Ortak Sağlık Güvenlik Birimi, kısa adıyla OSGB. Son zamanların belki de en revaçta olan sektörü. Çünkü hayati bir önem taşıyor. Son zamanların diyorum çünkü OSGB daha yeni yeni kurumlar, kuruluşlar, işverenler tarafından önem kazandı.

En basit ifadeyle Ortak Sağlık Güvenlik Birimi ruhsatını alıp, sektörde bu hizmeti veren şirketler işyerlerinde iş sağlığını ve güvenliğini teminat altında almak için çalışmalar yürütüyorlar, tedbirler alıyorlar. Gaye ne? İşçinin veya personelin sağlıklı koşullar içerisinde işini icra edebilmesi.

Her ay gazetenizin eki olarak siz değerli okurlarımıza sunduğumuz 10'LAR Dergisi vesilesiyle tanıştım ben de OSGB sektörüyle. Son derece derin bir sektör. İçerisinde çok fazla prosedürü barındırıyor.İş güvenliği uzmanlığı, danışmanlık, risk analizleri, denetleme, kayıt ve istatistik, iç yönetmelik ve organizasyon, büyük kazaları önleme politikası, ortam ölçümleri, makine ve ekipmanların periyodik kontrolleri, elektrik ve topraklama ölçümleri, acil eylem planı (yangın, deprem, sel, sızıntı vesaire), iş sağlığı ve güvenliği kurulunun oluşturulması, iş sağlığı ve güvenliği el kitaplarının hazırlanması, koruyucu donanım standartlarının hazırlanması gibi faaliyetleri var. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 4. ve 17. maddeleri gereğince işveren çalışanlarına işyerinde karşılaşılabilecek sağlık ve güvenlik riskleri, koruyucu ve önleyici tedbirler, yasal hak ve sorumlulukları, ilkyardım, olağandışı durumlar, afetler ve yangınla mücadele ve tahliye işleri konularında eğitim verdirmek zorunda kalıyor. Bu eğitim özellikle işe başlamadan önce, çalışma yeri veya iş değişikliğinde, iş ekipmanının değişmesi veya yeni teknoloji uygulanması halinde veriliyor. Eğitimler, değişen ve ortaya çıkan yeni risklere uygun olarak yenilenir, gerektiğinde ve düzenli aralıklarla tekrarlanır. Dünyada ve Türkiye'de meydana gelen hızlı sanayileşme ve teknolojik gelişmeler ile doğru orantılı olarak özellikle iş yerlerinde çalışan kişilerin güvenliği ile ilgili bazı sorunlar da açığa çıkmıştır. Bu sebeple birtakım önlemleri önceden alarak iş yerlerini güvenli hale getirmek gerekmekte olduğundan iş güvenliği oldukça önem kazanmıştır.

Sektörde bir de risk analizi diye bir kavram var. Ondan da kısaca bahsetmek isterim. İş yerinde var olan ya da dışarıdan gelebilecek tehlikelerin belirlenmesi, bu tehlikelerin riske dönüşmesine yol açan faktörler ile tehlikelerden kaynaklanan risklerin analiz edilerek derecelendirilmesi ve kontrol tedbirlerinin karşılaştırılması amacıyla yapılması gerekli çalışmalardır. 31 Aralık'ta yürürlüğe giren 6331 sayılı yasa gereği, her yıl tüm işyerlerinde çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimi verilmesi yasal zorunluluktur. Bu kapsamda, işyerlerinde çalışma saatlerine uygun olarak, tecrübeli iş güvenliği uzmanlarımızca bu eğitimler verilmektedir. Eğitimlerin öncesinde ve sonrasında yapılan testler ile eğitim sonuç raporlamaları şirketlere yapılmaktadır ve katılım belgeleri tüm katılımcılara iletilmektedir.