Konya’da 5- 9 Mart 2024 tarihleri arasında “Konya 2024 Tarım” başlığıyla “20. Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı “adıyla Konya Ticaret Odası- TÜYAP tarafından Konya Uluslararası Fuar Merkezinde ziyaretçilere açılmıştır. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından 20. Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı açılışı yapılmıştır. Açılış konuşmasında Yumaklı "Bugün 20'ncisini açacağımız, iştirak edeceğimiz Konya Tarım Fuarı artık bir marka olmuş. 300 bin ziyaretçi beklendiği söylendi. Çok önemli bir rakam. Tarımsal üretimle alakalı biraz şüpheci yaklaşımların, aslında bu 300 bin ziyaretçi sayısıyla beraber çok da gerçekçi olmadığını söylememiz lazım. Evet, problemlerimiz yok mu? Var ama bir taraftan tarımsal üretim konusunda büyük de bir iştah var, azim de var, gayret de var. Konya sadece tarımsal üretim değil, tarımsal sanayiyle alakalı son derece ciddi atılımlar içerisinde. O yüzden nasıl ki tarım ürünlerimizde ilgili ihracat potansiyelimizden bahsediyoruz, tarımsal makinalar konusundaki özellikle son dönemde bu bünyede gerçekleşmiş yapılarla beraber burada da büyük ilerlemelerin kaydolacağını düşünüyorum. Şimdiden buna vesile olanlara canı gönülden teşekkür ediyorum."

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Konya’da fuar açılışı ve yaptığı ziyartelerde “planlı ve sistemli bir şekilde tarımsal üretimi arttırmayı hedeflediklerine işaret ederek, "Amacımız Türkiye'de sürdürülebilir, verimli, kaliteli, kayıt altında bir üretimin olmasını sağlamak ve günün sonunda elde edilecek faydadan tekrar sektörü yatırım olarak daha ileriye götürecek, geliştirecek ortamların sağlanmasına mesnet teşkil etmek. Biz Konya'ya oldukça sık geliyoruz. Burası hem tarımsal üretim açısından hem de tarımsal sanayi açısından son derece önemli bir şehir, model bir şehir. Pek çok üretimiyle Türkiye sıralamasında her zaman en üst sıralarda olmuş. Dolayısıyla biz de geçtiğimiz yıl tarımsal üretim planlamasıyla alakalı ilk saha çalışmalarından bir tanesini Konya'da yaptık.” diye konuştu. Üretim planlaması konusunun herhangi bir proje değil, bir mecburiyet olduğunu vurgulayan Yumaklı, ülkenin her konuda hazırlıklı olmasını sağlamaya gayret ettiklerini belirtti”.

Bu yıl yedi ayrı salonda ve 100.000 metrekarelik alanda düzenlenen Konya Tarım Fuarında 450'den fazla katılımcının yer aldığı fuarda tarımın tüm sektörlerine özel olarak tasarlanmış çok çeşitli yeni teknoloji, hizmet ve araçları inceleme fırsatını yakalama imkânı bulunmaktadır. Fuarda küçük ve büyük güçlü traktörler, biçerdöverler, gübreleme, hasat makineleri, ekim makinelerindeki en son yenilikleri sergilenen fuarda çiftçiler ve tarımın diğer paydaşları büyük deneyim kazanmaktadırlar. Türkiye’nin en büyük tarım fuarı olan Konya Tarım Fuarı’nda her sene tarım sektörünün en son trendleri ve inovasyonları ile tanışma imkânı sunulmaktadır. Çeşitli sektörlerdeki ziyaretçilere son teknoloji tarım makineleri, teknolojisi ve yeni ekipmanları sunan yurt içi ve yurt dışı firmaların ürettikleri makine ve ekipmanlar görülmektedir. 

