ERKEK LİSESİNİN ÜÇ AMATÖR ATLETİ                           

51 YAŞINDA ARAMIZDAN AYRILAN YAVUZ İLBİZ

1953 yılında Konya’da doğdu. Aslen Ermenek Adillerli. İlkokulu Hakimiyeti Millîye de tamamladı. Devrim Ortaokulu’nda öğrenimini sürdürürken beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar’ın teşvikiyle sporla tanıştı. O yıllarda Vardar Öğretmen öğrencilerin enerjilerini olumlu olan sporda harcamalarına çok önem verirdi. Yavuz İlbiz de ortaokul formasıyla birçok yarışta boy gösterdi.

Haziran 1973 ayaktakiler; M.T.T.B. kulübünün kurucusu Mustafa Yavuz, Yavuz İlbiz (Etbalıkspor) Fedai Celal Güneş (Etbalıkspor)  Sait Yanmaz (Etbalıkspor) Bülent Çalışkan (Etbalıkspor) Hamza Septioğlu (Etbalıkspor) Antrenör Mustafa Silay) Oturanlar; Mustafa Erkuş, Muzaffer Tulukcu, Ömer Uzuncan, Ahmet Seçkin Önoğlu (Etbalıkspor) Durali Yıldız (Etbalıkspor)

Devrim Ortaokulu’nu takiben Erkek Lisesi’nde okurken atletizme olan ilgisi daha da arttı. Antrenör Mustafa Silay nezaretinde antrenmanlarına devam eden atlet ağabey Mustafa Yavuz ve lise beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver’den ilgi gördü. Yavuz İlbiz, Konya Bölgesi’nin Etbalıkspor ve Erkek Lisesi formalı atletiydi.

Sait Yanmaz ve Yavuz İlbiz

Ağırlıklı olarak uzun ve üç adım atlama branşı yanında 100 ve 200m, 4x100m ve 4x400m bayrak yarışlarında çeşitli dereceler elde etti.

Yavuz İlbiz, 51 yaşında aramızdan ayrılmıştı.

Konya dışında 13-14-15 Temmuz 1974 tarihlerinde İzmir’de yapılan Naili Moran Türkiye Şampiyonası’nda yarıştı. Konya atletizm camiasının kıvırcık saçlı efendi atleti Yavuz İlbiz’in uzun atlamada 5.80, üç adım atlamada 11.50’nin üzerinde atlayışlar yaptığı, 100m’de 11.6, 200m’de ise 24sn civarında yarışlar koştuğu bilinmektedir.

Yavuz İlbiz’in kabri Üçler Mezarlığı’nda.

Daha iyi derecelere ulaşma aşamasındayken Yavuz İlbiz, lise ikinci sınıfta öğrenimini sonlandırdı ve Özderya Yem Fabrikasında çalışmaya başlayarak hayata atıldı.

13-14 Temmuz 1974 İzmir Naili Moran Türkiye Şampiyonası Yavuz İlbiz ortada İlhami Arslan ve Mehmet Özdil arasında.

Sonrasında Eski Garaj civarında uzun yıllar yem bayiliği yaptı. Sonraki yıllarda Erol Küçükbakırcı firmasında çalıştı.  Kalp rahatsızlığı nedeniyle 28 Ağustos 2004 tarihinde vefat etti ve Üçler Mezarlığı’na defnedildi.

1960’lı yıllar Erkek Lisesi Atletizm Takımı Ayaktakiler; Ali Başalp, Şemsettin Özsaydam, Beden Eğitim Öğretmeni Süleyman Ünver, Nedim Şencan, ? , İlker Zümrüt ?  Oturanlar; Mümin Hasaklılar, ? Mustafa Peker ?  Mehmet Büyükdinler Mehmet Emin Mıhoğlu.

MEHMET EMİN MIHOĞLU

1950 Konya doğumlu. Konya’nın yerlisi. Akçeşme İlkokulu sonrası Devrim Ortaokulu’nda öğrenimini sürdürürken beden eğitimi dersi öğretmeni Mazhar Vardar’ın teşvikiyle stadyuma giderek atletizm yapmaya başladı. 1960-70 yıllarında mezun oluncaya kadar Erkek Lisesi’nde atletizme devam etti. Devrim Ortaokulu ve Erkek Lisesi forması yanında İdmanyurdu formasıyla 1500m ve kros yarışlarında mücadelelerini sürdürdü.

Mehmet Emin Mıhoğlu İdmanyudu) ve Nedim Şencan.

O yıllarda Konya Bölgesinin kadrolu atletizm antrenörü olmadığı için Mehmet Emin Mıhoğlu, dönem arkadaşları gibi gönüllü antrenör Mustafa Keten nezaretinde 300m’lik müstakil atletizm sahasında ve 1 nolu sahada antrenmanlarda terleyerek form tutmaya çalıştı.

Mehmet Emin Mıhoğlu, ?  Selçuk İncekara ve Hüsamettin Ölçer.

