Ahilik Haftası Kutlama Konya İl Komitesi tarafından ahiliğin temel kriterleri göz önüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda ilimiz  - Bozkır ilçemizde "Tahin İmalatı"yla uğraşan Osman Kalay, teklif edilen üç aday arasında Konya İl Ahisi seçilmişti.  Üniversitemiz adına temsilen benimde içinde bulunduğum Konya  seçici kurulu, il seçici kurulu olarak her biri ahi özelliklerine sahip il adayları arasından en uygun adayı seçebilmiş  ki seçilen Konya ahi adayı Osman Kalay Kırşehir'de yapılan 31. Ahilik Haftası kutlamaları törenlerinde ülkemizde "Yılın Ahisi" seçilmiştir. Sayın Osman Kalay'ı şahsım ve Üniversitem adına tebrik ediyorum. Mesleğinin icrasında bundan sonra ki hayatında sağlıklı ömür ve başarı diliyorum. 

  Osman Kalay'ı bilmem, tanımam seçici kurulda Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından verilen bilgilerden ve daha sonra da basından okuduğumuz kadarı ile tanımaktayım. Konya'nın Bozkır ilçesinde yarım asırdır susamı taş değirmende çekip odun ateşinde kavurarak, geleneksel "Bozkır tahini" lezzetini tüketiciyle buluşturan 62 yaşındaki Osman Kalay, babasının kurduğu iş yerini aile fertleriyle (kardeşleri ve oğlu ile) ayakta tutma gayretini göstermektedir. Osman usta tahin üretiminde fabrikasyon üretime ve bunca teknolojik gelişmeye rağmen öğrendiği usullerle üretimini sürdürebilmiş, hem kalfa ve hem çırak ve hem de ustalar yetiştirerek mesleğini Bozkır gibi tarihi olarak eski bir ilçemizde sürdürebilmiştir. Üretimini markalaştırmış ve aranır hale getirmiş olması da takdire şayandır.

 Osman Kalay; 1960 yılında tahin üretimi için ilk değirmeni ve iş yerini babasının kurduğunu, bu iş yerinde kendisinin çocukluğundan beri babasının yanında çalıştığını, yarım asırı aşkın süredir kardeşleri ile birlikte tahincilik yapmaktadır. Osman Kalay İlçede "Tahincilik" mesleğini babadan gelen aile mesleği olarak sürdürmektedir.

Türkiye'de "yılın ahisi" seçilen Osman usta değirmenine gelen herkese alışveriş yapsa da yapmasa da ikramda bulunmadan göndermemekte, böylece Türk misafirperverliğinin ve ahiliğin bir örneğini göstermektedir. Bu misafirperverlik örneği Bozkır ilçemizde olduğu gibi diğer ilçelerimizde bazı üretim dallarında da görülmesi geleneklerimizin yaşatılması açısından sevindiricidir.  Ana yol üzerinde sebze ve meyve (kavun, karpuz, kiraz, elma vs) satan satıcılarımızda benzer ikramlarda bulunmaktadırlar. 

Osman Kalay ürettiği yöresel ürün, oluşturduğu marka, yetiştirdiği kalfa, çırak  ve usta sayısı dikkate alınarak Ahilik geleneğinin özüne uygun ahi adayları seçimlerinden dolayı Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Karabacak'ı  ve ekibini tebrik ediyorum. Yılın ahisinin Konya'dan seçilmesi Konya esnafı ve sanatkarları ve Konya'mız için gurur vericidir.  Son yıllarda meslek eğitiminin ve çalıştırılacak ara bulmanın güçleştiği ülkemizde meslek liselerinde Ahilik geleneğinin özüne uygun yeni düzenlemelere de ihtiyaç duyulduğu gerçeği göz önüne alınmalıdır. Asgari ücretle şehirde yaşamak arzusu kırılarak kentler dışındaki yerleşim yerlerinde de üretim yapacak iş yerlerini artıracak tedbirler alınmalı ki köyden kente göç azalsın, yılın ahisi ödülünü almamız gibi çalışanlar da memnuniyet duyabilsinler. Yılın ahisi seçilen Bozkır ilçemizde tahin üreticiliği yapmakta olan Osman Kalay'ı tekrar tebrik ediyor, Ahilik geleneğinin özüne uygun Esnaf ve Sanatkarlarımızın sayısının daha da artması, Konya için hayırlı olması ve Konya'nın gelecekte de yeni ahiler çıkarması dileklerimle selamlarımı sunarım, hoşça kalınız.