KONYA’MIZIN MAZİDE KALAN ÜÇ KULÜBÜ

ETBALIKSPOR

Etbalık Kurumunun bünyesinde 1956 yılında kurulan Etbalıkspor’un mavi kırmızı formasını giyen yirmiye yakın atletin Konya atletizmine önemli katkıları olmuştu.

Etbalıkspor ? , Metin Kızıltan, Celal Özçelik, İsmet Tuna ve Hamido lakaplı Mustafa Gezen.

Kurum müdürleri Seyfettin Bilge, Fehmi Atalay, Selçuk Erkin ve Nazım Kayakıran sporu teşvik ettiler. Yöneticilerden Mehmet Tuna ve Celâl Özçelik bu konuda hatırlanabilen isimler.  

Etbalıkspor Kros Takımı Ayaktakiler; Yücel Avcı, Metin Kızıltan, Mustafa Gezen, Celal Özçelik, yönetici, Mehmet Tatlıcı, yönetici. Oturanlar; ? , Fazlı Bayram Hadi, İsmet Tuna.

Etbalıkspor dokuz branşta faaliyetlerini uzunca bir süre devam ettirdi. Bisiklet, atletizm, futbol, voleybol, basketbol, halter, tekvando, masa tenisi ve yüzme branşlarında Konya’mızın sporuna katkıda bulunan Etbalıkspor’un yöneticilerinden kendisi de millî atletizm hakemi olan Celâl Özçelik, bu konuda önemli bir teşvik unsuruydu. Artıları olan Celâl Özçelik, yönetim, antrenör ve idare arasında bağ kurmanın yanında basınla olan özel diyaloğu ve özverisiyle Etbalıkspor’un kamuoyuna lanse edilmesi konusunda önemli bir fonksiyondu. Genel sekreter Kayhan Özkarakoç ve ilhan Aldora’nın yönetici olarak atletizme önemli katkıları oldu.

Etbalıksporlu atletlerin de bulunduğu 1960’lı Yılların sonu Konyalı atletler antrenman öncesi muhabbette.

Etbalıkspor diyaloğundaki artısıyla bir seferinde dönemin atletizm federasyonu başkanı Jerfi Fıratlı’nın olumlu bakışı nedeniyle federasyon tarafından mavi kırmızı kulübe spor malzemesi yardımı yapılmıştı. Kulübün mavi rengi balığı, kırmızı rengi eti temsil etmekteydi.

Atletizm Federasyonu Başkanı Jerfi Fıratlı Etbalıkspor atletizm takımına malzeme yardımı yapmıştı.

1960 ve 1970’li yıllarda diğer kulüplerin olduğu gibi Etbalıkspor’un atletlerini de bölge atletizm antrenörü Mustafa Silay çalıştırmıştı. Etbalıksporlu atletler, kulüpleri yanında zaman zaman Konya Bölgesi’ni de temsil ettiler.

M. T. T. B. Forması giyen (Küçük) İsmail Tosun ve Serdar Küçüksakarya antrenmanda.

     İşte Etbalıkspor formasını giyen atletlerden hatırlanabilenler:

     Metin Kızıltan (Orta mesafe, kros)

     İsmet Tuna (Uzun ve üç adım atlama, 110m engelli, bayrak)

     Mehmet Tatlıcı (Orta ve uzun mesafe, kros)

     Mustafa Gezen (Hamido) (Orta ve uzun mesafe, kros)

     F. Bayram Hadi (Orta ve uzun mesafe, kros)

     Sait Yanmaz (Uzun ve üç adım atlama)

     Ahmet Bişkin Önoğlu (200 ve 400m, bayrak)

     Celâl Güneş (Orta ve uzun mesafe, kros)

     Arif Çakır (Cirit atma)

     Yavuz İlbiz (Sprint, uzun atlama, bayrak)

     Hamza Septioğlu (Yüksek atlama)

     Yücel Avcu (Kros)

     Talip Gençtürk (Orta mesafe, kros)

     Kanat Başar (110m engelli)

     İbrahim Açın (200 ve 400m, bayrak)

     Gani Gümüşcan (Yüksek atlama)

     Bülent Çalışkan (Kros, orta mesafe)

     Ali Osman Soydemir (Kros, orta mesafe)

      Bu isimlerden İsmet Tuna, Yavuz İlbiz, ve Hamza Septioğlu rahmetli.

AKVİRAN KÜLTÜRSPOR

Akören ilçesinde 1958 yılında kurulan Akviran Kültürspor, 1979 yılına gelinceye kadar şehrimizin çoğu kulüpleri gibi genelde futbola ağırlık veren bir kulüptü.1960’lı yıllarda tercüman Osman lakabıyla tanınan Osman Erden döneminde Akviran Kültürspor yükselişe geçti. Bu önemde futbol dışında voleybol branşında da etken olan Kültürspor, o yıllarda beş branşta faaliyet gösterme mecburiyeti nedeniyle esas branşı atletizm olmayan sporcularından Kaptan İbrahim Dursun gibi yetenekli olan futbolcular kros ve pist yarışlarında kırmızı siyah formayla kulüplerini temsil ettiler.

Etbalıkspor’un iki yeteneği Sait Yanmaz ve Yavuz İlbiz.

1970’li yıllarda kulüp başkanı Sedat Ertaş döneminde Akviran Kültürspor başarısını daha da arttırdı. Futbolda şampiyonluk yaşadı.

Etbalıkspor’un üç atleti Ayaktakiler; Sait Yanmaz, Ahmet Seçkin Önoğlu. Oturan Arif Çakır

1979 yılında Akörenli olan atletizm antrenörü Muzaffer Tulukcu ve Sedat Ertaş dostluğuyla Akviran Kültürspor beş yıl kadar atletizm faaliyetlerine katılarak Konya atletizmine güç verdi.

