Bir gün Çin’e giderken Singapur hava limanına indiğimizde apronda uçağımız, Jumbo jet iki katlı uçakların yanında çok küçük kalmıştı. Singapur’a inen uçakların geneli dünyanın en büyükleri idi.

O an zihnimde, büyüklük kavramım değişmeye başladı.
Ölçek büyüklüğünde başka boyuta geçtim adeta…

Singapur’a inen herhangi bir yolcu, 24 saat içinde dünyanın herhangi bir yerine uçabiliyordu.

Singapur Konya’nın yüzde 1,8 ‘i kadar ülke….

Dedim ki böyle bir hava limanı Türkiye’de olmalı.  Yıl 2004.  Eğer pergelin iğnesini İstanbul’a koyarsak dünyanın en zengin ekonomilerine 3 saatte varılabilir.

İstanbul dünya ekonomisinin merkezi değil ama dünya ekonomik yoğunluğunun çekim merkezi olabilir.
İstanbul Hava Limanı’nın açılışına bu açıdan çok sevindim.

Bence Konya da her türlü yönü ile Afro Avrasya coğrafyasına en uygun sanayi ve ticaret merkezlerinden birisi olabilir. Potansiyeli, sanayi ve ticari geçmişi ve konumu  ile öyle bir alan olmaya aday bir şehir.
Nasrettin Hoca ayağımı bastığım yer dünyanın çekim merkezi derken Beyşehir’i değil, ama insanın kendisi, işi,  ülkesi  ile  beraber isterse iradesini ortaya koyabilir, potansiyelinin farkına varabilirse dünyanın merkezi olabilir anlamını kastetmiştir

Yapılmakta olan çift hat demiryolları, otoban ve bölünmüş yoları ile denizlere ulaşım gittikçe kolaylaşıyor. 2030 ‘da Anadolu ve Afro Avrasya’nın ekonomik çekim merkezlerinden birisi olacak bölgede yaşadığımızı fark etmeliyiz.

Belki 2030 geldiğinde Konya için 5 milyon nüfus normal kabul edilecek.

Beşinci organize sanayi bölgesinin tamamlanmak üzere olduğu, yakın zamanda altıncı OSB’nin hazırlıkları başladı bugünler o günlerin habercisi.

Zaten büyüklük olarak Konya OSB’si Türkiye’nin en büyüğü.

Sanayi alt yapısı, birikimleri ve deneyimleri ile Konya gelişmeye en hazır illerimizden birisi.

Bir gün Fuar alanı olarak da Afro Avrasya (Afrika, Avrupa, Asya, Orta ve uzak doğunun) en büyüklerinden birisi olacağını tahmin ediyorum.

Şu an eksiklik bakış açısında. Göç giderken düzülür, hele bir bakalım zihniyetinde bir yaklaşımla tesadüflere bağlı gelişmeye bel bağlamış durumdayız.

Neyse ki konumu, potansiyeli ve gelişmeler   Konya’yı zorluyor.


Mersin, Taşucu limanları ve oralara ulaşım alt yapısının tamamlanması durumunda lojistik merkezimizin de daha aktif olması ile Konya hak ettiği menzile hızla yaklaşacaktır.

Sektör Kimya ailesi olarak Endüstriyel Deterjan Sanayiinde göstermiş olduğu atılımla, hızlı bir gelişme gösteren Sektör Kimya firması Uluslararası fuarlar ve kurmuş olduğu ticaret ağı ile Konya’yı ve Ülkemizi katma değeri yüksek, sürdürülebilir pazarlara doğru bir rotada adım adım yol almaktadır.

Firma, Dubai’de bu hafta Beautyworld  Middle East Dubai Fuarında  dünya ticareti ile entegre olmak için girişimci bir ruhla yerini almıştır.

Konya’da, ülkemizde ve küresel ekonomik dünyada daha etkili stratejiler geliştirmek için Konyalı firmalarımızın atması gereken çok önemli adımlar var.

Yerel davranışlarla küresel adımlar atmak, yol almaya çalışmak çok uzun ve maliyeti yüksek bir yol.

Küresel ekonomi oyuncusu için küresel davranışlar ve kabiliyetler geliştirmemiz de gerekiyor.

Bu elbette onları kopya ederek takip etmek anlamına gelmiyor.

Girişimcilik, fedakârlık, cesaret, sıra dışı düşünebilme, hızlı uyum, öğrenme arzusu gibi zengin özelliklerimizi insan kaynaklarımızın da kalitesini arttırarak, öngörerek, tasarlayarak, lokomotif girişimciler seviyesine çıkmalıyız.

Şirketler büyüdükçe daha uzun vadeli, kararlı ve tutarlı adımlarla sürdürülebilir gelişmelerin oyuncuları olurlar.

Küçük gemilerin manevra kabiliyeti hızlı olur ancak göllerde ve kıyılarda iş yapar. Büyük gemilerin manevrası yavaş olur, öngörerek olur ve uzun menzilli rotalara sahip olur.

Onun için Sektör Kimya’nın   bu girişimini Konya’mızın ve Ülkemizin tanıtımı açısından çok değerli bir örnek olması açısından önemsiyorum.

İş adamları riski alır ama işe başlarken riski minimize etmesini bilir. Stratejik düşünür.

Sektör Kimya ekibi olarak, böyle bir Fuar’da aktif olarak yer almak, ülke ve şehrimizin gelişim kimyasına katkı yapmak adına çok değerli ekonomik bir reaksiyon.

Sadece şehrinin değil, ülkenin değil, bölgenin değil küresel ekonominin davranışı.
Üstelik bu aktivasyonu kalifiye ekip arkadaşları ile yapmak ayrıca değerli.

Firma bünyesinde ülkemizin dört bir tarafından gelen insanları, ortak özelliği ekip olmak olan ruhla birleştirerek Konya’lı firmalara örnek bir şirket  olduğunu da göstermiştir.

Aynı zamanda yurt içi ve yurt dışı satış ağı ve satış kanalları ile aktif satışı da yapabilmesinde belki de üst yönetimin pazarlama ve kalite kökenli olmasının büyük payı var.

Konya Anadolu’nun merkezinde yükselen bir değer…

Büyüklükle ilgili gelişmeleri nitelikle de sağlanabilirse eminim çok önemli gelişmelerin zamanı yakın…

Belki şehrin atanmış, seçilmiş, ekonominin milletin toplumun ve sivil toplum örgütlerinin yöneticileri olarak kafa kafaya vererek bu gelişmeleri hızlandırabiliriz.

Girişimcilerimiz ve üniversitelerimiz birbirine daha yakın çalışarak bu gelişmeleri zenginleştirebilir. Sektör Kimya, meslek yüksek okulları ve üniversite ile işbirliği açısından da örnek bir firma…

Yani bu gelişme top yekûn bir hareket…

Sektör Kimya Konya’lı bir firma olarak üzerine düşeni fazlası ile yapmaktadır.

Afro Avrasya’nın Konya’sının gelişmesi ülkemizin de  başka bir boyuta geçmesi açısından önemlidir.