İnşaat Sektцrüne Yeni Gьvenlik Tedbirleri Geliyor

İnşaat sektörü çalışanlarına uluslararası standartlarda yeni güvenceler kazandırmayı amaçlayan, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) 167 sayılı sözleşmesini içeren yasa tasarısı, 29.11.2014 tarihli Resmi gazetede yayımlanarak resmen yürürlüğe girdi. Sözleşme Örgüte üye 185 ülkeden 25'i tarafından onaylanmış olup toplam 44 maddeden oluşmaktadır.

Ülkemizde sanayileşme ile birlikte ortaya çıkan sosyo-ekonomik değişmeler, kentleşme olgusu ve kentlere göçün hızlanmasından doğan konut ihtiyacı, altyapı ihtiyaçlarını tamamlama çalışmaları ve baraj, yol, köprü vb. yapıların inşasının hızla artması inşaat sektörüne önemli bir boyut kazandırmıştır. Bu sektör, inşaat işlerinin geçici olması, birden fazla alt işverenin çalışması ve çok fazla sektöre hitap etmesi gibi kendine has bazı özellikleri ile iş güvenliği ve sağlığı açısından zor bir faaliyet alanını oluşturmaktadır.

Tüm dünyada inşaat sektöründe ölümlü iş kazası oranının diğer sektörlere oranla hayli yüksek olduğu, inşaat işleri arasında iş kazasına bağlı can kaybının diğer sektörlerdeki işlere oranla ortalama üç kat daha fazla olduğu ve iki kat daha fazla yaralanma tehlikesiyle karşı karşıya oldukları kaydedilmektedir.

Onaylanan uluslararası bu sözleşme ile, yapılan işe bağlı olarak meydana gelen yaralanma ve mesleki hastalıklar ile can kayıplarının önlenmesine yönelik olarak sosyal taraflarla (işçi ve işveren örgütleri, kamu otoriteleri vb) istişare halinde inşaat işlerinde sağlık ve güvenliğin sürdürülebilir şekilde iyileştirilmesi ile inşaat sektörüne özgü risk ve tehlikelere karşı politika oluşturulması ve bunun ülke ve işletme düzeyinde eyleme dönüştürülmesi öngörülmektedir.

Türkiye'de sık sık kazaların yaşandığı inşaat sektörüne neşter vuracak nitelikteolan bu sözleşmenin ana hatları aşağıdaki gibidir:

- Sözleşmede inşaat işlerinin görüldüğü alanlar, inşaat işlerinde kullanılan araç, malzemelerde güvenlik ve sağlık, üye ülkelerin hükümetlerince konuya ilişkin önlemlerin alınması, işçi ve işverenlerin yükümlülüklerine ilişkin hükümler bulunuyor.

- Sözleşmeyi onaylayan her üye, güvenlik ve sağlık için mevcut risklerin değerlendirilmesi konusunda, sözleşme hükümlerinin uygulanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri yürürlüğe koymayı taahhütte bulunuyor.

- Yüksekte kurulmuş çalışma yerlerine, başka güvenli erişim araçlarının olmadığı durumlarda, uygun ve kaliteli merdivenler sağlanacak. İskele ve merdivenler, ulusal mevzuata uygun olarak inşa edilecek, kullanılacak, yetkili kişi tarafından denetlenecek.

- Her inşaat alanında veya çevresinde işçilerin sayısına ve işin süresine bağlı olarak, tuvalet ve yıkanma tesisleri, işçilerin kıyafetlerini değiştirmek, kurutmak için tesisler, olumsuz hava koşullarından dolayı iş kesintiye uğradığı sürelerde yemek ve barınmak için yerler sağlanacak. Her inşaat alanında veya çevresinde içme suyu bulundurulacak.

- İşçilere kaza riskine veya sağlığa zarar verecek risklere karşı kişisel koruyucu donanım ve koruyucu kıyafetler, işverenler tarafından ücretsiz sağlanacak, bakımı yapılacak. Sözleşmeyi imzalayan her üye, sözleşme hükümlerinin fiilen uygulanmasını sağlamak için gerekli bütün önlemleri alacak.

- İşçiler, işyerlerinde maruz kalabilecekleri olası kazalara ve yakalanabilecekleri hastalıklara karşı bilgilendirilecek.

İnşaat sektöründe olanlar açısından ilave yükler getirecek olan bu sözleşme umarım kağıt üstünde kalmaz ve iş sağlığı ve güvenliği açısından hepimizi üzen kazaların asgariye indirilmesine vesile olur.