliteli bir okul binası inşa edildi. Evinin karşısında 50 veresesi bulunan bin 350 metrekarelik bir arsa vardı. 50 vereselik arsayı çözerek satın aldı. Burayı da sağlık ocağı arsası olarak bağışladı. İl Özel İdaresi de buraya güzel bir sağlık ocağı yaptı ve Özcan Çalıkuşu, bahçesine güzel bir çeşme yaptırdı. Sonra anne ve babasının ruhuna Anasultan Mezarlığı'na 3 tane çeşme, Uluırmak Mezarlığı'na kayınpederinin ruhuna 2 tane çeşme ve yine Karahüyük'de bir camiye şadırvan yaptırdı. 2 bin metrekarelik bir arsa üzerinde olan evini de arsa ile beraber okula bağışladı. Çalıkuşu, “Bizler ölene kadar oturacağız. Ölünce okula geçecek.” dedi. Yine evinin yanındaki eczane yeri Özcan Çalıkuşu’na ait olup burayı da okula bağışladı. Çalıkuşu ailesinin yaptığı bu hayırlar sayesinde vatandaşlar, muayene olmak için, namaz kılmak için uzak mesafe kat etmekten kurtuldu. Çocuklar da başka mahallelerin okuluna gitmiyor artık.

Konya’da toparlayıcı olduk Konya’da toparlayıcı olduk

BENİM YÜZLERCE EVLADIM VAR

Halk ve protokol, Çalıkuşu ailesini çok seviyor, ilgi gösteriyorlar ve saygıları var. Bu bağlamda plaketler ve ödüller aldığını belirten Özcan Çalıkuşu, “Mahalle halkının duasını alıyorum. Benim için önemli olan bu. Ama eşim olmazsa bu işleri yapamazdım. Ben çalışırken, birçok işle eşim ilgilendi. Ben çalıştığım için her zaman ilgilenemiyordum. Eşimi arıyordum. Mesela bir malzeme geleceği zaman bunun yıkım ve yeri ile eşim ilgileniyordu. Kendisinden çok büyük destek aldım. Bu sayede okulumuz çok güzel oldu. 10 derslik 350 öğrencili özel okullara taş çıkartan bir okul. Çok kaliteli öğretmenlerimiz var. Teknik imkanları, laboratuvarı, kütüphanesi her şeyi olan bir okulumuz var. Bana kaç çocuğun var diye soruyorlar ben yüzlerce diyorum. Bu okuldaki öğrencilerin hepsi benim manevi evladım. Aynı durum sağlık ocağı ve cami için de geçerli. Sağlık ocağının doktorları ve camimizin imamı da mahalleli tarafından takdir edilen insanlar. Sağlık ocağına yaptırdığımız çeşme de mimarisi ile kendine hayran bırakıyor. Dolayısıyla herkes elinden gelen hayrı yapsın. Çünkü insanlara hayırlı olmak gerçekten çok farklı bir duygu. Konya'da çok fazla zenginlerimiz var. Bunlar da Konya’mıza fayda sağlarlar ise çok güzel bir duyguya kavuşurlar ve daha fazla insana yardım etmiş oluruz” ifadelerini kullandı.

TUBA KAYA 

Muhabir: TUBA KAYA