KÜLTÜR YOZLAŞMASI: TİŞÖRT YAZILARI

 

Selçuk Üniversitesi Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu Akademik Danışmanlığını yapan, İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yağmur KÜÇÜKBEZİRCİ'nin inisiyatif alarak başlattığı insanların bilinçsizce ve anlamını bilmeden giydikleri İngilizce yazılı ve baskılı  tişörtler ile ilgili "Kültür Yozlaşması: Tişört Yazıları" adlı çalışması büyük yankı uyandırdı.

 

Verdiği bir röportajda "Kültür yozlaşmasının bir parçası olan 'Tişört Yazıları' konusunu çalışmaya başlamama sebep, bardağı taşıran son damla dediğim ve yaptığım tüm sunumlarda gösterdiğim minik yeğenimin giysisinin üzerinde İngilizce olarak 'Ben aç köpeğim' yazısı olmuştur. Böylece tişörtlerin üzerinde bulunan baskı, resim ya da yabancı dildeki yazıları daha detaylı olarak incelemeye başladım" 2diyen Yağmur Küçükbezirci, araştırmalarını yaparken milli, dini ve manevi değerlerimizle alay eden, çökertmeye çalışan çok daha vahim yazılar,  baskılar ve resimler ile karşılaştığını da ifade etti.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı da konuya yönelerek Diyanet Aile dergisinin geçtiğimiz Aralık Ayı sayısında din karşıtı,  cinsel içerikli yazı ile baskılar bulunan tişörtlerin milli ve manevi değerlerimizi olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Küçükbezirci'nin makalesine yer verdi.

 

Dergide fotoğraflarla da gösterilen örneklerden durumun ne derece korkunç olduğu gözler önüne konuldu. Fotoğrafta camide namaz  kılan gencin giydiği tişörtte şeytanı sembolize eden kırmızı bir kafa var ve üstünde  “God's busy... Can I help you?” (Tanrı meşgul, ben yardımcı olabilir miyim?) diye yazıyor.  Başka örnekler verecek olursak, "Muhtemelen Tanrı Yok, Endişelenmeyi Bırak, Hayatını Yaşa”, “Korku Kul Yapısıdır, Din Korkudur”, “Hayat Eğlencedir”, “Uyuşturucuya Güven”  gibi değerlerimizle dalga geçen ve burada yazmaya hicap ettiğimiz cinsel içerikli pek çok örnek mevcut.

 

Makaleyi kaleme alan Küçükbezirci böyle tişört yazılarının bilinçaltına mesaj gönderdiğini durumun ehemmiyetinin farkına varmamız gerektiğini belirtiyor. Konuşmasına devam eden Küçükbezirci "Bu bağlamda, Türk kültürü ile bağdaşmayan ve asla kabul etmediğimiz bazı yazıları üzerinde taşıyan insanların en azından bu yozlaşmanın bir parçası olmamalarını ve çevrelerindeki kişileri uyarmalarını sağlamak birey olarak hepimizin görevidir. Maalesef millet olarak hep birileri çıksın bu olumsuzlukları düzeltsin gibi bir düşüncemiz vardır, ancak olumsuz gördüğümüz, düşündüğümüz durumları düzeltmeye birey olarak kendimiz başlasak zaten her şey kendiliğinden düzelecektir. Bu tür konuları tartıştığımızda bizlere en çok söylenen söz “Hocam bu konuda sizlere çok iş düşüyor...”, benim cevabım ise “Hayır, sadece bizlere değil, herkese, hepimize çok iş düşüyor, eğer bu tür kültür yozlaşmalarından rahatsızsak, hepimiz taşın altına elimizi koyacağız!” dedi.
 

Konuyla ilgili incelemelere ve pek çok ilde seminerlere devam ediliyor. Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu Başkanı Süleyman Türk ise 'Tişörtünüzde ne yazdığını biliyor musunuz?' baskılı tişörtlerle flasmob etkinliği planlarının olduğunu ve Konya'da bu hususta bilgilendirme yapmak için uğraş verdiklerini söyledi.  Genel olarak toplumdan, kurum ve kuruluşlardan 'Tişört Yazıları Farkındalık Çalışması'na olumlu tepkiler aldıklarını lakin bu yozlaşmaya uzun süreli ve her ağızdan ortak bir hareket olması gerektiğinin altını çizdi. Konya'da başlatılması amaçlanan bu çalışmaya maddi olarakta destek olunmalı!

 

Dinimize, öz kültür ve ananemize başlatılan bu savaşa karşı böyle güzel bir çalışmada bizimde tuzumuz bulunsun istedik. Çalışmanın amacına ulaşması, gençlerimiz ve çocuklarımızın giydiği tişörtlerde bilinçlenmesi ve bu yozlaşmaya dur demek için yola çıkmış gençlere maddi ve manevi destek olmak hepimizin görevi.