Stadyum çevresi, Meram Yeni Yol ve Mevlâna koşularında mücadele etti. Bir seferinde Mevlâna Koşusu’nda ikincilik ödülünün sahibi oldu.

Mesut Şenkal ve Mustafa Yavuz

1970 yılında İstanbul Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nde öğrenime başlayan M. Emin Mıhoğlu’nun atletizm hayatı sona erdi.

1960 lı yılların atleti Mesut Şenkal yıl 2011 yaş 70

Diş hekimi olduktan sonra mesleğini önce Kadınlar Pazarı yanındaki Büyük Eczane’nin üzerinde sürdüren 1960’lı yılların atleti M. Emin Mıhoğlu, sonrasında Zafer Meydanı Ferah İşhanı’nda hastalarını kabul ederken spordan hiç kopmadı. Önceleri sağlığı için Dr. Gürel Turan, Kenan Köprülü master grubunda spor yaşamına devam etti. Şimdilerdeyse sabahları Evliya Çelebi Parkı’nda sıhhati için spor yapmaya devam ediyor.

Atletizm sonrası futbol oynayan Mesut Şenkal (oturan sağdan ikinci... Şampiyon Etbalıkspor kadrosunda.

MESUT ŞENKAL

Aslen Amasya Merzifonlu. Baba Konya Sarayönü Konuklar Devlet Üretme Çiftliğinde görev yaparken 1951 yılında Sarayönü’nde doğdu.  Konuklar Devlet Üretme Çiftliği İlkokulu sonrası Sarayönü Ortaokulu birinci sınıftayken beden eğitimi dersi öğretmeni Mehmet Emin İlker’in ilgisiyle sporla tanıştı.

Mesut Şenkal (oturan sağda) Erkek Lisesi tanımı Öğretmen Süleyman Ünver.

İlker öğretmen tüm öğrencilerini Şafakspor ve Yıldırımspor formasıyla hentbol, voleybol ve atletizm yarışlarına yönlendirirdi. Bu çerçevede stadyum ve okul çevresinde organize ettiği kros yarışlarında Mesut Şenkal hayli başarılı oldu. Öğrenciler içinde öne çıkanlar ayrıca 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’nda yapılan yarışlara katılarak atletizme daha da bağlanmış oldular. Mesut Şenkal da bunlardan biriydi.

Mehmet Emin Mıhoğlu, Hasan İlday, Şemsettin Özsaydam.

Mesut Şenkal, ortaokul ikinci ve üçüncü sınıfı o yıllarda sporun merkezi Karma Ortaokulunda okudu. Beden eğitimi dersi öğretmeni Boyacı lakaplı Cevdet Şenyurt’un teşvikiyle atletizme tamamen bağlandı.  Okul adına kros ve pist yarışlarına katıldı. O artık yavaş yavaş stadyumun yolunu tuttu.

Ayaktakiler; Nedim Şencan, ? , ? Selçuk İncekara Oturanlar; Kamber Sayar, ? Şemsettin Özsaydam, Mehmet Emin Mıhoğlu.

Erkek Lisesi’ne kaydoldu. O dönemin beden eğitimi dersi öğretmeni Süleyman Ünver’den hayli ilgi gördü. Bölge antrenörü Mustafa Silay’a tabi olarak 300m’lik müstakil atletizm sahası, 1 nolu saha atletizm pisti ve kros antrenmanlarında performansını yükseltti. Etbalıkspor’a lisansı da çıkarılan Şenkal; okul ve kulüp yanında Konya Bölgesini temsilen 200, 400, 800, 1500m ve 4x100, 4x400m bayrak yarışlarına katıldı.

İdmanyurdu Ayaktakiler; Şemsettin Özsaydam Mehmet Emin Mıhoğlu, Selçuk İncekara. Oturanlar; Nedim Şencan, ?

Meram Yeni Yol ve stadyum çevresi kros yarışlarının yanında üç sefer de 27 Aralık’ta Ankara’da yapılan Atatürk Koşusu’na, bir sefer de Kırşehir’de yapılan ve Kızılırmak köprüsünde biten kros yarışına katıldı. Bir sefer de Mersin’deki kros müsabakasında forma giydi.

1969 Stat çevresi Atatürk Koşusu Mesut Şenkal 6. olarak yarışı tamamlarken.

Lise sonrası Eğitim Enstitüsü Matematik Bölümü’nde öğrenimini sürdürmeye başlayan Mesut Şenkal, bazı yarışlara katılsa da futbola ağırlık vermeye başladı. Bu dönemde Kütahya’daki bir müsabakada da koşan Mesut Şenkal, antrenör Muzaffer Evren nezaretinde Etbalıkspor formasıyla Eğitim Enstitüsü sonuna kadar futbol oynamaya devam etti. Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik Bölümü’nden mezuniyeti sonrası askerliğini yaptı. Terhis sonrası iki yıl da Sarayönüspor’da futbol oynayan öğretmen Mesut Şenkal, çoğunluğunda yönetici olduğu otuz dört yıllık görevinden 2009 yılında emekli oldu. Halen İzmir Bergama’da yaşıyor.