İnsanın yaşamını devam ettirmesi için en az oksijen kadar önemli olan suyun, vücutta pek çok görevi de bulunuyor. İnsan bedeninin 2/3'ü sudan oluşurken, her insanın kendini zinde hissetmesi için günde ortalama 2.5 litre suya ihtiyacı vardır. Vücut özellikle geceleri su almadığı için, sabahları uyandığınızda hemen bir bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz.

Suyun Vücuttaki Yararları 

Su, aldığımız besinlerin sindirilmesi sonucu oluşan atıkları böbrek ve akciğerlere taşıyıp bizi toksik maddelerden korur. Vücudumuzun ısısını dengede tutmada yardımcı olur. Eklemlerimizin kayganlığını sağlar. Tansiyonu dengeler. Kulak, burun, boğaz gibi bölgelerin nemli kalmasını sağlar. Kabızlığın giderilmesine, idrar yolu enfeksiyonun önlenmesine, cilt sağlığının korunmasına yardımcı olur. Cildin nem ve elastikiyetinin düzenlenmesinde rol oynaması sebebiyle selülit oluşumunu engellemeye yardımcıdır. Gerekli miktarda su alındığında; mide doygunluğu anlaşılarak fazla besin tüketiminden bizi korur ve zayıflamamıza yardımcı olur. 

Susuzluğu Nasıl Anlarız?

Günlük tüketilmesi gereken su miktarı kişinin yaşam koşullarına, yaptığı işe, cinsiyetine, kilosuna göre değişmektedir. Sağlıklı birey yeterli miktarda su içtiğini idrarını takip ettiği zaman anlayacaktır. Eğer; idrar suya yakın bir renkte akışkan çıkıyorsa, yeterli su alıyorsunuz demektir, eğer; idrarınız sarıya yakın ve yoğun çıkıyorsa, vücudunuzun su miktarını karşılayamıyorsunuz demektir. Ayrıca şunu da unutmamak gerekir ki; gün içinde aldığınız çayın ve kahvenin günlük su tüketiminize yararı yoktur. Aksine bu içecekler daha fazla idrar çıkışını sağladığı için vücudunuzda su miktarının azalmasına sebep olur ve vücudunuz susuzluk çekecektir.

 

 

Diyetisyen Halime CAN