Tarım sektörünün dünya çapında buluşma noktası haline gelmiş olan Konya Tarım Fuarı’nda dünya tarım sektörünün önde gelen firmaları ile sektör profesyonelleri bir arada olduğundan ürün ve hizmetleri ile ziyaretçilerle tanışma, inceleme, alış veriş ve tarımsal deneyimler bulmaktadır. 

Beş gün süreyle açık kalacak Konya 2024 Tarım fuarında yurt içi ve yurt dışı 450 den fazla firma katılmış olup tarım sektörü ile ilgili paydaşlar 5- 9 Mart 2024 tarihleri arasında “Uluslararası Konya Tarım” fuarında geçen yıllarda olduğu gibi yurt içi ve yurt dışı çok sayıda ülkenin firmalarının katılımıyla fuar alanında ziyaretçileri ile bir araya getirmektedir. 

Tarım sektöründe faaliyet gösteren imalatçıları, sektöre ait kurum, kuruluş ve işletmeleri çiftçilerle bir araya getirme amacı taşıyan Konya Tarım Fuarı, sektördeki yurtiçi ve yurt dışı imalatçıların en son sistem ve teknoloji ile ürettikleri makine ve ürünlerini ziyaretçi ile buluşturmuşlardır. Tarım fuarları çiftçilerimizin kullanmakta oldukları mekanizasyonlarla ve tarımla ilgili bilgi ve yeniliklerden haber almaları için önemli bir fırsattır.

Bugün artık enformasyon, çiftçiler için önemli bir tarımsal girdi niteliği taşımaktadır. Fuarlar, sergiler, yazılı ve görsel tarımsal yayım sayesinde çiftçiler ihtiyaç duydukları enformasyona kolayca ulaşabilmektedirler. Tarım Fuarları bu nedenle tarım sektörü için daha fazla önem taşımaktadır.

Konya tarih öncesi çağlardan günümüze kadar her dönemde ekonomik, sosyal ve kültürel alanda önemli bir merkez olmuş ve bugüne kadar çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmış bir vilayettir. Tarımın başkenti olarak bilinen. Bu özelliklerini doğrulayan şehir merkezi ve ilçelerinde Konya- Çumra’da ki Çatalhöyük gibi çok sayıda tarihi yerler ve eserler bulunmaktadır.  

Bu tarihi geçmiş özellikleriyle Konya bunları yaşatmakta, sürdürmekte ve sürdürmeye de devam ederken ilde yapılan “Konya 2024 Tarım Fuarı” gibi fuarlar da Konya ve yöresine önemli katkılar sağlamaktadır. 

Tarım insanoğlunun var oluşundan bugüne kadar bulma, toplama, yetiştirme ve ıslah şeklinde gelişmiş ve halen geliştirilen teknolojiye göre de gelişmekte ve yenilenmektedir. Tarımda yeni teknolojik makine ve ekipmanlar tarımda kullanımı artmaktadır. Dronlar ve ileri algılama teknolojik özelliklere sahip makinelerin kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. 

Konya 2023 Tarım Fuarına yirmi ülkeden 474 firma ve firma temsilcisi katılmış ve doksan ülkeden 235195 kişi ziyaret etmiştir, bu yıl daha fazla firmanın katılacağı ve 400.000 den fazla daha fazla sayıda kişinin ziyaret edeceği beklenmektedir. 

Konya Tarım fuarında olduğu gibi Konya sahip olduğu coğrafik konum, iklim yapısı ve ürün çeşitliliği açısından zengin bir tarımsal ve yüksek üretim potansiyeline potansiyele sahiptir. Türkiye’de birçok üründe olduğu gibi tarım makine ve ekipmanları üretiminde de Konya ilk sırada yer almaktadır. Hem üretimde ve üretilen makine ve ekipmanın sürdürülebilirliği önemlidir. Bu nedenle Konya’nın bu potansiyelini sürdürebilmesi için tarımda girdi kullanımı desteklenmeli, ovanın su meselesi ve üreticilerin diğer problemleri çözüme kavuşturulmalıdır.

