EREĞLİ’NİN İLK BAYAN MİLLİ ATLETİ 

ANTRENÖRÜ : YASEMİN KAHYAOĞLU

Konyamızda atletizm sporuyla ön plana çıkmış Ereğli ilçemizden şu ana kadar bayanlarda Yasemin Kahyaoğlu, Aylin Erol, Hafize Ünaler, Sevilay Ünaler ve Ufuk Sarıkafa milli formayı giyme şerefine eriştiler.

Yasemin Kahyaoğlu’nun başarısında Öğretmeni Hilmi Yılmazok’un imzası var...

Bu isimlerin ilk millisi Yasemin Kahyaoğlu (1970) aslen Karaman Ayrancılı. Abla Esma Kahyaoğlu’nun Mersin’de yapılan İlkokullar Arası Kros Türkiye Birinciliği’nde üçüncü olması, kardeş Yasemin’in gönlüne atletizmi nakşetmesine sebep olmuştu.

 Yasemin Kahyaoğlu Cumhuriyet İlkokulu 1. Sınıf öğrencisiyken öğretmen Refik Özkobat yarışlar öncesi okul çevresinde kros antrenmanları ile atletizme adım attı. Bu çerçevede Kahyaoğlu 5. Sınıf öğrencisiyken Konya’daki yarışta üçüncü olması moralini yükseltti.

Balkan ikincisi Zekeriya Akdoğan ve Yasemin Kahyaoğlu, Dutlukır’daki yarış sonrası milli formayı hak etmişlerdi…

 Ereğli Ortaokulu’ndayken Kahyaoğlu’nun performansı artmaya başladı. Çünkü ilkokuldayken Konya’da yapılan il birinciliği sonrası antrenman yapılmıyordu. Ortaokulda ise Beden Eğitimi Öğretmeni Hilmi Yılmazok bütün yıl boyunca haftada yedi gün motosikletiyle öğrencilerini Ereğli’nin yollarında koşarken takip ediyordu. Hilmi Öğretmenin bu gayreti her geçen gün atletlerinin performansını yükseltti. Dolayısıyla Cumhuriyet Okulu Konya birinciliklerine abone oldu.

Antrenör Yasemin Kahyaoğlu sporcuları ile…

  Yasemin Kahyaoğlu ilk büyük başarısını her yıl geleneksel olarak 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Büyük Atatürk Koşusunda gerçekleştirdi. 1983 yılında Ortaokullar Türkiye Birincisi olarak yeteneğini ispat etti.

1984 yılında ise Kahyaoğlu; ilimiz Dutlukır kros parkurunda yapılan Okullar Türkiye Birinciliği yarışlarında, ortaokullarda birinci oldu.

1984 yılında Ereğlispor Atletizm Takımı’nın kurulmasıyla Kahyaoğlu; okul, ferdi, bölge yarışları yanında kulüp yarışlarında da forma giymeye başladı.

1985 yılında annesi vefat eden Kahyaoğlu 27 Aralık’taki başarısını tekrar ederek ortaokullarda Türkiye şampiyonu oldu.

1986 yılında annesinin vefatıyla acılı günler geçirirken, aynı yıl Saraçoğlu’nda yapılan Kros Türkiye Birinciliği yıldızlarda birinci olarak ilk milli formasını Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda giydi ve on dördüncü oldu.

 1987 yılında Yasemin Kahyaoğlu, Saraçoğlu’nda yapılan Okullar Kros Türkiye Birinciliği’nde liselerde Şeref kürsüsünün en üstüne çıktı. Aynı yıl Kahyaoğlu’nun da formasını giydiği Ereğlispor genç bayanlarda Türkiye şampiyonu olmuştu ama takım imkansızlık nedeniyle İngiltere’ye gidememişti.

Yasemin Kahyaoğlu atletizme yeni başladığı yıllarda, zamanın Gençlik ve Spor il Müdürü Bahtiyar Demir'in elinde birincilik madalyasını almıştı.

1987 yılında bir süre atletizme ara veren Yasemin Kahyaoğlu 1988 yılında da atletizmi bıraktı.

Kronometrik en iyi dereceleri:

800 metrede 2.20 ile birincilik

1500 metrede 4.47 ile ikincilik

3000 metrede 10.17.2 ile İzmir Yıldızlar Türkiye Rekoru

 1999 yılında Konya Besyo’dan mezun oldu. 1 yıl Uşak’ta fahri antrenörlük ve ücretli öğretmenlik yaptı. Sonrasında Ereğli Balkaya’da ücretli öğretmenliğe devam etti.

 2005 yılında fahri olarak Konya Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nde atletizm antrenörü olarak göreve başlayan Yasemin Kahyaoğlu, 2013’ten beri kadrolu olarak görevini sürdürüyor.

 Yasemin Kahyaoğlu’nun yetiştirdiği atletler:

Yunus Emre Çelik : (2014 yılı Salon 16 yaş Türkiye Şampiyonası’nda üç adım atlamada üçüncü,

Esra Konyalı : (Okullar 2015 Türkiye Şampiyonası’nda 400 metrede 3.)

Mevlüt Demirel : ( Okullar Uzun Atlama’da 3.)

Yusuf Uzun ( 2017 Salon Triatlonda 3. , Pentatlon Türkiye Şampiyonası’nda 2.

Mustafa Burak Eskil : ( 2015 yılı Salon Türkiye Şampiyonasında uzun ve üçadım atlamada 2.

 Burhan Akdeniz : ( 2017 Okullar Türkiye Şampiyonası 100 metre engelde 2. , Analig Türkiye Şampiyonası 100 metre engellide 2.

Ereğli’nin Milli atleti Hafize Ünaler…

Milli Atlet Ufuk Sarıkafa şeref kürsüsünde…

Milli atlet Aylin Erol…

Ereğlili bir diğer milli atlet, Sevilay Ünaler…

Atletizm sporunun yuvası Ereğli Ortaokulu öğretmenleri Hilmi Yılmazok başta olmak üzere, Gülşadiye Aldemir ve Ali Baran Ünlü, sporcuları için hiçbir fedakarlıktan kaçınmadılar…