(küçük) İsmail Tosun M. T. T. B forması ile Veledromunda.

     Akviran Kültürspor formasını giyen atletler:

     Ali Tunç (Kros, 1500 ve 5000m, 3000m engelli)

     Zafer Göçmez (800 ve 1500m, kros, bayrak)

     Hüseyin Kıyak (Kros, 1500 ve 5000m, 3000m engelli)

     Ahmet Duran (400 ve 800m, bayrak)

     Mustafa Çoban (Kros, 1500 ve 5000m)

     Adem Kılıçarslan (Kros, 1500 ve 5000m)

     Hayati Çoban (400 ve 800m, kros)

     İbrahim Karakoyun (Kros, orta mesafe)

     Adnan Akova (800 ve 1500m, kros, bayrak)

     Mustafa Karasakal

     Lütfi Mucuk (Kros, orta mesafe)

Mevlâna Ortaokulu beden eğitimi dersi öğretmeni Seçil Kutay’ın ilgisiyle Konya atletizmine kazandırılan Ali Tunç, Zafer Göçmez, Hüseyin Kıyak, İbrahim Karakoyun ve Ahmet Duran aynı yıllarda öğrenimlerini sürdürürlerken kendileri Akören çocuğu olan Mustafa Çoban, Adem Kılıçarslan ve Hayati Çoban’dan oluşan orta mesafe koşucuları Akviran Kültürspor’un kırmızı siyah formasıyla krosta ve pistlerde mücadele ettiler.

Kültürspor’un Milli Atleti Hüseyin Kıyak.

Aynı yıllarda atletizm faaliyetlerine katılan Demirspor ile Kültürspor arasında kros müsabakalarında tatlı bir rekabet oluştu. Her iki takımın antrenörü de Muzaffer Tulukcu’ydu.

Kültürspor’un Milli Atleti Ali Tunç, mücadelede.

Kısa süre sonra yetenekli olan Ali Tunç, Hüseyin Kıyak, Zafer Göçmez ve Adnan Akova millî formayla ülkemizi temsil etmeye başladılar.

M. T. T. B. formasını giyen Serdar Demirci doktorluk görevine Amerika’da devam ediyor.

Ali Tunç 3000m engellide 8.58.4 ile geçler Türkiye rekorunu kırarken Zafer Göçmez de 3.57.5 ile 1500m Konya rekorunu kırdı. Birçok yarışta önemli başarılara imza atan Zafer Göçmez ve Ali Tunç Galatasaray’a transfer olunca, Adem Kılıçarslan, Mustafa Çoban ve Hayati Çoban kardeşler Konya’da yüksek okul öğrenimini tamamlayınca Akviran Kültürspor’un atletizm serüveni 1984 yılında sona ermiş oldu.

Aslen Elazığlı olan Hamza Septioğlu.(yüksek atlama)  genç yaşta vefat etti.

MODERN TAM TEKNİK BRANŞLAR (M.T.T.B)

1974 yılında orta mesafe koşucusu millî atlet Mustafa Yavuz, Konya Beden Terbiyesi Bölge Müdürlüğünde atletizm antrenörü olarak göreve başladı.

Adnan Akova 1500 m. Yarışında.. 2.durumda mücadelede

Mustafa Yavuz dönem arkadaşlarıyla 1977 yılında Millî Türk Talebe Birliği’nin nüvesini oluşturan Yüksek Tahsil Talebe Derneği başkanı oldu. Bu çerçevede Modern Tam Teknik Branşlar adıyla spor kulübü kuruldu.

Mustafa Yavuz meslektaşı Muzaffer Tulukcu ilişkisiyle Tulukcu’nun atletlerinden Serdar Demirci, Musa Akçay, Serdar Küçüksakarya ve (Küçük) İsmail Tosun; kırmızı beyaz formayla M.T.T.B kulübünü temsil etmeye başladılar.

Rahim Efeler Madalyalı M. T. T. B. atleti Musa Akçay ve Rahim Ercik.

Serdar Demirci, o yıllarda uzun ve üç adım atlama branşının Konya’da bir numarasıydı. Musa Akçay; 110m engelli, yüksek atlama ve sprint koşularında gayret gösterirken Serdar Küçüksakarya; 200, 400 ve 800m yarışlarında; Ziya Tılıs, 100 ve 200m, (Küçük) İsmail Tosun ise 200 ve 400m yarışlarında kulüplerini temsil ettiler.

10 Ocak 1980 Dutlukır Konya, Zafer Göçmez önde.

1979 yılında kulüp başkanı Mustafa Yavuz’u kurum değiştirerek öğretmenliğe başlaması, sporcularının da lise öğrenimlerini tamamlamasıyla Modern Tam Teknik Branşlar Kulübü’nün atletizm faaliyetleri son buldu.

..... Haziran. 1973....ayaktakiler...M.T.T.B.kulübünün kurucusu MUSTAFA YAVUZ.... YAVUZ İLBİZ (Etbalıkspor)... Fedai.... CELAL GÜNEŞ (Etbalıkspor)... SAİT YANMAZ (Etbalıkspor)... BÜLENT ÇALIŞKAN (Etbalıkspor)...HAMZA SEPTİOĞLU (Etbalıkspor)..... ANTRENÖR MUSTAFA SİLAY)... oturanlar... Mustafa Erkuş.. ..MUZAFFER TULUKCU... Ömer Uzuncan... AHMET SEÇKİN ÖNOĞLU (Etbalıkspor) DURALİ YILDIZ (Etbalıkspor).......