Birçok kesim tarafından sabırsızlıkla beklenen 'Torba Kanun' Tasarısı, yakın zamanda yasalaşarak yürürlüğe girdi. Başlangıçta kamu alacaklarını yapılandırma/af beklentisi ile yola çıkılmış ancak süreç içerisinde birçok Bakanlık değişik düzenlemeleri yasa kapsamına aldırarak torba yasayı adeta çuval yasa haline getirmiştir. Madencilik, taşeron işçilik, kamu alacaklarının yapılandırılması ve öğretmen atamaları başta olmak üzere 45 farklı kanunda değişiklikler içeren düzenlemeye. 15 Temmuz'da 60 madde olarak başlanılmış ancak 146 madde olarak sonuçlandırılmıştır. Bu kadar geniş yelpazeyi düzenlemesine karşın Torba Yasa, kamu alacaklarının yapılandırılması kısmında beklentileri karşılamaktan uzaktır.

Kamuoyunun beklentisi 2003 ve 2011 yıllarında çıkarılan ve başarılı sonuçlar elde edilen 4811 ve 6111 sayılı Kanunların benzeri içerikte bir düzenleme olmasına karşın, çıkarılan yasa sadece kesinleşmiş kamu alacaklarını içermektedir. Oysa yargının iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek ihtilaflı alacaklar ile vergi inceleme birimlerinin iş yükünü azaltacak matrah artırımı ve stok affı gibi düzenlemeler kapsama dâhil edilmemiştir. Bu yönüyle torba yasa için dağ fare doğurdu denilebilir.

Bununla birlikte torba yasa çalışma hayatı ve kesinleşmiş kamu alacakları açısından önemli düzenlemeler içermektedir. Bu yazımızda kesinleşmiş alacaklar açısından getirilen düzenlemelere kısaca değineceğiz.

30 Nisan 2014 tarihi itibariyle Maliye ve SGK'nın tahsil edemediği 100 milyar civarında bir alacağı bulunmaktadır. Yapılan alacak yapılandırılması neticesinde düşük faiz ve uzun vade ile Devlet birikmiş bu alacaklarını tahsil etmeyi hedeflemektedir. Cebri takibatın durması ve borcu uzun vadeye yayması borçlu mükellefler açısından önemli bir rahatlama getirmektedir. Kamu alacaklarının yapılandırılması düzenlemesinin içeriği özetle aşağıdaki gibidir.

1. Kesinleşmiş Vergi Borçları ile SSK ve Bağ-Kur prim borçlarında, anaparaya af yok.

2. Faiz ve gecikme zammına ise kısmi af var. Faiz ve gecikme zamları silinecek. Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranına göre yeniden hesaplanacak

3.Vergi aslına bağlı olan cezalara af yok. Vergi aslına bağlı olmayan cezalarda ise yüzde 50 indirim var. Ancak yüzde 50 indirimin uygulanabilmesi için kalan yüzde 50'nin Torba Yasa'da belirtilen süre ve şekilde ödenmesi gerekiyor.

4. SGK İdari Para Cezaları: 30 Nisan 2014 tarihine kadar işlenen fiillere ilişkin olup, 11 Eylül 2014 tarihi itibariyle ödenmemiş olan idari para cezası asıllarının yüzde 50'si silinecek. Bunun için kalan yüzde 50'nin Torba Yasa'da belirtilen süre ve şekilde ödenmesi gerekiyor .5-Başvurular Kasımda: Vergilerde, Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın, yani Kasım ayına, prim borçlarında ise üçüncü ayın sonuna yani Aralık ayına kadar, alacaklı idareye başvuruda bulunulması gerekiyor.

6-İlk Ödeme Aralıkta: İlk taksit vergilerde yayımı izleyen üçüncü ayda (Aralık ayında), SGK'da ise dördüncü ayda (Ocak 2015 ayında) ödenecek. Diğer taksitler ise ikişer ay ara ile en fazla 18 taksit halinde 36 ayda ödenecek. Ödemeler kredi kartı ile de yapılabilecek.

7-Sigara tüketenlere verilen idari para cezaları hariç olmak üzere, 31 Aralık 2013 tarihinden önce idari yaptırım kararı verildiği halde bu kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ilgilisine tebliğ edilmemiş olan ve genel bütçeye gelir kaydı gereken ve her bir kabahat için 120 TL altında kalan idari para cezaları tebliğ edilmeyecek, tebliğ edilenlerin alacakların tahsilinden vazgeçilecek 

8- 31 Aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 TL'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 TL'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek