Günümüz teknolojik koşullarında mal ve hizmet arzının oldukça kolaylaştığı, buna karşın üretilen bu mal ve hizmetlerin satışının artan küresel ölçekteki rekabetten dolayı hayli zorlaştığına tanıklık etmekteyiz. Ancak işadamlarımız üretilen mal ve hizmetin satılmasının zorluğu yanında daha büyük bir sorunla karşı karşıyadır: “tahsilat sorunu”.  

Ülkemizde önemli bir tahsilat aracı olan çekle ilgili yapılan yasal düzenlemeler tahsilat sorununu daha da kronikleştirmiştir. Çek de hapis cezasının kalkması sonucu çoğu firma alacağını tahsil edemediği için borcunu ödeyememiş ve temerrüde düşmüştür. Bu durum ise piyasalarda zincirleme bir tahsilat sorunu yaratmaktadır. Bu nedenle vadeli mal satışlarında alıcının mali durumu büyük önem arz etmektedir. Firmalarımız vadeli mal satışlarında alıcının ödeme alışkanlığını, çek ve kredi durumunu sorgulayabilse ticaretini daha güvenli yapabilme imkânına kavuşacaktır. Bu ihtiyaca binaen daha önce sadece bankalar için oluşturulan Kredi Kayıt Bürosu reel sektöre de hizmet verecek şekilde hizmet ağını geliştirmiştir.

Kredi Kayıt Bürosu Nedir?

Bankalar Birliği'nin de desteği ile, ana faaliyet konuları para ve sermaye piyasaları ile sigortacılık olan mali kurumlar arasında bireysel kredilerin takip ve kontrolünü sağlamak üzere gerekli olan bilgi paylaşımını gerçekleştirmek amacıyla, 1995 yılında 11 bankanın ortaklığı ile Kredi Kayıt Bürosu A.Ş. kurulmuştur. Bankalar Birliği'nin şemsiyesi altında faaliyetini sürdüren Büroya şu anda 49 banka ortak bulunmaktadır. Daha önceleri sadece banklara hizmet veren büro günümüzde reel sektöre de hizmet sunmaktadır. 

2 lira 30 Kuruş'a Çek Sorunu Bitiyor

Günümüzde vadeli satışlar karşılığında borçludan çek senet alınmaktadır. Ancak borçlunun kredi durumu ve ödeme alışkanlığı konusunda çoğu kez sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu sorunun aşılmasında kredi kayıt bürosu önemli bir hizmet sunmaktadır. Borçlanacak kimsenin izni alınarak. “Ben sizin borç ödeme alışkanlığınızı soruşturabilir miyim?” diyorsunuz. Sonra Kredi Kayıt Bürosu'nu arıyorsunuz. 2 lira 30 kuruş ödüyorsunuz. Borçlanacak kimsenin ismini, iletişim adresini veriyorsunuz. Kredi Kayıt Bürosu, borçlanacak kişiyi buluyor. “Sizin geçmişteki borç ödeme bilgilerinizi istiyorlar. Verebilir miyiz?” diye soruluyor. Borçlanacak kişi evet der ise, Kredi Kayıt Bürosu, müracaat sahibine, borçlanacak kişinin geçmişinde borçlarını zamanında ödeyip ödemediği, borç yükü hakkında yazılı bilgi veriyor. Bütün bunlar akıllı telefon veya bilgisayar aracılığıyla 5-10 dakikada yapılabilmektedir. 

Bankalar büronun hizmetlerinden büyük ölçüde yararlanmasına karşın reel sektör bu uygulamadan yeterince faydalanmamaktadır. Finans sektörü ayda 700 bin sorgulama yapmasına karşın reel sektörün aylık sorgulama adedi 28 binde kalmaktadır.

Reel sektörün bu hizmetten daha yaygın olarak yararlanabilmesi için TOBB ve Kredi Kayıt Bürosu arasında işbirliği protokolü imzalanmış olup bağlı odalar konu hakkında bilgilendirilmiştir. Konya Ticaret Odası da internet sitesinden üyelerine gerekli duyuruyu yapmıştır. Konuyla ilgili KTO duyurusun bir bölümü aşağıda yer almaktadır. Detaylı bilgi için odayla temas kurulabilir.

“!!Böylece üyelerimiz kendi çek ve kredi sicillerini görebilecek ve isterlerse bunları başkalarıyla paylaşabileceklerdir. Aynı zamanda karşı tarafın onay vermesi halinde başka firmaların da çek ve kredi sicilleri hakkında bilgi alabileceklerdir. Böylelikle ticari işlemlerde karşı tarafın durumunu bilerek daha sağlıklı karar alınması mümkün olabilecektir. Diğer taraftan bu sistemin çalışması için hem alıcının (örneğin çek keşidecisinin) hem de satıcının (örneğin çek hamilinin) sisteme üye olması gerekmektedir. Gerçek kişi(şahıs) işletme olan üyelerimiz “kkb.com.tr” internet sayfasında “Online İşlemler” başlığı altındaki “Internet Şube Başvuru Formu – Bireysel” bölümünden gerekli bilgi girişini yaparak üyelik işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Ayrıca odamıza başvurmalarına gerek yoktur.

Tüzel kişi işletme olan üyelerimizin Kredi Kayıt Bürosu “kkb.com.tr” internet sayfasında “Online İşlemler” başlığı altındaki “Internet Şube Başvuru Formu – Kurumsal” bölümünden şirketleri ile ilgili bilgi girişini yapmaları gerekmektedir. Daha sonra ekrandan doldurdukları başvuru formunu bastırmaları, imza yetkilisi olarak belirtilen kişilere imzalatmaları daha sonra bu kişilerin imza sirküleri aslı veya noter onaylı sureti ve imza sirkülerindeki isimlerin yetkili olduklarını gösteren ticaret sicil gazetesi örneği ile odamıza başvurmaları gerekmektedir!!!”