Geçtiğimiz hafta sayın Başbakan '' Dün ile yarın arasında köprü kuruyor, ulaşım ağları ile medeniyetimzi yeniden canlanrıyoruz'' diyerek,Konya'ya Metro müjdesini verdi.

Ulaştırma bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi 2030 yılını kapsayan, kentin ana ulaşımı ile yatırımın gerçekleştirilebilirliği ile ilgili çok kapsamlı bir ulaşım yatırım planı hazırlanmış.

Katkısı olan herkesi, kurumu tebrik ediyorum..

Amaç kentin uulaşımını en etkili şekilde gerçekleştirmek..

Plan Ulaştırma bakanlığı tarafından hazırlandığı için, genelde teknik verilere dayanyıyor. Eminim, Konya Büyük Şehir Belediyesinin, Proje ile ilgili sosyal, ekonomik, kentin tarihi, Kentin ruhsal yapısı, Bireyin kentsel yaşamı, toplumsal ve bireysel gelişimi ile ilgili etkileri konusunda detaylı çalışmalar yapıyordur.

 

Benim bu planda gördüğüm ya da göremdiğim , vurgusu yapılmamış ama kente, gelecekte en çok katma değeri sağalayacak ana unsur;   Fuar ulaşımı hakkında düzenlemeye gerekli önem  verilmemiş, ele alınmamış..

Bence Fuarcılık; Konya için ana gelişim ve cazibe noktalarından birisi olacaktır. 

Çünkü;

Konya ulsal karayolu,Yüksek Hızlı tren Hatları, Hatta gelecekte bir çok ülkeye Hava Limanı bağlantısı sağlayacak il.

Limanlara Karayolu ve Tren yolu ile bağlantısı yakın. Özellikle Doğu Akdenizin En stratejik, Turizm, Konteyner ve Sanayi Limanları  yanı başında. Mersin, Taşucu, ve Yeşilovacık Limanları Aynı zamanda Konya ve Çevresi Sanayi ve ticaret Bölgelerinin Mütemmim cüz-ü..

Çok yakın zamanda Konya sanayisinin Büyük dönüşüm geçireceğine inanıyorum.Kılasik esnaf bakış açısından, iş adamı kültürüne doğru hızlı bir geçiş var, şartlar da bunu zorluyor. Bu durum; kurumsallaşma, süreklilik, istikrar ihtiyacı ile birlkte, artık Konya sanayiciliğine şartların ve gelişmenin dayatması olarak da olsa farklı bir kulvarın kapısını aralamaktadır.

Konya ve çevre illerinde de sanayi hızla dönüşmektedir.

Dolayısı ile hep dile getrdiğim gibi, Konya fuarı sadece ulusal değil üç kıtanın stratejij fuarı olacaktır.

Dolayısyla Konya kılasik inanç, gezi, keşif turizminin yanında çok önemli bir turizm dalı olan ticari ve sanayi turizminin,fuar turizminin merkezi olacaktır. Olmalı olması için planlar yapmalıyız!

Hem ziyaret, hem ticaret turizmi ağırlığını gittikçe hissetirmekdedir.

İşte bütün bu saydığım sebeplerden dolayı Fuar Alanını Şehir merkezine en hızlı ulaştıracak araç Metrodur. Ama bu yeterince vurgulanmamıştır...

 

Ayrıca metro için söylemek istediğim önemli birkaç not;

Metro yapılırken dünyanın diğer bir ülkesindeki metroya benzemeye çalışmayalım.Aksine Metromuz sıra dışı bir şehircilik, kültür ve sosyal ruh barındırsın.

Mesela istasyonları farklı konuları içersin.

Bir tanesi Tarihi alışverişmerkezlerinden birisi olsun.. Bedesten.. 

Bir tanesi Anadolu'nun kültür Müzesi olsun..

Bir tanesi, Konya sanayicilerinin (Show Room) ürünlerini daimi sergileme alanları olsun!

Bir tanesi Kütüphane olsun, hatta Konya el yazması eserlerinin kopyası orada olsun..

Her istasyon Konya'nın bir değerini sergilesin..

Mesela Bir istasyon Çatalhöyük'ün minyatürü olsun!.

Konya yeni metrosu ile Konya'da yaşayanları, ve Konya'yı  ziyaret edenlerin ruhlarını dönüştürsün, onlara yeni ufuklar açsın..

Metro Konya'nın geleneksel yapısı ile modern dünyaynın sentezinin hayallarini kurdursun.Keşif ruhunu geliştirsin. İnsan ruhunda yeni ufukları tasarlama hevesini canlandırsın..

Mevlana bütün kalpleri Konya'ya çağırırken yesin içsin sonra eski haline geri dösün diye mi çağırdı dersiniz? 

Yeni bir hayata yelken açmak için , Konya bir başlangıç limanı olsun diye değil mi..

Konya Metrosu, Yeni Hızlı Tren Garı ile Kent başka bir boyuta geçerken, eğer farklı bir medeniyetin kapısını aralamayı hedefliyorsak,olanlarımızdan yola çıkarak, benzeri olmayanları yapalım..

Bu potansiyel, Konya'mızda fazlası ile var. Yeter ki harekete geçirmesini bilelim. Kullanmasını bilelim..

Daha ucuzunu yapacağız diye tarihsel fırsatı kaçırmayalım. Zira insanın potansiyelini harekete geçirebilen bir yatırım belki parasal olarak yüksek harcama getirebilir ancak, Yaşam maliyetini kesinlikle düşürecektir. Toplumsal verimlilik artacaktır.

Metronun çekim gücü, etkileme gücü kesinlikle topluma yeni ufuklar açacaktır.

Zira diğer kentlerimizin Metrosunun ulaşım aracından öte çok da kentlere katkısı olmamıştır..