Yeni İş Güvenliği Paketi Neler İçeriyor?

Her büyük felaketten( deprem, iş kazası vb) sonra bir torba yasa hazırlayıp hataları ve eksiklikleri gidermeye çalışmak artık bir Türkiye rutini haline geldi. Ermenek'te yaşanan ve hepimizi yasa boğan elim kaza sonrasında Hükümet yeni bir iş güvenliği paketi hazırlayarak Meclise sevk etti. Elli beş madde olarak hazırlanan tasarı hepimizin hayatını ilgilendiren önemli hükümler içermektedir. Tasarının ana hatlarını şöyle sıralayabiliriz:

-Eşi çalışmayan üç çocuklu bir asgari ücretliden vergi alınmayacak.Asgari geçim indirimi, ücretlerde vergi indirimi olarak yeniden düzenleniyor. Asgari geçim indirimi üçüncü çocukta yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılıyor. Eşi çalışmayan ve 3 çocuklu bir çalışanın asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilmesi amaçlanıyor. 

-Ermenek'te meydana gelen iş kazası sırasında kazanın olduğu işyerinde çalışan işçilere ve hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine altı ay süre ile brüt asgari ücret tutarında İşsizlik Sigortası Fonundan aylık ödeme yapılacak. Ayrıca bu kazada hayatını kaybeden işçinin varsa SGK'ya olan tüm borçları silinecek. Gerekli şartlar sağlanmasa dahi eş ve çocuklarına ölüm aylığı bağlanacak. Devlet, ölen işçinin eş, çocuk veya kardeşlerinden birisine kamuda personel olma imkânı verecek.

-İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yer alan yükümlülükleri 'yazılı olarak hatırlatıldığı' halde yerine getirmeyen işçi, patronu tarafından tazminatsız olarak işten atılabilecek. Örneğin baret veya kemer takmamakta direnen, eğitimlere katılmayan bir işçi,işveren tarafından derhal ve tazminatsız olarakişten çıkartılabilecek. Bu yükümlülükler arasında, kişisel koruyucu donanımları doğru kullanmak ve korumak da bulunuyor.

-Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 10'dan fazla çalışanı bulunan işyerlerinde 3 yıl süreyle ölümlü veya sürekli sakatlıkla sonuçlanan kaza olmazsa işsizlik sigortası işveren primi 3 yıl boyunca yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak alınacak. Ancak, ölümlü iş kazası olan işyerlerinde ise bu oran yüzde 3 olarak uygulanacak.

-Ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde kusurlu olduğu yargı kararıyla kesinleşen Madenci İşverene 2 yıl kamu ihalesinden men cezası uygulanacak.

-Yapı denetim kuruluşlarına; işyerinde, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatına göre düzenlenmesi gereken sağlık güvenlik planına ve onaylanmış yapı projesine uygun olarak çalışmaların yapıldığını denetlemek ve gerekli tedbirlerin alınması için yapı müteahhidini yazılı olarak uyarmak, uyarıya uyulmadığı takdirde durumu ilgili Çalışma ve İş Kurumu il müdürlüğüne bildirmek yükümlülüğü getiriliyor.

- İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanlarının işyerindeki tehlikeli durumları işverene bildirmesi konusu daha sert yaptırımlara bağlanıyor. İşveren tarafından gerekli önlemler alınmaz ve durum İşyeri hekimleri ve iş güvenliği uzmanları tarafından Çalışma Bakanlığı'na bildirilmezse işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanının belgesi üç ay, tekrarında ise altı ay süreyle askıya alınacak.

-Üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak.İşyerinde durdurulan işlerde izinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine üç yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

- İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin uygulanacak idari para cezalarının işyerindeki çalışan sayısı ve yapılan işin tehlikesine göre kademelendirilmesi yoluna gidilecek. Maden ve inşaat işyerlerinde cezalar 3 kat artırılarak kesilecek.

-Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için bin lira idari para cezası verilecek.