Çok bilinmeyenli Suriye denklemine çözüm aranıyor, her gün yeni çözüm önerileri sunuluyor ki denkleme yeni bir boyut kazandıran en önemli  gelişme Ankara’daki  üçlü zirve   oldu. Geçmişte her ne yaşanırsa yaşansın, ilişkiler ne boyutta olursa olsun Suriye söz konusu olduğu zaman bütün devletler geçmişe sünger çekmek zorundalar çünkü Orta doğu dediğimiz coğrafya  hem  ölümün hem yaşamın hem gücün hem kültürün el ele yaşadığı bir alandır .Eğer güçlü bir devletseniz bu topraklar üzerinde sizin de bir sözünüz, bir tarafınız olmalı. Malum şu anda bütün güç unsurları bölgeye gelmiş durumda ve taraf oluşturulmaya çalışılıyor. Bu da Rusya ile yaşadığımız uçak düşürme  olayından sonra neden yan yana olduğumuzu gayet iyi açıklıyor. Bölgede şansı yüksek olan bir oluşumuz  dikkat edin ülke demedim oluşumuz  çünkü sınır dışında da oldukça büyük bir etkimiz var. Afrin ‘ den sonra  Şam ‘mın bile bizi kurtarın çağrısına muhatap olduk  buda bölgede bize avantaj sağlar ,Stratejik konumdan bahsetmiyorum bile . 

          Toparlarsak; etkili bir askeri gücümüz var hem de yerli silahlarımızla, bölge halkı bizi istiyor, 9oo km lik bir sınırımız, devletinin arkasında duran , ölümden korkmayan bunu 15 temmuzda bütün dünyaya gösteren  bir millet var! İşte buda bizi popüler bir (müttefik demeyeceğim bu brokratik sözlükteki  karşılığı ) ortak yapıyor.  Eğer böyle bir etken olmamış olsaydık Orta doğu çoktan parçalanmış  Irak’ın kaderine mahkum kalmış sıra çoktan Türkiye ‘ye gelmiş olurdu. Türkiye bölgenin kaderini değiştirdi değiştirmeye devam edecek . Afrinle anlaşıldı ki kendi tabirleriyle  yoldukları Araplara benzemiyoruz  buda orta doğu sürecini uzattı hatta ve hatta  bileşenlerinden kazananlarına kadar bütün oluşumlarını  yerinden oynattı şimdi taraflar yeniden oluşturuluyor. Şimdilik görünen ki hanesine artı yazılan grup kuşkusuz İran Rusya Türkiye cephesi, ABD her ne kadar bizi çok takmadığını yansıtmaya çalışsa da endişeli , Fransa  Türkiye ‘den cevabını zaten almıştır diye düşünüyorum batının tarafını nasıl oluşturacağı  konusundaki ip uçları biraz belirsiz sanırım kafalar karışık ve zaman kazanmaya çalışıyorlar. 

Trump  Putin’i Wasington’a davet etti İngiltere’yi karşısına alamayacağına göre Putin’e göz dağı verecektir çünkü S400 ler bölgede Türkiye’yi daha güçlü yapacaktır .Bu göz dağı   karşılık bulamayacaktır ama böyle olacak gibi görünüyor .En çok Münbiç konuşuluyor ama ABD zaten Münbiç’ i gözden çıkarmış  Fırat’ın doğusuyla ilgili planlar yapıyor hepimiz biliyoruz ki ABD her ne kadar çekileceğini açıklasa da sahayı terk etmez. ABD ve batı için sömürgecilik kalkınmanın bir numaralı  maddesi haline gelmiştir; alışkanlıklarından vazgeçemezler maalesef.

Devletlerin gizli odalarında oldukça gizli hesaplar yapılıyor  Türkiye’nin itibarsızlaştırması söz konusu bile değil masada yer açmaları lazım , bu yerin ne kadar küçültüleceği konuşuluyor çünkü Türkiye Müslüman bir coğrafyada Müslüman bir ülke olarak bölgeyi tek bir amaç altında toplaya bilir ne çok söz hakkı verilmeli nede öfkesini kabartıp üzerlerine çekmeliler .Şunu bizden daha iyi biliyorlar ki kendi sınırlarından çok uzak bir bölgede kendi askerleri Türk askerinin önünde durmak istemeyecektir.Bölge halkına gelince gerek masada gerek sahada Türkiye olumlu adım attıkça  özgüvenleri artacak ve zalime baş kaldıracaklardır. Bu akım Kudüs’e kadar ulaşacak İsrail’in devlet binalarını inletecektir çünkü zülüm gören bütün Müslüman coğrafyası artık önder olarak Türkiye yi ilan ettiler bile. İşte orta doğu nun denklemi  çözümüne ne zaman ulaşılır bilmiyoruz ama bu denklemde  bütün taraflar için maşa değil muştuyuz (müjde) vesselam…