Çocuk, Yüce Allah’ın bir aileye verdiği en kıymetli emanettir. Yeryüzünün kıymetlisi olan insanoğlunun en saf ve en masum hâlidir.

Evlatlarımız bizlerin dünya ve ahiret mutluluğunu elde etmemiz için imtihan vesileleridir. Şayet onları Allah’a kâmil manada kul, hayırlı ve faydalı bir insan olarak iyi yetiştirirsek kulluk imtihanımızı kazanmamız kolay ve mümkün olacaktır.

Her anne-baba çocuğunun temel ihtiyaçlarını karşılamakla mükelleftir. Bu ihtiyaçlar çocuğun bakımı, madden ve manen korunması ve iyi bir şekilde eğitilmesidir. Hiç bir anne-baba bu sorumluluklarını bir başka kişi ve kuruma devredemez.

Uğrunda uykusuz kaldığım, kendisi için her şeyimi feda ettiği, geleceği ve dünyalık eğitimi için gecemi gündüzüme kattığım, tüm servetimi yoluna serdiğim biricik evladım mı beni Allah’a şikâyet edecek mi demeyin!

Yarın huzuru mahşere çıktığımızda, çocukluk yıllarından beri üzerlerine titrediğimiz, aman iyi yetişsinler, güzel okullarda okusunlar, kariyer yapsınlar, iyi imkânlara sahip olsunlar, biz çok sıkıntı çektik ama onlar rahat etsinler dediğimiz çocuklarımız emanetin sahibine bizi şikâyete ederler mi demeyin!

Öyle bir güne doğru ilerliyoruz ki; “O gün, kişi kardeşinden, annesinden, babasından, karısından ve oğullarından, kaçar. O gün, herkesin kendine yeter derdi vardır. ” (Abese,37)

Herkesin kendi öncelikle hesabını vermekle yükümlü olduğu günde, çocuklarımız bizi Allah’a şikâyet ederlerse ne yapacağız?

 Huzuru mahşerde Ey Allah’ım, benim dünyaya gelmeme vesile olan annem ve babamdan şikâyetçiyim deyip, işte gerekçelerim derlerse ne yapacağız?

İşte evlatlarınızın şikâyet gerekçeleri…

 “Ey Allah’ım! Bana her şeyi öğrettiler, bütün sınavlara hazırladılar, ama kimsenin kimseyi tanımadığı bu ahiret sınavından hiç bahsetmediler. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Yıllarca onlarla aynı evde kaldım, bana bir gün namazdan bahsetmediler. Senin gönderdiğin kitaptan bahsetmediler. Peygamberimin sünnetinden bahsetmediler. Beni bir gün sabah namazına kaldırmadılar. Babam bir gün elimden tutup mescide götürmedi. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Yıllarca beraber kaldık, bir gün bana tesettürden bahsetmediler. İstediğim her kıyafeti aldılar ama iffetten, hayâdan bahsetmediler. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Beni internetle aynı odaya kapattılar, sınırsız interneti olan telefonlarla, yüzlerce uydu kanalı olan televizyonlarla aynı oda da baş başa bıraktılar ama haramı helali öğretmediler. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Her akşam, istisnasız her akşam annemle, babamla, kardeşlerimle, eşlerin birbirini aldattığı dizileri, ahlaksızlık kusan yarışmaları ve programları izledik. Bir gün olsun çocuğumuzun ahlakı bozulmasın, haramı örnek almasın demediler. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Evleneceğim kişiye ilk önce işini sordular, maaşını sordular, evini sordular, arabasını sordular ama imanını, namazını, ahlakını sormadılar. Beni bu beynamazın eline teslim ettiler. Şikâyetçiyim!

Ey Allah’ım! Yıllarca başka şehirde üniversite okudum bir gün bu çocuk ne yapar, kiminle kalır, nerelere gider gelir demediler. Gözleri diplomadan başka bir şey görmedi. Beni bu günah bataklığına terk edip gittiler. Şikâyetçiyim!

“De ki: Asıl ziyan edenler, asıl hüsrana uğrayanlar hem kendilerini hem de ailelerini kıyamet günü hüsrana uğratanlardır. Uyanık olun! İşte bu apaçık hüsranın ta kendisidir.” (Zümer, 15) İlahi uyarısının gerçekleşeceği, Allah muhafaza etsin öz evlatlarımızın bizden şikâyetçi olacağı, hem bizim hem de ailemizin hüsrana uğrayabileceği o gün gelmeden önce hazırlık yapalım. O gün için yapılabilecek en güzel hazırlık, İslam’a göre yetiştirilmiş ve Allah korkusuyla büyütülerek ahiret sınavına hazırlanmış çocuklarımızdır.”

Her şeyin bir gün fani olup, yok olacağı dünya hayatında kalacak kadar dünyalık, ebedi âlemde kalacak kadar uhrevi sermaye biriktirme şuurunu verebilen anne ve babalar ne mutlu insanlar. Çünkü doğan, bir gün mutlaka ölüyor.

Ankebût Suresi 45. Ayeti kerimede rabbimiz “Kitaptan sana vahyedilenleri oku, namazı özenle kıl. Kuşkusuz namaz hayâsızlıktan ve kötülükten meneder. Allah’ı anmak her şeyden önemlidir. Allah yaptıklarınızı bilir.” Buyuruyor.

Duamız….

İhlas ile kılınan namaz, bütün kötülüklerden ve hayâsızlıklardan rabbimizin teminatı ile bizleri koruduğuna göre,  evlatlarımıza bu şuurda yetiştirmeyi nasip eyle Allah’ım.

"Ey Rabbim! Beni, soyumdan gelenleri, namazı devamlı kılanlardan eyle! Ey Rabbimiz! Duamı kabul et!" (İbrahim, 40)

 “Allah’ım! Bize dünyada iyilik, güzellik ve nimet ver, ahirette de iyilik, güzellik ve nimet ver. Bizi ateş azabından koru.” (Bakara, 201)

“Rabbimiz! Beni, anamı, babamı ve bütün mü’minleri hesap gününde (herkesin sorguya çekileceği günde) bağışla.” (İbrahim, 41)

Amin.

Baki selamlar.

Kaynak: Abdülaziz Kıranşal, Milli Gazete, 24 Eyl 2017, Çocuklarınızın sizi Allah’a şikâyet edeceği güne hazır mısınız?