Konya bitkisel ve hayvansal üretimi yanında gelişmiş tarım makinaları ve gıda sektörü varlığı ile çeşitli krizlere rağmen ayakta kalabilmekte ve üretimini sürdürebilmesi için sektör desteklenerek sektörden kaçış önlenmelidir. 

Kırsal alanda çiftçilere tarımsal enformasyon sağlayan çok sayıda kuruluş bulunmaktadır. Bunlar arasında, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı il ve ilçe müdürlükleri, üniversiteler, tarımla ilgili kooperatifler, birlikler, araştırma kuruluşları, danışmanlık şirketleri sayılabilir. Çiftçiler tarımsal girdi ve ürün pazarlayan firmalardan da önemli tarımsal enformasyonlar elde edebilmektedirler. Konuya bu açıdan bakıldığında çeşitli tarım fuarlarına katılan firmalar çiftçilere enformasyon sağlayarak görsel ve uygulamalı olarak önemli tarımsal etkinlik gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda tarım fuarlarında firma temsilcileri ile çiftçiler bir araya gelmekte ve karşılıklı enformasyon transferi gerçekleşmektedir. 

Tarım fuarları çiftçilere enformasyon sağlayan önemli etkinlikler olduğundan çiftçilerin bu fuarlara katılımları ve ziyaret etmeleri mahalli idareciler, ziraat odaları ve diğer zirai kuruluşlar tarafından teşvik edilmelidir. Bu teşvik fuar içerisinde ve parkında görülen kişiler ve araçlardan da görülmektedir. 

Tarımda üretimi teşvik etmenin dolaylı bir yolu da tarımsal fuarlardır. Fuarlar ticari bir etkinlik olarak nitelendirilebilir, fuarlarda sektörel gelişmelerle teknolojik yeniliklerin tanıtımı yapılmaktadır. Konya TUYAP Fuar alanında yapılan Konya Tarım Fuarı üreticiler günümüzün ağırlaşan şartları altında, zorlaşan rekabet şartları içerisinde gelişen yeni ve kaliteli üretim teknolojilerini görmeye, firmalar ürünlerini sergilemeye, rakiplerini izleme imkânını da bulmaktadırlar. Fuar süresince yapılan tarımsal etkinliklerle üreticilere bilgi aktarımı doğrudan yapılmaktadır. Tarım Fuarı’na katılan firmaların temsilcileri fuar süresince standlarını ziyaret eden kişilere gerek firmaları gerekse fuardaki ürünleriyle ilgili enformasyon sağlayarak fuarda firma tanıtımına ve satışlarına olumlu katkı sağlamaktadırlar. 

Tarım Fuarı gibi ilde yapılan fuarlar şehrimize zenginlik katmaktadır. Çok sayıda firmanın katıldığı ve yurt dışı katılım ve ziyaretçilerle böylesi organizasyonlar, tarımsal bilgi ve görgülerini artırmak yanında Konya’nın tarihi, kültürel ve sosyal yapısını ve şehrimizi görmektedir. Birkaç günlüğüne de olsa fuar öncesi ve sonrasında yaşanan bu hareketlilikten tarım dışındaki sektörlerde faydalanmakta ve yöreye ekonomik katkı sağlamaktadırlar. 

Çiftçilerimizin bilgi ve yenilikleri fuarda görmek, incelemek ve satın almak fırsatını değerlendiren tarım sektörü paydaşlarına Konya Tarım Fuarının faydalı olduğu inkâr edilemez. Konya Tarım Fuarında sağladığı başarıda olduğu gibi Konya’nın tarımsal üretimde de sürdürülebilmesi için üreticilerin başta su temini olmak üzere önemli problemleri halledilmelidir. 

Konya’da yapılan tarım fuarını genişlemesi ve gelişmesi arzu edilmektedir. Bu gelişme sadece alanın genişlemesi değil daha da modernleşmesi olmalıdır.